NRK Meny
Normal

Arbeidstilsynet: – Vi får bekymringsmeldinger

En ansatt hos RHI på Herøya mener Arbeidstilsynet må gjennomføre hyppigere og bedre tilsyn på arbeidsplassen. – Vi følger med, svarer de.

RHI på Herøya

Inne på RHI er det smelteovner. Nåværende og tidligere ansatte mener sikkerheten ikke er god nok.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Både nåværende og tidligere RHI-ansatte sier til NRK at de er redde for å gå på jobb. De frykter for egen sikkerhet i forbindelse med arbeidet, og mener det er en ukultur i bedriften.

NRK vet at også HMS-sjefen nylig sa opp jobben fordi han ikke fikk gjennomslag hos ledelsen for sitt fokus på sikkerhet og arbeidsmiljø

– Det var en grusom arbeidsplass. Helt jævlig. Det er en ukultur i bedriften, og mange er redde. Ledelsen tar oss ikke på alvor, sier en tidligere ansatt til NRK.

Arbeidstilsynet har vært på flere besøk hos RHI, senest i forbindelse med en større eksplosjon i mai. De har fått flere bekymringsmeldinger, hvorav den siste kom i september.

– Det går på at man ikke håndterer avvik på en skikkelig måte, og at en del hendelser knyttet til smelteovnene ikke blir tatt tak i, sier tilsynsdirektør Bjørn Tore Hansen i Arbeidstilsynet.

RHI fabrikk

RHI-ansatte på Herøya er redde for å gå på jobb.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Flaks at ingen har mistet livet

Mannen som sendte den siste bekymringsmeldinga til Arbeidstilsynet, er opprørt.

– RHI har hatt flaks at det ikke har gått noen menneskeliv. Jeg synes ikke Arbeidstilsynet har tatt bekymringene på alvor, sier han.

Thomas Frømmer

RHI-direktør Thomas Frömmer sier de tar sikkerheten på alvor.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Tilsynsdirektør Bjørn Tore Hansen er uenig, selv om de ikke planlegger nye tilsyn i nærmeste fremtid.

– Vi tar alle tips veldig alvorlig, diskuterer de internt og følger situasjonen.

Ledelsen slår tilbake

RHI-ledelsen kjenner seg ikke igjen i de alvorlige beskrivelsene.

– Vi har hatt noen problemer på enkelte av våre enheter, men vi jobber med å forbedre oss. Det siste året har vi investert 10 millioner kroner for å bedre sikkerheten på anlegget, sier direktør Thomas Frömmer.

HR-sjef i RHI Elin Skagestad Furuseth understreker overfor NRK at helse og sikkerhet er veldig viktig for RHI, og at de blant annet har startet å innarbeide et nytt system, som sikrer en mer systematisk jobb med arbeidsmiljø og sikkerhet.

– Bedriften er opptatt av å skape et godt samarbeid med de ansatte og deres organisasjoner. Vi kommenterer ikke påstander om interne forhold i media.

 • 71-åring kan bli ildsjel

  71 år gamle Ingar Clausen fra Porsgrunn kan få avisa Dagens hederspris. Han er en av fem nominerte. Clausen er initiativtaker til nettstedet spør-bestefar.no, der unge mennesker kan spørre om hva som helst. Prisen er på 25.000 kroner og deles ut i april.

  Ingar Clausen
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Pågrep etterlyst mann

  Politiet pågrep lørdag ettermiddag en 23 år gammel mann fra Skien. Han var etterlyst for å ikke ha møtt opp til soning av en dom. Han er dømt for promillekjøring, og i tillegg skulle han sone en subsidiær straff for en ilagt bot.

 • Møster Haugen på 12

  Amund Møster Haugen fra Tinn endte på en 12. plass i herrenes sprint i Telemarkkjøring på Rjukan lørdag.

  Amund Møster Haugen
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK
 • Bekkevold støtter forslag

  KrFs Geir Bekkevold støtter forslaget om ny jobb for Listhaug. – Å gi Sylvi Listhaug en ny statsrådpost er en mulig løsning, skriver han i en tekstmelding til NTB. Han understreker at han kun uttaler seg på vegne av seg selv og at dette ikke er drøftet i partiet.

  Geir Bekkevold
  Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK