NRK Meny
Normal

– Kan hetse uskyldige

– Åpning av Landssvikarkivet kan føre til hets mot uskyldige personer som er navngitt i arkivet. Flere av disse ble presset til å jobbe for tyskerne, sier historiker Ingvar Skobba.

Ingvar Skobba

Historiker Ingvar Skobba er kritisk til at Landssvikarkivet åpnes for alle.

Foto: Privat

Historikeren fra Bø i Telemark mener at avgjørelsen om å åpne Landssvikarkivet er uheldig. Skobba har brukt arkivet under arbeid med historiske bøker, og er kritisk til at alle kan få fri tilgang til arkivet.

– Jeg mener at det er riktig å åpne det, men jeg synes absolutt at det bør være visse begrensninger, sier Ingvar Skobba.

Les også: Snart kan du se mappa til nazi-mistenkte

– Bør være begrensninger

Etter nyttår blir Landssvikarkivet åpnet for alminnelig innsyn, snart 70 år etter at krigen tok slutt. Frem til nå har det bare vært forskere, de som selv er omtalt, samt deres aller nærmeste familie, som har kunnet se mapper fra arkivet.

Skobba mener dette er sårbare temaer, både for pårørende og NS-barn.

– Dette er ennå et veldig ømt punkt i lokalsamfunnet. Utfra hensynet til NS-barna kan man begrense tilgangen og sette grenser for hva folk får se, sier Skobba.

 • 26 000 plages av juleallergi

  26 000 telemarkinger plages av juleallergi.
  Det viser en undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden. Juleallergi er et begrep som brukes for dem som får en allergisk reaksjon på det vi omgir oss med i desember.

 • Kan splitte kommunen

  En bomstasjon mellom Lunde og Ulefoss er det siste Nome trenger. Det sier Gry Anette Rekanes Amundsen fra Frp i Nome. Klokka 12 i dag holdes en pressekonferanse om veien videre for strekninga Kaste-Stoadalen, som skal erstatte Lannavegen på Ulefoss.

 • Stevner Tinn kommune

  Seks utleiere av flyktningboliger til NAV på Rjukan, har stevnet Tinn kommune for ulovlig brudd på leiekontrakten. Advokat Johan Henrik Frøstup fører saken for huseierne. Huseierne mener de taper 400 000 i månedlige leieinntekter, melder RA.

 • 20 kontroller mer enn nødvendig

  Skjenkebransjen i Bamble har i 2017 hatt 20 kontroller mer enn nødvendig. I Bamble er det så langt i år utført 107 kontroller ved salgs- og skjenkesteder. 95 av kontrollene er utført av selskapet Securance, skriver PD.