NRK Meny
Normal

– Norges vakreste sykkelritt

Det er klart for Telemarks første terrengsykkelritt i Norges-cupen når Helterittet går av stabelen på Rjukan til helga.

Helterittet

Rittet er på ca. 100 km. Dette er første gang Norges-cup-ritt i terrengsykling arrangeres i Telemark.

Foto: Svein Olav Vaa

Helterittet arrangeres på lørdag, med start og målgang på Rjukan. Rittet er kanskje Norges vakreste terrengsykkelritt, sier Styreleder for Telemarkhelten Per Lykke.

– Syklistene opplever en fantastisk panorama-natur, åser med utkikk utover Tinnsjøen og Gaustatoppen. De opplever høyfjell og Hardangervidda i all sin prakt. Og de opplever en spennende nedfart til Rjukan med en flott folkestemning langs hele løypa.

Prøve-NM

Dette er første gang Telemark har et trerrengsykkelmaraton som er med i Norges-cup. Rittet er et av årets fem norgescupritt i terrengsykling.

– Dessuten skal vi arrangere norgesmesterskap neste år. Rittet i år blir på en måte et prøve-NM, sier Lykke.

Helterittet er på ca. 100 km. Eliteklassen har noen ekstra tekniske innslag for å kunne kvalifisere til Norges-cup. De resterende klassene kal ha den samme traseen som vanlig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Helterittet

Helterittet arrangeres til lørdag og styreleder håper på 1000 deltagere.

Foto: Privat

– Først og fremst masseidrett

Hittil er det over 500 påmeldte, men påmeldingen til barnehelten, ungdomshelten og tur- og trimklassene kommer på selve dagen. Det er nettopp tur og trimklassene som er rittets største klasse og Lykke sier at de håper på over 1000 deltagere.

– Vi er litt væravhengige, vi har jo hatt kanonvær til hvert ritt siden oppstarten for fem år siden.

– Helterittet er først og fremst et masseidrettsritt. Tur og trimklassen, samt familieklassen er de største klassene. Man bør være litt trent for å sykle de lengste distansene, men vi har også distanser som alle klarer å sykle, sier Lykke.

Sterkt felt

På startstreken står fjorårets vinner Fredrik Wilmann samt hele Norgeseliten i terrengsykkel. Flere toppryttere fra våre naboland stiller til start. Tidligere svensk mester, Calle Friberg. Erik Skovgaard Knudsen fra Danmark er tidligere verdensmester og europamester i terrengsykkel.

– Sportslig sett ser det veldig bra ut, og vi har fått flere gode syklister fra Danmark og Sverige. De norske får litt å bryne seg på. Vi har fått skryt av Sykkelforbundet for det sterke feltet.

Nytt av året er også en stor digital skjerm på Rjukan torg, der starten og målgangen skal gå. Publikum kan dermed følge med på løpets utvikling.

– Vi håper at Telemark kjenner sin besøkelsestid og kommer til rittet som publikum.