Hopp til innhold

– Trenger ingen ny kirke

Human-etisk forbund ber kommunen om å bygge et livssynsnøytralt seremonirom på tomten der Østre Porsgrunn kirke brant ned.

Østre Porsgrunn kirke i brann

Main Stensholt Holte i Human-etisk forbund håper kommunen vil bygge et livssynsnøytralt seremonirom på branntomta.

Foto: NRK/Scanpix

– Bygget er jo brukt i generasjoner. Det er klart at kirken har hatt stor affeksjonsverdi, men denne klarer du ikke å få tilbake igjen i noe som er helt nytt, sier organisasjonssekretær Main Stensholt Holte i Human-Etisk forbund til NRK.no.

Hun mener det blir feil å bygge opp Østre Porsgrunn kirke slik den var før brannen.

– Hvis det skal bygges nytt, bør det heller bygges et livssynsnøytralt bygg for alle religioner og livssyn, mener Stensholt Holte.

Fungerende biskop i Agder og Telemark, Bjarne Sveinall, ønsker ikke å kommentere denne saken nå av respekt for folks sorgprosess.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Et bygg for alle livssyn

– Det er selvfølgelig utrolig trist at en kulturskatt er borte, men samtidig kan det gi kommunen en sjanse til å gå videre på det prosjektet som de satte i gang for et par år side; nemlig å bygge et livssynsnøytralt seremonirom for innbyggere i hele Grenland.

Østre Porsgrunn kirke.

Slik så Østre Porsgrunn kirke ut før den brant ned.

Foto: Trygve Strømstad

Human-Etisk forbund har alle de store livsløpsseremoniene som det å feire at barn blir født, overgangen fra barn til voksen, vielser og begravelser. Forbundet har ofte problemer med å skaffe egnende lokaler.

– Særlig i forhold til begravelser er det problematisk å finne verdige lokaler som kan brukes av folk med ulike livssyn, sier Stensholt Holte.

– Hvordan tenker du deg at et slikt livssynsnøytralt seremonirom skal fungere?

– Jeg ville tenke at det er åpent for alle uansett hva man tror på. Det vil si at det er til bruk for alle om det er folk som ikke er religiøse eller om man er kristne eller muslimer, sier hun.

– Nok kirker i Porsgrunn

– Erfaringene der slike lokaler er bygd er at det er kirken som bruker det mest. I 80 prosent av tiden er disse i bruk av kristne, men lokalene gir også et verdig alternativ til folk med et annet ståsted, sier Stensholt Holte.

– Hvordan tror du et slikt forslag blir mottatt så kort tid etter kirkebrannen?

– Det er klart det er mange følelser rundt kirkebrannen, men kommunen har jo liggende i skuffen et forprosjekt som de nå kan få realisert, sier hun.

Østre Porsgrunn kirke var en av de mest besøkte kirkene i Porsgrunn. Forrige søndag var det 68 personer som fulgte gudstjenesten, og ifølge kirketjener Inger Røe Lanner ligger snittet en vanlig søndag på mellom 60 og 70 personer. Det er høyere enn besøket i de andre kirkene.

– Man må ikke bygge ny kirke. Det er dessuten en kjent sak at det generelt er dårlig oppmøte på gudstjeneste i kirkene, sier Stensholt Holte.

Nå som Østre Porsgrunn kirke er brent ned er det ni kirker igjen i Porsgrunn. Det er nok, mener Human-Etisk forbund.

– Det er jo også slik at det er budsjetter å forholde seg til, og da er det kanskje greit å spørre seg om ikke kirken på andre siden av elven kan dekke det reelle behovet for en åpen kirke, sier hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark