Hopp til innhold

– Vi finner atskillig flere ulovlige våpen

Tre eksplosiver, 35 skytevåpen, blant annet en maskinpistol, er i løpet av året blitt beslaglagt i organiserte kriminelle miljøer i hovedstaden.

Smith Wesson-pistol

ULOVLIG: DNA avslørte eieren av dette ulovlige våpenet. I dag er han siktet for besittelse av seks ulovlige våpen.

Foto: Politiet

Maskinpistol

Denne maskinpistolen, som kan gjøre stor skade på mennesker, var et av beslagene politiet gjorde.

Foto: Politiet
Einar Aas

– Vi er naturligvis bekymret for ulovlige våpen i sirkulasjon i Oslo, og at disse våpnene skal benyttes i voldelige episoder, men til tross for en økning fra i fjor, så kunne situasjonen vært verre, sier Einar Aas.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Dette er ordentlige, originale våpen som kan brukes til skade, sier Einar Aas, som leder Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet.

Hittil har gruppa beslaglagt 38 våpen, mot 22 i fjor, da Oslo-politiet startet en aksjon mot ulovlige våpen. Mange av våpnene var skarpladde da de ble funnet.

– Vi finner atskilling flere våpen i år enn i fjor. Det er på grunn av vårt fokus på å skaffe oversikt over omfanget av ulovlige, funksjonelle håndvåpen i Oslo, og å ta dem før de benyttes til kriminalitet, sier Aas.

– Bekymrer det deg at dere for eksempel finner en maskinpistol når dere gjør slike beslag?

– Ja, det gjør det naturligvis. Det er uten tvil et ødeleggende våpen, som har til de grader destruktive egenskaper.

– En del av terrorbalansen i gjengene

I februar i år pågrep politiet en mann for å ha tre ulovlige våpen. Mannens DNA førte til at politiet kunne knytte mannen til et nytt våpenbeslag med tre nye våpen 14. november i år.

– Mannen er nå varetektsfengslet, og kan knyttes til seks ulike skytevåpen, forteller politijurist Ane Evang.

Einar Aas legger ikke skjul på at de fleste beslagene er gjort i organiserte, kriminelle gjengmiljøer i Oslo.

– Våpnene er nok en del av den interne terrorbalansen i gjengene. Det dreier seg delvis om å beskytte seg selv, og det å av og til være offensiv, forklarer Aas.

Aas ønsker ikke å hausse opp situasjonen, men konstaterer samtidig at det har vært en dobling i antall beslag siden de startet våpenaksjonen i 2012:

– Vi er naturligvis bekymret for ulovlige våpen i sirkulasjon i Oslo, og at disse våpnene skal benyttes i voldelige episoder, men til tross for en økning fra i fjor, så kunne situasjonen vært verre. Det er foranledningen til at vi fokuserer på dette, sier han.

Ane Evang

Politijurist Ane Evang viser fram seks av skytevåpnene og ammunisjonen som ble beslaglagt av politiets gruppe for organisert kriminalitet i løpet av 9 måneder.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK
gjeng

VIDEO: Politiet er bekymret for spredningen av våpen i kriminelle gjenger. Her viser de frem noen av beslagene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ