NRK Meny
Normal

Advarer Mazda-eiere mot overoppheting

SKIEN (NRK): Gamle biler kan bli skumle. Over 5.000 bileiere har fått beskjed om å ta kontakt med nærmeste verksted.

Kim Henrik Buer

Kundemottaker Kim Henrik Buer skal skifte deler i tenningslåsen på NRK-journalistens og flere andres bil de neste ukene.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Mazda Motor Norge har sendt ut brev til eiere av biler som er registrert mellom 1989 og 2003. Tenningslåsen kan bli svært varm, står det i brevet.

Servicemarkedssjef Svein Huset bekrefter at det er mange bekymrede bileiere som har ringt de siste dagene.

– De bør gjøre det så fort som mulig. Ta kontakt med verkstedet, så bestiller det den delen du må skifte ut.

Det er Mazda-fabrikken som har gjort forhandlerne oppmerksom på problemet med tenningslåsen i eldre biler. Smørefettet i låsen kan bli gammelt og hardt. Da kan det lede strøm slik at tenningslåsen blir overopphetet.

– Det kan lukte svidd, og i verste fall kan det smelte ved tenningslåsen, forteller Huset. De har ikke fått beskjed om at det kan starte en brann, men han ser ikke bort fra at alt som blir overopphetet også kan begynne å brenne.

Tenningslås

Tenningslåsen ser helt OK ut, men bilen er en 1991-modell. Da kan det være lurt å lytte til gode råd.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Dette gjelder

 • Mazda 323
 • Mazda 323 F
 • Mazda 626
 • Mazda MX6
 • Mazda 121
 • Mazda Demio
 • Mazda MX3
 • Mazda MPV
 • Mazda 929

Fikk ikke startet

Fordelen med eldre biler er at de er ganske enkle å reparere. Dette tar nok ikke mer enn en halvtime å fikse. Det lover kundemottaker Kim Henrik Buer hos Lassen Auto AS i Skien.

– Så langt har vi hatt kontakt med rundt 20 bileiere som lurer på hva de skal gjøre.

Tre uker før dette brevet ble sendt ut, opplevde han at en kunde fikk problemer med tenningslåsen. Da hadde en liten del i låsen smeltet.

– Det eneste som skjedde var at hun ikke fikk starta bilen, forteller Buer. Han peker på at dette kan skje med alle eldre biler, uansett bilmerke.

Buer er mer bekymret for rust.

– Mitt råd til folk med eldre biler er å sjekke dem for rust hvert år. Rust er farligere enn problemet med tenningslåsen.

Brev fra Mazda Motor Norge

Mazda Motor Norge har sendt ut 5.096 brev til bileiere over hele Norge.

Foto: Britt Boyesen / NRK


 • Ingen mistenkte i saken

  Politiet jobber fortsatt med å finne gjerningspersonene bak ransforsøket på urmaker Saastad i Porsgrunn tidligere i dag. Politiet opplyser til NRK at de ikke har pågrepet noen for forholdet, og har heller ingen mistenkte så langt.

 • Bilskiltet stjålet i Oslo i natt

  Bilskiltet på fluktbilen som ble brukt, etter at to menn forsøkte å slå inn døra med en øks hos Urmaker Saastad i Porsgrunn tidligere i dag, ble stjålet i Oslo i natt. Det melder Varden. Det er fortatt ingen som er siktet for forholdet.

 • Tyver knuste vindu og stjal sølvtøy

  Politiet melder om et innbrudd i Skien. Tyvene knuste et vindu og tok seg inn i boligen. Innbruddet skjedde i Gregorius Dagssons gate.

  Laster Twitter-innhold
 • Tre biler har kollidert i Vinje

  Åtte personer skal være involvert etter at tre biler kolliderte i Vinje sentrum. Ingen av personene involvert har fått alvorlige skader, melder politiet. Bilene har fått større materiell skade.