NRK Meny
Normal

For en gangs skyld: Ikke beredt

Jørgen og Kolbjørn Sando har viet nesten all sin fritid til speiderbevegelsen. Søndag ble de overrasket med pris.

Tinn kommunes frivillighetspris 2014

Fra venstre leder for kultur- og oppvekstutvalget i Tinn kommune Bjørn Næset, Jørgen Sando, Kolbjørn Sando og ordfører Steinar Bergsland.

Foto: Privat

Ordfører i Tinn, Steinar Bergsland, og leder av kultur- og oppvekstutvalget, Bjørn Næset, overrakte de to speiderlederne Tinn kommunes frivillighetspris under en gudstjeneste i Rjukan kirke søndag.

– Vi er jo vant til at ordføreren er høyt og lavt, så jeg reagerte ikke på at han var med på speidergudstjenesten i kirka. Det var først da han reiste seg og tok ordet at jeg skjønte at noe var på gang, forteller Jørgen Sando.

Ordføreren forklarte at hans ærend var å dele ut Tinn kommunes frivillighetspris. Da tenkte Sando at prisen ville gå til speiderbevegelsen. I stedet var det en personlig pris til far og sønn.

– Det er veldig hyggelig. En anerkjennelse som motiverer veldig til videre innsats. Vi føler at andre ser og setter pris på det vi gjør, sier Jørgen Sando.

– Er det riktig å si at for en gangs skyld var du ikke beredt?

– Ja, dette så jeg ikke komme. Jeg var ikke beredt, sier Sando og ler.

Flere generasjoner

Tinn kommunes frivillighetspris 2014

Fra venstre leder for kultur- og oppvekstutvalget i Tinn kommune Bjørn Næset, Jørgen Sando, Kolbjørn Sando og ordfører Steinar Bergsland.

Foto: Privat

Kommunen begrunner prisen med at Jørgen og Kolbjørn Sando har hele sitt liv viet sin fritid til speiderbevegelse.

De to har vært med på å oppdra generasjoner speidere, og har lagt ned utallige timer sammen med barn og unge i skog og mark, på fjellet og på speiderleirer.

– Faren min har hatt speidere som har blitt foreldre og besteforeldre nå, sier Jørgen Sando.

Rjukan Speidergruppe er svært aktiv og et viktig aktivitetstilbud til barn og unge i kommunen.

I tillegg er Kolbjørn og Jørgen Sando helt sentrale i å drive Speiderhuset på Rjukan og Speiderhytta på Gvepseborg.

Diplom og gavesjekk

Alt skjer på dugnad. Mange ukedager og helger går med til planlegging og gjennomføring av møter, turer og andre aktiviteter i regi av Rjukan Speidergruppe.

Prisen består av et kunstdiplom av Liv Solberg Andersen og en gavesjekk på ti tusen kroner. Tidligere prisvinnere er Jenny og Raymond Hammeren, samt Titti Øvereng.

 • Havnet i elva etter utforkjøring

  En varebil kjørte av veien ved Grova i Drangedal like før 18.00 tirsdag kveld. Bilen havnet på taket i ei elv. Det var to personer i bilen. Begge ble kjørt til akuttmottaket ved Sykehuset Telemark med ukjent skadeomfang, den ene i luftambulanse.

 • Powerhouse på vent

  Powerhouse-bygginga i Porsgrunn er utsett, skriv Varden. Bygginga av det elleve etasjar høge kontorbygget ved Frednesbrua skulle etter planen stå ferdig fyrste kvartal 2019. Nå blir det truleg forsinka med fleire månadar.

  Powerhouse i Porsgrunn
  Foto: R8
 • Dyrare søppel neste år

  Søppeldunken blir dyrare for nesten alle i Grenland frå nyttår. Den største auken kjem i Porsgrunn, skriv Varden. Anne Berit Steinseth i Grenland Renovasjon seier at det er kommunane som fastset prisane, og at dei vil variere frå år til år.

  Søppel, søppeldunker i Karasjok
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Nytt akuttmottak på Notodden

  Sjukehuset på Notodden får eit nytt og betre akuttmottak. Frå midten av januar flyttar akuttmottaket til større lokale i fyrste etasje, noko som blir betre for både pasientar og tilsette, skriv sjukehuset i ei pressemelding.

  Sykehuset på Notodden
  Foto: Anne Lognvik / NRK