NRK Meny
Normal

Blåser nytt liv i kunsten

En gang i tida spilte Kviteseid en sentral rolle i kunst- og kulturlivet i Telemark. Nå vil Kviteseid Kunstforening blåse nytt liv i aktivitetene.

Kviteseid Kunstforening

Leder i Kviteseid Kunstforening, Dag Feldborg og styremedlem Hild Jorkjend. I midten bilde laget av kunstneren Hilde Sundt.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

I morgen åpner de utstilling i nyoppussede lokaler. Det skjer i et helt spesielt hus i funkis-stil fra 1961, som på folkemunne også kalles "Port Arthur".

To av ildsjelene i Kviteseid Kunstforening er Hild Jorkjend og Dag Feldborg. De viser NRK rundt i de nyoppussede lokalene.

- Nå har vi stått på i mange måneder for å få dette lokalet til å bli lyst og vakkert, forteller Dag.

Langs veggene står kunsten klar til å henges opp. Hild forteller at alt som skal stilles ut i første omgang, er lokalt.

- På åpningen skal vi stille ut kunstforeningens egne bilder, og en lokal kunstner; Heidi Naper, sier hun.

Vil bli synlig

Kvitseid Kunstforening

Dag Feldborg og Hild Jorkjend i Kviteseid Kunstforening med et verk av billedkunstneren Gunnar Torvund mellom seg.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

De to tror Kvitseid trenger noe nytt. Derfor tok de seg i nakken og tenkte over hva kunstforeningen kunne gjøre, og fant ut at de burde skaffe seg et eget lokale. Ambisjonen er først og fremst å bli synlig.

- Vi vil bli synlige i kulturlivet i Kvitseid. Vi vil ha foredrag og lære om kunst, dvele litt ved hva kunst er, og bli kjent med hva som finnes i området her, forteller Dag.

På huset skal det arrangeres mye som bygdefolket kan ta del i. Alt fra kurs til jule- og påskeverksted for barn. Det er satt ned en egen komitè som skal ta seg av alle arrangementene. Dag og Hild håper bare bygdefolket er interessert i kultur.

- De bør jo være det. Kvitseid har jo en så spennende bakgrunn som kunstsenter i Telemark. Også er det viktig å ha store, flotte kunstopplevelser også utenfor byen, sier Dag.

Først bare spesielt inviterte

Torsdag er "The Grand Opening", men da er det bare for spesielt inviterte.

- Medlemmer, tidligere medlemmer, og viktige personer i Kvitseid kunstforenings historie. Det blir taler, underholdning, noe godt i glasset og kanapeer, forteller Hild.

Fredag og lørdag blir de nye lokalene til kunstforeningen tilgjengelige for publikum som ønsker å se utstillingen.

 • Tre over E18

  TA skriv at det ligg tre og tunge greiner i vegen fleire stader langs E18 ved Kragerø. Vegtrafikksentralen oppmodar folk til å køyre forsiktig.

 • 98 kundar utan straum

  Laurdag klokka 17.00 er 98 kundar i Telemark og Vestfold utan straum, melder Skagerak Energi. Det blir arbeidd alle stader der det er feil, og selskapet håpar alle får attende straumen i løpet av kvelden.

 • Mindre personskadar

  I kollisjonen ved Gaustablikk skianlegg fekk to personar mindre skadar. Dei to siste er uskadde. Alle fire er undersøkt av lege på staden.

 • Front mot front

  To personbilar har kollidert front mot front like ovanfor Gaustablikk skianlegg. Det var fire personar i bilane, alle er ute. Det er meldt om personskade og store materielle skadar på bilane. Naudetatane rykkjer ut.