NRK Meny
Normal

Slik vil de få fengsel til Notodden

– Vi er åpen for alle muligheter, det er et stort behov for flere fengselsplasser, sier justisminister Anders Anundsen. Prosjektgruppa på Notodden har argumentene klare.

Fengselsplaner notodden

På bildet viser to av stedet prosjektgruppa ser for seg å etablere et nytt fengsel på Notodden.

Foto: Privat

– Jeg ikke bare tror, men jeg vet, at Notodden er det beste alternative for etablering av nytt fengsel i Norge, det sier prosjektleder Borgar Løberg.

Les også:

Justisminister Anders Anundsen sier til NRK at de vil vurdere alle muligheter når de skal bestemme seg for hvor de nye fengslene vil ligge.

– Men bakgrunnen for valget vil være konkrete faglige vurderinger, sier Anundsen.

Anders Anundsen

Anders Anundsen sier de vil lytte til alle forslag når nytt fengsel skal bygges.

Foto: Arne Stubhaug / NRK

Løberg er overbevist om at det de vil legge fram uten tvil vil være det beste alternativet.

– Vi har et kompetansemiljø bestående av NOPRO, sykehus og psykiatri, voksenopplæring, videregående skole, NAV og høyskolen. Og alle har sagt at dette går vi for.

Tilbake til samfunnet

Hovedpoenget til Løberg er at disse institusjonen vil være med på å hjelpe de innsatte tilbake til samfunnet.

– Det er det som er hovednøkkelen. Det er uproblematisk å sette opp bygninger, men det som er det geniale med Notodden er den bakenforliggende infrastrukturen som ingen andre kan måle seg med.

– Det er åpenbart at de som havner i saksa har en rekke grunnleggende problemer med rus, arbeidsledighet og gjeld. Her på Notodden har vi kompetanse som kan hjelpe de med dette. Det er også synliggjort at NAV skal ha kontor inne i fengslet.

Ifølge Løberg er alt som trengs på plass og at det kun mangler regjeringens ja for at fengslet kan komme til bluesbyen.

– Vi er klare til å sette døra i nøkkelen 31 desember 2018.

Positive tilbakemeldinger

Også innbyggerne på Notodden skal være klare til å ta imot et fengsel.

– Skrekkscenaroiet ville vært at lokalsamfunnet stilte seg på bakbeina, men det har vært snarere tvert imot det har kun vært positive tilbakemeldinger, sier Løberg.

 • Elg går på E18

  Det er meldt om at en elgokse går på E18 i området mellom Telemarksporten og avkjøringen mot Porsgrunn ved Moheim. Viltnemnda er varslet.

 • Bergbys-restaurant konkurs

  I dag ble det åpnet konkurs i boet til Bergbys Notodden. Av de tre gjenværende Bergbys-restaurantene har den slitt hardest. Det er ingen fare for de to restaurantene i Porsgrunn, sier daglig leder i Svai-Gruppen, Atle Dreyer Isaksen, til Varden.

 • Kvinne stanset av politiet

  En kvinnelig bilfører i 40-årene er stanset av politiet i Sauheradvegen på Notodden. Kvinnen hadde ikke førerkort, og politiet hadde mistanke at hun var påvirket. Hun er tatt med til legevakt for blodprøve og vil bli anmeldt.

 • Fratatt førerkortet etter ulykke

  En mann i 70-årene er fratatt førerkortet og anmeldt for å ikke ha overholdt vikeplikten. Mannen kjørte på rødt lys i Skien, og forårsaket en ulykke. To personer oppsøker legevakten etter ulykken.