NRK Meny
Normal

– Elsker å jobbe

KRAGERØ (NRK): Eirik Ausland elsker jobben sin. Men mange utviklingshemmede har ingen jobb å gå til. Flere enn 5000 ønsker seg et arbeid.

Eirik Ausland

LEVERER VARER: Eirik Ausland leverer varer rundt til folk og bedrifter i Kragerø. Han elsker jobben sin.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det hadde vært veldig kjedelig og ikke ha jobb. Da hadde jeg blitt sittende å glo i veggen. Nei, jeg er glad jeg har en jobb, smiler Eirik Ausland.

Han elsker jobben sin. Ausland jobber på attføringsbedriften Delecto i Kragerø. Han er på det som heter varig tilrettelagt arbeid med støtte fra NAV.

NRK har tidligere fortalt om 24 år gamle Magnus Olsen fra Bergen. Han har downs syndrom og ingen jobb, til tross for at han ønsker å jobbe. Han og familien har forsøkt å finne jobb helt siden han sluttet på videregående skole. Men han er langt fra alene.

Eirik Ausland er glad for å ha en jobb. Han vet ikke hva han skulle gjort uten.

Eirik Ausland er glad han har en jobb. (Foto: Øystein Økter/NRK)

Utvikling i feil retning

– Vi ser at utviklingen går feil vei, sier Dag Sandvik.

Han er daglig leder i ASVL, arbeidsgiverforeningen for om lag 230 vekst- og attføringsbedrifter over hele landet.

Bedriftene ble tidligere kalt vernede bedrifter og ble startet nettopp for å gi utviklingshemmede en sjanse i arbeidslivet.

Les også:

Vekstbedriftene driver med alt fra kantinedrift og vaskeri til produksjon av enkle trevarer og tekstilarbeid.

– Mange ønsker en slik arbeidsplass, men får det ikke. Det manglet rundt 5000 plasser i 2012. Det kommer færre enn 200 nye til pr. år. Det blir en lang vei å gå før man dekker behovet, sier Sandvik.

Lykkelige

– Det er viktig å ha en jobb, fordi det har alle andre mennesker. Ved å jobbe får man en normal dagsrytme, og gode rutiner. Å føle at man er til nytte gir en voldsom livsglede, sier produksjonssjef ved Delecto Øyvind Kristensen.

Øyvind Kristensen

Øyvind Kristensen er produksjonssjef hos Delecto i Kragerø. Han sier det er viktig for alle mennesker å føle seg til nytte.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Han forteller om en arbeidsplass med masse godt humør og kollegaer som er glad i hverandre.

– Vi gnur på, smiler Eirik Ausland.

Han liker mandagene best. Mandag er nemlig fruktdag. Han og kollegaene kjører ut frukt til bedrifter rundt i byen.

– Da koser vi oss. Folk blir så glade når vi kommer med frukta, ler Ausland.

 • E134 stengt over Haukelifjell

  E134 over Haukelifjell er mellombels stengt på grunn av uver, leder vegtrafikksentralen.

 • Funnet i god behold

  Den sju år gamle jenta som var savnet i Skien er funnet i god behold. Jenta blir gjenforent med foreldrene. Politiet var i ferd med å trappe opp leteaksjonen, som nå blir avblåst ifølge politiet. Jenta ble funnet av en lærer som var ute og lette.

  Laster Twitter-innhold
 • Leteaksjon etter 7 år gammel jente

  Politiet kaller inn ekstra mannskaper i letingen etter ei 7 år gammel jente på Gulset i Skien. – Jenta kom ikke hjem som avtalt. Det er mørkt og kaldt og vi tar dette på største alvor når det gjelder ei så ung jente, sier Terje Pedersen i politiet.

 • 7 år gammel jente savnet på Gulset

  Politiet leter etter ei 7 år gammel jente på Gulset i Skien. Jenta dro hjemmefra klokke 14.15. Hun har lyst hår og er iført en blå vinterjakke med små grønne, lilla og røde prikker.