NRK Meny
Normal

Slåss for å beholde strømkunder

Telefoner, SMSer og e-poster. Strømleverandøren gjør alt for å få tilbake kunder som har valgt et annet selskap. – Kan være ulovlig, sier Forbrukerombudet.

Mobilmelding.

«Hei! Kan vi gjøre noe for å overtale deg til å bli hos oss? Send RABATT til 06100, og få 300 kroner i avslag på neste strømregning. Vennlig hilsen Fjordkraft»

Foto: Lisa Kragelund Sanden / NRK

«Hei! Kan vi gjøre noe for å overtale deg til å bli hos oss? Send RABATT til 06100, og få 300 kroner i avslag på neste strømregning. Vennlig hilsen Fjordkraft»

Med denne SMSen, i tillegg til andre henvendelser på telefon og e-post, ble den tidligere kunden kontaktet av Fjordkraft.

– Vi har ikke mottatt noen klager og det er heller ikke vår hensikt å være pågående, forsikrer kommunikasjonsansvarlig i Fjordkraft, Jeanne K. Tjomsland.

Forbudt uten tillatelse

Jeanne Tjomsland

Jeanne K. Tjomsland er kommunikasjonsansvarlig i Fjordkraft og tar til seg kritikken om at reklameringen kan bli for pågående.

Foto: Privat

I 2001 ble det faktisk forbudt å sende reklame på SMS og e-post uten at kunden har godtatt det.

– I et kundeforhold, hvor man har takket ja til å motta tilbud og nyhetsbrev, er det lov å reklamere på sms og e-post. Hvis kundeforholdet derimot er avsluttet, finnes det et lovpålagt forbud mot den type markedsføring, sier juridisk direktør i Forbrukerombudet, Frode Elton Haug.

Til tross for forbudet opplever Forbrukerombudet at lovverket ikke blir håndhevet. Fjordkraft forklarer situasjonen med at det må være kort tid siden kunden sa opp sitt strømabonnement.

– En kort periode etter at kunden har sagt opp, ligger man fortsatt i kundebasen. Da er det fortsatt lov å kontakte dem, og vi ville ikke ha kontaktet en helt vilkårlig kunde, sier Tjomsland.

– Alternativ markedsføring

Strømkunden fra Telemark, som ikke ønsker en ny kontrakt med Fjordkraft, er likevel mest nysgjerrig på hvorfor strømleverandøren bruker slike virkemidler.

– Jeg opplever dette som mas, sier kunden som avsluttet abonnementet for omtrent én måned siden.

– Dette er en alternativ markedsføringsmetode. Når vi kan velge dette som et alternativ til nett- eller avisannonser, sparer vi penger. De pengene har vi derfor «til overs» og Fjordkraft har dermed råd til å lokke tilbake gamle kunder ved å gi rabatter, forklarer Tjomsland.

Hun legger også til at denne formen for markedsføring er vanlig i blant annet mobil- og forsikringsbransjen, men tar med seg tilbakemeldingen om at reklameringen kan virke mot sin hensikt.

– Bør inneholde nok informasjon

Frode Elton Haug

Juridisk direktør i Forbukerombudet, Frode Elton Haug, mener slik SMS-reklame kan være forbudt.

Foto: Pressebilde

Til tross for at det i den ene SMSen kun opplyses om avslaget kunden kan få på neste regning og ikke mer detaljert om kostnadene, tror ikke Tjomsland at kundene føler seg villedet.

– Man blir ikke automatisk kunde ved å svare på SMSen, klargjør hun og sier at man i neste steg får mer utdypet informasjon.

Juridisk direktør i Forbrukerombudet sier at det kan være problematisk dersom det er lite informasjon.

– Det skal være enkelt å finne frem til nødvendig informasjon ut i fra SMSen eller e-posten som opplyser om tilbudet, og før man slår til på slike tilbud er det derfor viktig å sjekke vilkår og priser, råder Elton Haug.

 • Vil ikke ha felles legevakt

  Politikerne i Bamble sier nei til å være med å utrede felles legevakt for Grenland.

  Rådmann i Bamble, Tore Marthinsen, sier til PD at han synes det er beklagelig at Bamble politikerne nok en gang sier nei til et samarbeidsprosjekt i Grenland.

  Tore Marthinsen
  Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK
 • Stjal og truet

  Politiet rykket ut i går kveld, etter at en mann stjal og oppførte seg truende mot de ansatte i en matbutikk i Porsgrunn.

  Politiet sikret seg video av mannen, og lette etter ham, men uten resultat.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK