Hopp til innhold

Dette er yndlingselevene til Kristin

Tendensen viser at nye fraværsregler i den videregående skolen virker.

Eivind Natedal og André Johannessen

Eivind Natedal har ikke fravær, mens André Johannessen hadde to dager fram til han brakk kragebeinet.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Det er få tomme pulter ved elektrofaglinja på Skogmo videregående skole i Skien. De nærmere 200 elevene har i snitt vært borte fra skolen 1,7 dager fra skolestart i høst og fram til juleferien.

På andre rad sitter André Johannessen med armen i fatle og et knekt kragebein.

– Jeg tryna i skibakken i juleferien. Derfor var jeg borte fire dager forrige uke, men i høst var jeg sjuk bare to dager.

Ved siden av den uheldige kameraten sitter 16 år gamle Eivind Natedal. Han sørger for at fraværstatistikken holder seg lav.

– I fjor var jeg ikke sjuk en eneste dag. Jeg må ha 40 i feber før jeg blir hjemme.

Strengere regler

Eivind Natedal

Eivind Natedal sier han må ha 40 i feber før han blir hjemme fra skolen.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Portrett: Kristin Halvorsen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen bryr seg ikke om klager på strengere regler.

Foto: Rune Kongsro

De videregående skolene fikk et nytt fraværsreglement 1. august 2010. Tidligere var det mulig å få strøket 14 fraværsdager fra vitnemålet. Etter 1. august er det bare mulig å søke om å få strøket 10 dager.

Det er også nødvendig å levere en legeerklæring hvis eleven har vært sjuk i mer enn tre dager. Tidligere var det nok at foreldrene eller eleven sjøl, hvis han eller hun var over 18 år, kunne skrive en egenmelding etter fraværet.

En ringerunde NRK har gjort til de videregående skolene forteller om en tendens etter at de nye reglene kom: Det er mindre fravær flere steder.

– Viktig for lærlingplassen

Elektrofagelevene ved Skogmo videregående skole har det laveste fraværet. Andre steder er snittet 4 eller 5 dager fra skolestart og fram til jul. Det er enkeltelever som ofte drar opp fraværsstatistikken.

– De nye reglene får elevene til å skjerpe seg, men ikke bare det. Vi jobber også med holdningene til elevene, forteller avdelingsleder Helge Strømme.

Tidligere elever som nå er ute i fast jobb, blir invitert ved skolestart for å inspirere de nye elevene.

– De forteller at fraværet har utrulig mye å si for å få en lærlingplass. Og under lærlingtida må vi også ha minst mulig fravær, forteller Eivind Natedal.

Fornøyd minister

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen er strålende fornøyd når NRK forteller om tendensene til lavere fravær ved flere videregående skoler.

– Dette er veldig positivt. Vi sleit lenge med altfor mye fravær, og fravær og frafall i skolen henger veldig nøye sammen.

Alle elevene er ikke like fornøyde med at regelverket har blitt strengere. Da vender kunnskapsministeren det døve øret til.

– Jeg får en del klager fra elever som synes det er for strengt. Da gir jeg bare beskjed om at vi må være strenge på dette. Å møte opp på skolen er en del av de pliktene elevene har, og det er det arbeidsgiverne kommer til å merke seg i framtida, om de er pålitelige, sier Halvorsen.

Men hvordan er fraværet blant lærerne?

Avdelingsleder Helge Strømme ved Skogmo videregående skole teller på fingrene og smiler.

– De 20 lærerne ved elektrofaglinja har fem dagers fravær totalt det første skolehalvåret.

Skoleklasse

Lærer Anne Aagesen forteller elektrofagelevene om elektriske motorer.

Foto: Britt Boyesen / NRK