– Utsetter både barna og kvinnen for stor fare

Tidligere overlege ved fertilitetsklinikken i Porsgrunn, Jarl Kahn støtter fjerning av foster, om en gravid kvinne bærer på flere av dem.

Jarl Kahn

Tidligere overlege ved Fertilitetsklinikken i Porsgrunn, Jarl Kahn, støtter fjerning av fostre dersom det er snakk om trillinger eller firlinger.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Naturlig blir 8–9 prosent av alle fødsler tvillinger som er oppstått spontant. Jeg anser at tvillinger ikke er noe farlig i og for seg. Det som er problemet er at de ikke blir passet godt nok på av legestanden og jordmødrene. De krever mer oppmerksomhet, flere kontroller og at kvinnen er frisk. Da går det bra, sier den tidligere overlegen.

De siste dagene har NRK fortalt om såkalt fosterreduksjon, et inngrep der et eller flere foster blir fjernet, mens andre får leve videre.

Norske kvinner har reist til utlandet for å abortere friske tvillinger, og i går kom det frem at også norske sykehus gjør inngrepet, mens de venter på en avklaring på om det er lov eller ikke.

Seksjonsleder på Fertilitetsklinikken, Paula Faye Rode, mener debatten er storm i et vannglass. Hun mener de aller fleste foreldre tar imot de ungene de får med stor glede.

– Det er litt egoistisk å skulle være redd for å få to barn samtidig. Det er vanskelig å sette seg inn i at dette er realistisk når det er snakk om et tvillingsvangerskap og friske barn, sier hun.

Det er ikke et alternativ å lage to eller flere barn, og så ta bort det som ikke passer

Paula Faye Rode- om å skape liv

Les også:

Kan være nødvendig å velge bort

Paula Faye Rode

Paula Faye Rode ved Fertilitetsklinikken synes det er egoistisk å skulle være redd for å få flere barn på samme tid.

Foto: Anne Lognvik / NRK

På fertilitetsklinikken i Porsgrunn har de fått tusenvis av bilder fra takknemlige foreldre av vakre og velutviklede babyer, som har kommet til verden fordi foreldrene fikk hjelp. Tidligere var det vanlig å sette inn flere befruktede egg i livmoren, og enkelte ganger fester flere egg seg. Da kan det være nødvendig å velge vekk foster sier den tidligere overlegen.

– Trillinger og firlinger er absolutt et problem.

– Så du forstår dem som ønsker å fjerne ett eller to foster før 12. svangerskapsuke?

– Ja, når det gjelder trillinger og firlinger så gjør jeg det. Med trillinger og firlinger utsetter man både barna og kvinnen for stor fare, sier Kahn.

Les også: