NRK Meny
Normal

Arbeidstilsynet: – Vi får bekymringsmeldinger

En ansatt hos RHI på Herøya mener Arbeidstilsynet må gjennomføre hyppigere og bedre tilsyn på arbeidsplassen. – Vi følger med, svarer de.

RHI på Herøya

Inne på RHI er det smelteovner. Nåværende og tidligere ansatte mener sikkerheten ikke er god nok.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Både nåværende og tidligere RHI-ansatte sier til NRK at de er redde for å gå på jobb. De frykter for egen sikkerhet i forbindelse med arbeidet, og mener det er en ukultur i bedriften.

NRK vet at også HMS-sjefen nylig sa opp jobben fordi han ikke fikk gjennomslag hos ledelsen for sitt fokus på sikkerhet og arbeidsmiljø

– Det var en grusom arbeidsplass. Helt jævlig. Det er en ukultur i bedriften, og mange er redde. Ledelsen tar oss ikke på alvor, sier en tidligere ansatt til NRK.

Arbeidstilsynet har vært på flere besøk hos RHI, senest i forbindelse med en større eksplosjon i mai. De har fått flere bekymringsmeldinger, hvorav den siste kom i september.

– Det går på at man ikke håndterer avvik på en skikkelig måte, og at en del hendelser knyttet til smelteovnene ikke blir tatt tak i, sier tilsynsdirektør Bjørn Tore Hansen i Arbeidstilsynet.

RHI fabrikk

RHI-ansatte på Herøya er redde for å gå på jobb.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Flaks at ingen har mistet livet

Mannen som sendte den siste bekymringsmeldinga til Arbeidstilsynet, er opprørt.

– RHI har hatt flaks at det ikke har gått noen menneskeliv. Jeg synes ikke Arbeidstilsynet har tatt bekymringene på alvor, sier han.

Thomas Frømmer

RHI-direktør Thomas Frömmer sier de tar sikkerheten på alvor.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Tilsynsdirektør Bjørn Tore Hansen er uenig, selv om de ikke planlegger nye tilsyn i nærmeste fremtid.

– Vi tar alle tips veldig alvorlig, diskuterer de internt og følger situasjonen.

Ledelsen slår tilbake

RHI-ledelsen kjenner seg ikke igjen i de alvorlige beskrivelsene.

– Vi har hatt noen problemer på enkelte av våre enheter, men vi jobber med å forbedre oss. Det siste året har vi investert 10 millioner kroner for å bedre sikkerheten på anlegget, sier direktør Thomas Frömmer.

HR-sjef i RHI Elin Skagestad Furuseth understreker overfor NRK at helse og sikkerhet er veldig viktig for RHI, og at de blant annet har startet å innarbeide et nytt system, som sikrer en mer systematisk jobb med arbeidsmiljø og sikkerhet.

– Bedriften er opptatt av å skape et godt samarbeid med de ansatte og deres organisasjoner. Vi kommenterer ikke påstander om interne forhold i media.

 • Ingen ble godkjent

  Fastlegekontorene i Telemark gjør det dårlig på Forbrukerrådets test av tilgjengelighet, service og imøtekommenhet. Det er ingen av fastlegekontorene i fylket vårt som får de nødvendige 67 poengene man må ha for å bli godkjent.

 • Sot-flak i Frierfjorden

  Politiet og brannvesenet har i dag tatt prøver av et det man først trodde var et oljeflak i Frierfjorden. Flaket er sotaktig og strekker seg nå fra Rafnes og opp til Herre renseanlegg i Bamble, men bør ifølge politiet ha små miljøkonsekvenser.

  Forurensing Frierfjorden
  Foto: Robert Hansen / NRK
 • Eksplosiv vekst av stillehavsøsters

  I sommer har Jan Erik Tangen, kartlagt utbredelsen av stillehavsøsters i Telemarksskjærgården. På et sted ble det funnet så mye 600 stillehavsøsters på en kvadratmeter. Tangen sier til TA at veksten av slik østers de siste årene har vært eksplosiv.

 • Alvorlige kutt

  Arbeiderpartiet mener det er svært alvorlig at regjeringen kutter kraftig i støtte til fullskala anlegg for CO₂ fangst og lagring i industrien. Yara og Norcem i Grenland jobber med prosjekter for CO₂ fangst i industrien, og vil få redusert støtte.

  Yara, Porsgrunn
  Foto: Anne Lognvik / NRK