NRK Meny
Normal

De har laget 3000 babyer på 13 år

PORSGRUNN (NRK): Ufrivillige barnløse fra hele landet strømmer til Sykehuset Telemarks fertilitetsklinikk i Porsgrunn. Hver uke kommer det rundt 25 pasienter innom.

Hans Ivar Hanevik og Anette Bergh

Siden oppstarten i 2002 har fertilitetsklinikken i Porsgrunn bidratt til at mange barnløse par har fått den hjelpen de så gjerne ønsker seg.

Foto: Tone Lensebakken / NRK

Laboratorieansvarlig Annette Bergh viser frem selve hjertet i klinikken. Sammen med 13 andre hjelper hun par som sliter med å få barn. Nå i 2015 rundet de over 3000 babyer som har kommet til verden.

– Det er her vi befrukter kvinnens egg med mannens sædceller, og skaper embryo eller befruktede egg, som vi setter tilbake i kvinnen.

Sommeren 2002 satt doktor Jarl Kahn i hagen en hel helg, og tegnet hvordan han ville ha klinikken ved sykehuset i Porsgrunn. Tre måneder senere åpnet de. Det første prøverørsbarnet fra klinikken i Porsgrunn ble født sommeren 2003. Kahn er en nestor innen prøverørsbehandling i Norge, og var med på starten i Trondheim i 1983. I 2002 gikk ferden til Porsgrunn, der de fikk et par rom i underetasjen på sykehuset.

– 3000 barn er et høyt tall, og høyere skal det bli. Nå har vi tatt mål av oss om å lage 1000 barn hvert tredje år. Det er en behandling vi er glade for å kunne tilby, som en del av helsetilbudet her ved sykehuset, sier avdelingsleder Hans Ivar Hanevik.

Jarl Kahn

Sommeren 2002 fikk doktor Jarl Kahn ideen om klinikken i Porsgrunn. En idé som har blitt en suksess.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Hjelper 70 prosent av pasientene

Laboratorieansvarlig Annette Bergh viser oss frysemaskinen, som sørger for at embryoet til pasientene fryses ned.

– Det varierer jo litt hvor mange som er innom oss i løpet av en dag, men vi har rundt 25 pasienter i uken, sier hun.

Hvor mange prosent av dem som er innom klarer dere å hjelpe?

– 70 prosent av dem som kommer hit til oss får barn innen tre år, sier avdelingsleder Hans Ivar Hanevik.

 • Havnet i elva etter utforkjøring

  En varebil kjørte av veien ved Grova i Drangedal like før 18.00 tirsdag kveld. Bilen havnet på taket i ei elv. Det var to personer i bilen. Begge ble kjørt til akuttmottaket ved Sykehuset Telemark med ukjent skadeomfang, den ene i luftambulanse.

 • Powerhouse på vent

  Powerhouse-bygginga i Porsgrunn er utsett, skriv Varden. Bygginga av det elleve etasjar høge kontorbygget ved Frednesbrua skulle etter planen stå ferdig fyrste kvartal 2019. Nå blir det truleg forsinka med fleire månadar.

  Powerhouse i Porsgrunn
  Foto: R8
 • Dyrare søppel neste år

  Søppeldunken blir dyrare for nesten alle i Grenland frå nyttår. Den største auken kjem i Porsgrunn, skriv Varden. Anne Berit Steinseth i Grenland Renovasjon seier at det er kommunane som fastset prisane, og at dei vil variere frå år til år.

  Søppel, søppeldunker i Karasjok
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Nytt akuttmottak på Notodden

  Sjukehuset på Notodden får eit nytt og betre akuttmottak. Frå midten av januar flyttar akuttmottaket til større lokale i fyrste etasje, noko som blir betre for både pasientar og tilsette, skriv sjukehuset i ei pressemelding.

  Sykehuset på Notodden
  Foto: Anne Lognvik / NRK