Hopp til innhold

Mer våpen på avveie

Flere kriminelle væpner seg – derfor må politiet gjøre det samme.

Rekordmange våpenbeslag

Dette er bare noen av de våpnene har beslaglagt i Telemark. Dette beslaget ble gjort på ett sted og inneholder alt fra grovkalibrede rifler, automatvåpen, pistoler og revolvere.

Foto: Politiet i Telemark

Siden 2005 har politiet mer enn doblet antall våpenbeslag.

I 2012 beslagla de 681 våpen. Det er flest kniver, men også skytevåpen av forskjellig kaliber, skriver Telen.

Georg Andersen er politioverbetjent og jobber med etterretning og analyse i politiet i Telemark.

– Jeg er enig i at det er en stor økning. Det opplever våre patruljer daglig når de er ute på gata. De kriminelle har flere våpen, både skytevåpen og kniver. Derfor må også politiet bevæpne seg oftere.

Bevæpner seg oftere

Også der er det en økning viser tallene. Mens politiet i 2005 bevæpnet seg 46 ganger, steg det tallet til 180 i 2013.

– Likevel har ikke det ført til alvorlige episoder. Det har gått mange år uten at det har blitt løsnet et skudd, forteller Andersen. Men vi har strenge regler for når vi kan bevæpne oss. Våpnene ligger nedlåst i bilene og før de blir tatt frem, vurderer operasjonsleder og politimesteren om det er nødvendig.

Også når politiet er ute på ransakinger finner de våpen, selv om de i utgangspunktet er ute for å lete etter noe annet. Eller når de er ute på oppdrag, som for eksempel voldssaker hjemme hos folk.

– Dessverre er det slik at det da kan dukke opp våpen som ikke er registrert. Men da inndrar vi selvfølgelig slike våpen.

Les også:

Telemark er et jegerfylke

Andersen har ikke tall på det, men han har ingen grunn til å tro at Telemark skiller seg negativt ut med mange våpenbeslag.

– Det er ingen grunn til å tro det, men Telemark skiller seg ut ved å være et fylke med mange jaktinteresserte personer. I tillegg er det registrert mange våpen til bruk på skytebaner, sier Andersen.

Våpen går i arv

Selv om et våpen i utgangspunktet er registrert på lovlig vis, skjer det ofte at når personen det er registrert på, dør. Da må man sørge for å registrere det på nye eier.

– Det skjer dessverre av og til at våpen ikke blir registrert. Særlig når det går i arv. Og det blir ikke bedre hvis det i utgangspunktet er uregistrert. da er det ofte de nye eierne kvier seg for å registrer det, avslutter Andersen.

Ifølge Telen er det 63 000 registrerte våpen i Telemark fordelt på 22 000 eiere.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark