NRK Meny
Normal

Vil ha mer politikk på timeplanen

Elever ved Porsgrunn videregående skole sier de ikke har tid til å engasjere seg i politikken på fritiden.

Elever på Porsgrunn Videregående Skole

Eirin Flid Valton og Sara Shekarchi mener de ikke har nok fritid til å drive med politikk.

Foto: Malin Nygaard / NRK

– Vi har relativt liten tid på fritiden til å kunne engasjere oss i politikken, sier Eirin Flid Valton.

Miljø har mye å si

Eirin Flid Valton går på skole sammen med venninnen Sara Shekarchi, og begge er enige i at utover fritidsaktiviteter er det liten tid til å engasjere seg.

– Det kommer an på oppveksten din og hvilket miljø du er i, og det er mange unge som er i miljøer hvor politikk står veldig sterkt. Også har du ungdom som tar det som det kommer, og de er ofte enige i det de andre mener, forteller Sara Shekarchi.

Dårlig rekruttering

Odin Adelsten Bohmann er rørt og glad.

Arbeiderpartiets fylkessekretær Odin Adelsten Bohmann.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Den siste uka har flere uttalt til NRK at det er vanskelig å få rekruttert unge voksne til politikken. Arbeiderpartiets fylkessekretær Odin Adelsten Bohmann har sagt at hovedmajoriteten på listene er eldre mennesker over 40 år. Og han er ikke alene.

– Det er gjerne en utfordring der vi har hatt «tordenskjoldssoldater» over lengre tid, og de har ikke vært flinke nok til å rekruttere unge mennesker som kan overta, sier Høyres fylkessekretær, Ole Espen Stand.

Frank Aarebrot

Valgforsker og professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Valgforsker og professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, mener at unge voksne er mer engasjert i enkeltorganisasjoner som kjemper for én sak.

Lite kunnskap

Simen Røraas og Håkon Hagen er også elever ved Porsgrunn videregående skole, og de mener at unge voksne i dag er for uvitende. De har ikke nok kunnskap om hva de forskjellige partiene står for og hva de innebærer. De persisterer også at alle kanskje ikke er helt sikre på seg selv og hva de mener.

Flere Elever mener de har for liten fritid til og engasjere seg i politikken

Sander Halvorsen, Simen Røsaas og Håkon Hagen mener unge er for uvitende.

Foto: Malin Nygaard / NRK

Flere av elevene mener at hvis de hadde fått mer kunnskap om politikk på skolen, hadde det vært lettere å engasjere seg.

– Jeg syntes vi skulle hatt politikk som et fag på skolen. Vi har veldig mye unyttige ting som vi lærer på skolen, og politikk burde det være satt av et par timer til, mener Sander Halvorsen.

 • Odd tapte

  Vålerenga slo Odd 2–1 i kveld. Bilal Njie scoret kampens første, men også Odds eneste mål.

 • Gasslekkasje på Herøya

  En gasslekkasje på Yaras anlegg på Herøya er under kontroll etter at 200 liter ammoniakk lakk ut. Det forteller operasjonsleder Vidar Aaltvedt hos politiet i Telemark. Lekkasjen skjedde litt over kl. 1700 i dag. Ingen personer ble skadet. Målinger i området viser at det nå ikke er fare for liv og helse. Politiet og bedriften skal jobbe videre med å finne ut av årsaken til ammoniakklekkasjen.

 • Helikopter rykket unødig ut

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i forbindelse med aktivering av SOS-funksjon på en smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

 • – Nedslående kontrollresultat

  To personer mistet førerkortet og 24 personer fikk bøter i en trafikkontroll i Gransherad søndag. Barn med rattkjelker gikk langs veien mens kontrollen pågikk.

  – Resultatet av dagens kontroll var nedslående. Det som er helt sikkert er at UP vil besøke Gransherad igjen, skriver politiet på Twitter.