NRK Meny
Normal

Blücher opp fra dypet

Skipet var den tyske marines stolthet og ble sendt til Norge i 1940, men nådde aldri sitt mål. Nå blir den bygd på nytt i Porsgrunn 68 år etter at den sank i Drøbaksundet.

Tysk krigsskip senket 9. april 1940
Foto: Arkiv / NRK

Blücher fosset på vei til Norge 9. april 1940. Full av våpen og soldater. Klar til å ta kong Håkon og regjeringen til fange. Men Blücher kom ikke forbi Oscarsborg. Den tyske krysseren ble truffet av både kanonild og torpedoer, og sank.

I 2005 startet modellbygger Thor Hansen et detektivarbeid. Han brukte ett år på å skaffe tegninger og fotografier.

Målet er å bygge Blücher akkurat slik den var 9. april 1940.

Nå er det tre år siden Thor startet arbeidet. Selve byggingen startet han med for ett år siden, noe som er blitt ett møysommelig pirkearbeid.

Hansen har fått kopier av originaltegningene, men Blücher ble bygd om flere ganger så tegningene er ikke til å stole på. Gjennom de tre årene han har arbeidet med dette, har han møtt mange som har god kjennskap til Blücher, blant annet en av de overlevende 9. april.

Video nsps_upload_2008_10_16_14_23_42_220.jpg
 • Aksjonerer for ny asfalt

  Vedlikeholdet på Fv 364 er så elendig at det går ut over trafikksikkerheten. Det mener folk fra Hovin i Tinn. Nå aksjonerer de for asfalt. På kort tid har en underskriftskampanje samlet 200 underskrifter, melder Rjukan Arbeiderblad.

 • Forandringer for Stevneplassen

  I går kveld var informasjonsmøte for Stevneplassen i Skien, og flere forslag kom frem for hva som skal skje med plassen, melder TA. Gjenbruksstasjon, treningsløype, og park med treningsapparater var noen av forslagene.

 • Tiltalt for knivstikking

  En 28-åring tiltalt for å ha gått løs på en 31 år gammel mann med kniv og hammer i Brevik. Hendelsen skjedde natt til 7. august. Den 31 år gamle mannen fikk alvorlige skader og ble fraktet til Oslo universitetssykehus, det melder TA.

 • Fotgjengar påkøyrd i fotgjengarfelt

  Det var ein mann på 48 år frå Porsgrunn som vart påkøyrd i eit fotgjengarfelt. Politiet har difor teke førarkortet frå den 86 år gamle mannen som køyrde bilen. Mannen som vart påkøyrd er ikkje ein syklist, slik politiet tidlegare meldte.