Hopp til innhold

Bevertrøbbel for bøndene

Tidlig vår gjør at beveren i Midt-Telemark er svært aktiv. Det skaper utfordringer for bøndene.

Bever i Glomma

Skogens ingeniør lager problemer for bønder i midt-Telemark.

Foto: Vera Wold

– Jeg gir stadig løyve om skadefelling av bever til grunneiere og bønder, sier viltforvalter ved midt-Telemark landbrukskontor Øystein Saga.

En gunstig sammensetning av skogstjern og mindre vassdrag som ender opp i større elver og til slutt i Norsjø gjør at midt-Telemark er et fint sted å være for beveren. Bestanden er derfor stor, og det kan skape utfordringer for land- og skogbruk.

– De vanligste skadene er at beveren lager demninger som fører til flom utover jorder, eller skogsbilveger. Men beveren har også gjort innhogg i frukthager og gnagd over flere hundre epletrær, fortsetter Saga.

Øystein Saga

Viltforvalter ved midt-Telemark landbrukskontor Øystein Saga

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Les også:

Jakt og fangst

Han forteller videre at mange grunneiere prøver å rive beverens byggverk, ofte med dårlig resultat.

– Prøver man å rive en beverdemning, bygger beveren den opp igjen på rekordtid, enda sterkere og mer solid enn før, sier Saga.

Han sier at den beste måten å bli kvitt beveren på er ved jakt og fangst

– De siste årene har beveren blitt forvaltet av de samme valdene som forvalter storviltjakt, det har vært ganske effektivt.

Christian Robstad

Beverforsker Christian Robstad sier beveren er viktig.

Foto: Privat

Les også:

Samspill med forskning

På Høgskolen i Telemark i Bø finnes et av landets største fagmiljøer når det gjelder bever. En av beverforskerne, avdelingsingeniør Christian Robstad, jakter selv bever, men har en oppfordring å komme med til jegerne.

– Hvis man skyter en bever som har et øremerke, eller arr etter tidligere merking, setter vi veldig pris på om jegeren tar kontakt med oss. Vi er veldig interessert i data som vekt og størrelse, samt analyse av diverse organer, så om jegerne tar kontakt med oss er det veldig hjelpsomt, sier Robstad.

Ikke bare et skadedyr

Robstad forteller videre at beveren er en såkalt hjørnestein-art, noe som betyr at den er viktig for hele økosystemet den lever i.

– Mange andre arter, som ulike insekter, fugler og hjortevilt drar nytte av beverens arbeid. Så det er viktig at vi har en bærekraftig beverstamme, sier han.

Han får støtte av viltforvalter Øystein Saga.

– Beveren har jo et flott skinn som kan brukes, og en god middag med beverkjøtt er en delikatesse, avslutter Saga.