NRK Meny
Normal

Blücher opp fra dypet

Skipet var den tyske marines stolthet og ble sendt til Norge i 1940, men nådde aldri sitt mål. Nå blir den bygd på nytt i Porsgrunn 68 år etter at den sank i Drøbaksundet.

Tysk krigsskip senket 9. april 1940
Foto: Arkiv / NRK

Blücher fosset på vei til Norge 9. april 1940. Full av våpen og soldater. Klar til å ta kong Håkon og regjeringen til fange. Men Blücher kom ikke forbi Oscarsborg. Den tyske krysseren ble truffet av både kanonild og torpedoer, og sank.

I 2005 startet modellbygger Thor Hansen et detektivarbeid. Han brukte ett år på å skaffe tegninger og fotografier.

Målet er å bygge Blücher akkurat slik den var 9. april 1940.

Nå er det tre år siden Thor startet arbeidet. Selve byggingen startet han med for ett år siden, noe som er blitt ett møysommelig pirkearbeid.

Hansen har fått kopier av originaltegningene, men Blücher ble bygd om flere ganger så tegningene er ikke til å stole på. Gjennom de tre årene han har arbeidet med dette, har han møtt mange som har god kjennskap til Blücher, blant annet en av de overlevende 9. april.

Video nsps_upload_2008_10_16_14_23_42_220.jpg
 • 71-åring kan bli ildsjel

  71 år gamle Ingar Clausen fra Porsgrunn kan få avisa Dagens hederspris. Han er en av fem nominerte. Clausen er initiativtaker til nettstedet spør-bestefar.no, der unge mennesker kan spørre om hva som helst. Prisen er på 25.000 kroner og deles ut i april.

  Ingar Clausen
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Pågrep etterlyst mann

  Politiet pågrep lørdag ettermiddag en 23 år gammel mann fra Skien. Han var etterlyst for å ikke ha møtt opp til soning av en dom. Han er dømt for promillekjøring, og i tillegg skulle han sone en subsidiær straff for en ilagt bot.

 • Møster Haugen på 12

  Amund Møster Haugen fra Tinn endte på en 12. plass i herrenes sprint i Telemarkkjøring på Rjukan lørdag.

  Amund Møster Haugen
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK
 • Bekkevold støtter forslag

  KrFs Geir Bekkevold støtter forslaget om ny jobb for Listhaug. – Å gi Sylvi Listhaug en ny statsrådpost er en mulig løsning, skriver han i en tekstmelding til NTB. Han understreker at han kun uttaler seg på vegne av seg selv og at dette ikke er drøftet i partiet.

  Geir Bekkevold
  Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK