NRK Meny
Normal

– Kan hetse uskyldige

– Åpning av Landssvikarkivet kan føre til hets mot uskyldige personer som er navngitt i arkivet. Flere av disse ble presset til å jobbe for tyskerne, sier historiker Ingvar Skobba.

Ingvar Skobba

Historiker Ingvar Skobba er kritisk til at Landssvikarkivet åpnes for alle.

Foto: Privat

Historikeren fra Bø i Telemark mener at avgjørelsen om å åpne Landssvikarkivet er uheldig. Skobba har brukt arkivet under arbeid med historiske bøker, og er kritisk til at alle kan få fri tilgang til arkivet.

– Jeg mener at det er riktig å åpne det, men jeg synes absolutt at det bør være visse begrensninger, sier Ingvar Skobba.

Les også: Snart kan du se mappa til nazi-mistenkte

– Bør være begrensninger

Etter nyttår blir Landssvikarkivet åpnet for alminnelig innsyn, snart 70 år etter at krigen tok slutt. Frem til nå har det bare vært forskere, de som selv er omtalt, samt deres aller nærmeste familie, som har kunnet se mapper fra arkivet.

Skobba mener dette er sårbare temaer, både for pårørende og NS-barn.

– Dette er ennå et veldig ømt punkt i lokalsamfunnet. Utfra hensynet til NS-barna kan man begrense tilgangen og sette grenser for hva folk får se, sier Skobba.

 • To til sykehus med luftambulanse

  En person er fraktet med luftambulanse til Haukeland og en til sykehuset i Skien etter at en personbil og en lastebil kolliderte litt før 19.30 fredag kveld. Skadeomfanget er fortsatt ukjent. E 134 er åpen for trafikk.

 • En person fastklemt etter kollisjon

  En person sitter fastklemt etter at en personbil og en lastebil kolliderte på E134 ved Vinjesvingen fredag kveld. To luftambulanser er på stedet. Totalt personer er skadd etter ulykken. Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

 • Kollisjon mellom bil og lastebil

  En lastebil og en personbil har kollidert på Vinjevegen i Vinje. Skadeomfanget er foreløbig ukjent. Nødetatene er på vei til stedet. Ifølge Vegvesenet er E134 stengt ved Vinjesvingen, mellom Haukeli og Seljord.

 • Flere innbrudd på Bratsberg

  Politiet har mottatt meldinger om flere innbrudd i hus på Bratsberg i ettermiddag. Det er blant annet stjålet gjenstander i sølv. Politiet etterlyser tips i saken.