NRK Meny
Normal

– Ikke la barna gjøre dette selv

De fleste foreldre lar barna feste sikkerhetsbeltet selv, viser ny undersøkelse. Feil beltebruk er årsaken til at barn blir skadet i bilulykker, sier ulykkesforsker.

Bilbelte

– Større barn kan gjerne få feste bilbeltet selv, men små barn bør få hjelp av foreldrene, sier Trygg Trafikk.

Foto: Colourbox

78 prosent av foreldre til barn mellom fire og 12 år lar barna feste eget sikkerhetsbelte før kjøreturen, viser en spørreundersøkelse Ipsos MMI har gjort for Trygg Trafikk og If Skadeforsikring.

Mange sier likevel at de sjekker om barnet har gjort det riktig.

Tori Grytli

Tori Grytli i Trygg Trafikk, sier konsekvensene kan bli store dersom barna får feste bilbeltene selv,

Foto: Olav Heggø/Trygg Trafikk

– Større barn kan godt feste seg selv hvis foreldrene følger med, men det er viktig at de vet at kun små feil kan føre til at det går virkelig galt i et sammenstøt, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring til NRK.no.

Han understreker at det til syvende og sist er sjåføren som har ansvaret.

– Det er sjåføren som må sørge for at beltet er festet riktig, sier han.

Ikke belte under armen

Hver tredje forelder har i løpet av det siste året opplevd at barnet flyttet bilbeltet under armen under bilturen, viser undersøkelsen.

– Det som er viktig å sjekke er at beltet sitter godt over hoftene til barna og over skuldrene. Så må du huske på å stramme beltet, sier Tori Grytli, plan og utredningssjef i Trygg Trafikk.

Se video her om feilene du bør unngå:

Barn har også en tendens til å dra beltet langt ut når de spenner det på, slik at det bulker og krøller på seg i stedet for å ligge stramt over hofte og skulder.

Skader magen

Trond Boye Hansen

Trond Boye Hansen har vært ambulansesjåfør i 40 år og forsker på bilulykker der barn har blitt skadet.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

Trond Boye Hansen har vært ambulansesjåfør i 40 år og forsker på bilulykker der barn har blitt skadet.

– Feil beltebruk er årsaken til at barn blir skadet i bilulykker. Er barnet riktig sikret, kan de overleve de utroligste smell. Jeg har sett biler som er trykket 70 centimeter inn i fronten på den andre bilen, der barnet i baksetet kom så godt som uskadet fra det fordi det satt riktig sikret i stol med rygg, sier Hansen.

Han jobber ved Oslo universitetssykehus og er med i det store forskningsprosjektet ''Barn i bil'', der de blant annet rekonstruerer i detalj hva som har skjedd i ulykker der barn har omkommet eller blitt skadet.

Utvikling i riktig vei

Men utviklingen har gått riktig vei de siste tiårene. Siste dødsulykke med barn i bil i Norge skjedde i 2010.

– Bruk av barnestoler og belte, sammen med sikkerhetsbevisste foreldre, har gitt svært positive resultater. På 1970-tallet omkom 100 barn i året i bilkollisjoner. Med dagens bilpark ville det tilsvart 400 barn i året i dag, sier Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring.

Foreldre som vokste opp på 70-tallet med beltefrie bakseter, bør likevel tenke seg litt ekstra om.

– Foreldre eller besteforeldre kan tenke at det gikk jo bra med oss, så hvorfor skal vi være så overforsiktige. De som ble kvestet i ulykker tenker ikke sånn, sier Nilssen.