NRK Meny
Normal

Du bærer en bakteriebombe!

Ta en ekstra titt på fingrene dine. Der kan det sitte en real bakteriebombe.

Ring
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Helsetilsynet kritiserer sykehus for dårlig håndhygiene, fordi mange ansatte bruker ringer på jobb.

Ta den ring og la den vandre. Egentlig kunne denne tradisjonssangen vært en advarsel om smittefare. For under ringene ligger bakteriene.

- Under ringene samler det seg skitt, møkk og masse bakterier som man ikke får fjernet. På den måten risikerer man å bringe disse bakteriene videre til pasientene, sier hygiene-sykepleier Carl-Fredrik Borchrevink-Lund.

Hender
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Falkeblikk

Det er slik de vil ha det på sykehuset. Nakne fingre uten ringer. På noen avdelinger har lederne falkeblikk på de ansattes hender.

- Oppdager vi at noen kommer med ringer på seg igjen og igjen påpeker vi at dette ikke er lov etter reglementet, sier enhetsleder ved Sykehuset Telemark, RoseMarie Ditlefsen.

De ansatte ved Sykehuset Telemark har blitt flinke til å rense og vaske hendene. Men ringer er fortsatt et problem. Problemet er også at mange ledere ikke tar smittefaren på alvor.

- Lederne har jo de siste årene blitt pålagt flere og flere oppgaver. Dette pålegget er vel noe som ikke blir prioritert høyt, sier Borchrevink-Lund.

Ring på brystet
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Ring på brystet

Noen sykepleiere har hengt gifteringen på brystet. For noen er det et følelsesmessig problem å la ringen bli igjen hjemme. Andre synes det er det tryggeste.

- Man venner seg til det. Jeg personlig tar den av mandag morgen og tar den på igjen fredag ettermiddag når jeg er ferdig med ukens arbeid, sier RoseMarie Ditlefsen.

Håndvask
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

 

 • Fleire innbrot i Porsgrunn

  Politiet melder om fleire innbrot i Porsgrunn. To dyre terrengsyklar er stolne frå ein bod, og ein bil er forsøkt stolen på Heistad.

 • Opning av Kontaktsenter

  I dag er det opning av Evangeliesenterets Kontaktsenter i Porsgrunn. Dei overtek ansvar frå Foreininga Grenland Rusomsorg, som i fem år har drive matutdeling og kontaktkafé. Éin tilsett og 15 frivillige skal hjelpe rusavhengige i Porsgrunn.

 • Stabil, kald vinter til over påske

  Den siste seksukersprognosen viser at vi får en stabil, kald værtype til over påske. Det skriver VG. De siste ukene har nye prognoser bekreftet dette. Endringen er at det ser ut til å bli kaldere – særlig i starten av månedsskiftet februar-mars.

  Frossen natur
  Foto: @bybrita / Instagram
 • Funn av stolen motorsykkel

  Det er funne ein uregistrert motorsykkel i Brentåsvegen i Brevik som stammar frå eit grovt tjuveri i same område. Motorsykkelen er levert attende til eigaren. Politiet ber om tips.