NRK Meny
Normal

Vil ha mer politikk på timeplanen

Elever ved Porsgrunn videregående skole sier de ikke har tid til å engasjere seg i politikken på fritiden.

Elever på Porsgrunn Videregående Skole

Eirin Flid Valton og Sara Shekarchi mener de ikke har nok fritid til å drive med politikk.

Foto: Malin Nygaard / NRK

– Vi har relativt liten tid på fritiden til å kunne engasjere oss i politikken, sier Eirin Flid Valton.

Miljø har mye å si

Eirin Flid Valton går på skole sammen med venninnen Sara Shekarchi, og begge er enige i at utover fritidsaktiviteter er det liten tid til å engasjere seg.

– Det kommer an på oppveksten din og hvilket miljø du er i, og det er mange unge som er i miljøer hvor politikk står veldig sterkt. Også har du ungdom som tar det som det kommer, og de er ofte enige i det de andre mener, forteller Sara Shekarchi.

Dårlig rekruttering

Odin Adelsten Bohmann er rørt og glad.

Arbeiderpartiets fylkessekretær Odin Adelsten Bohmann.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Den siste uka har flere uttalt til NRK at det er vanskelig å få rekruttert unge voksne til politikken. Arbeiderpartiets fylkessekretær Odin Adelsten Bohmann har sagt at hovedmajoriteten på listene er eldre mennesker over 40 år. Og han er ikke alene.

– Det er gjerne en utfordring der vi har hatt «tordenskjoldssoldater» over lengre tid, og de har ikke vært flinke nok til å rekruttere unge mennesker som kan overta, sier Høyres fylkessekretær, Ole Espen Stand.

Frank Aarebrot

Valgforsker og professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Valgforsker og professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, mener at unge voksne er mer engasjert i enkeltorganisasjoner som kjemper for én sak.

Lite kunnskap

Simen Røraas og Håkon Hagen er også elever ved Porsgrunn videregående skole, og de mener at unge voksne i dag er for uvitende. De har ikke nok kunnskap om hva de forskjellige partiene står for og hva de innebærer. De persisterer også at alle kanskje ikke er helt sikre på seg selv og hva de mener.

Flere Elever mener de har for liten fritid til og engasjere seg i politikken

Sander Halvorsen, Simen Røsaas og Håkon Hagen mener unge er for uvitende.

Foto: Malin Nygaard / NRK

Flere av elevene mener at hvis de hadde fått mer kunnskap om politikk på skolen, hadde det vært lettere å engasjere seg.

– Jeg syntes vi skulle hatt politikk som et fag på skolen. Vi har veldig mye unyttige ting som vi lærer på skolen, og politikk burde det være satt av et par timer til, mener Sander Halvorsen.

 • Pågrepet under væpnet aksjon

  En 30 år gammel mann er pågrepet av politiet under en væpnet aksjon. Mannen var i besittelse av en hagle. Hendelen skjedde på Heistad i Porsgrunn.

 • Kjørte i rus uten førerkort

  En 35-åring har blitt satt i arrest mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand uten førerkort. Politiet stoppet personen på Kjørbekk i Skien.

 • Brøyt opp tre dørlåser på bil

  I natt ble det gjort innbrudd i en bil i Lunde. Gjerningspersonene brøyt opp tre dørlåser og stjal høyttalerne i bilen opplyser politiet.

 • Ikke bestemt seg for rekonstruering

  Politiet har ikke avgjort om de skal gjennomføre en rekonstruksjon av hendelsen som førte til at skiensmannen Hjalmar Johnsen døde. Politiet sier til Varden at de må ha svar på flere analyser før de bestemmer seg.