Hopp til innhold

Truet med pistol i en time

Sturla Nøstvik (36) ble brutalt overfalt for drøyt halvannen måned siden i Oslo.

Video Holdt fanget i en time

– Det var en torsdagskveld i 21.30-tiden. Jeg var på vei hjem fra en spillejobb etter «Elvelangs»-arrangementet ved Akerselva. Jeg snakker med kjæresten, og sier at jeg er hjemme på ett eller to minutter, sier Nøstvik til Østlandssendingen.

Slått til blods

I løpet av de ti siste årene har mer enn 4000 personer, blitt ranet i Sentrum og Grønland politistasjons område. Sturla Nøstvik kommer fra Brønnøysund, men har bodd i Oslo de siste 14 årene, og alltid følt seg trygg i hovedstaden. Men tidligere i høst skulle han oppleve å bli ransoffer nr. 351 på Grønland, bare i år, ifølge Aftenposten.

– Jeg blir slått kraftig med pistolskjeftet i panna. De ber om Iphone og lommebok. Jeg var blodig i ansiktet, og hadde vanskeligheter for å se, forteller Nøstvik.

50 minutters mareritt

Nøstvik tror først at de to ranerne er fornøyd med å ta telefonen og lommeboken hans, men det skulle vise seg bare å være starten på nesten en times mareritt, for nordlendingen.

– Med en pistol i ryggen, ber de meg gå ned en trapp. Jeg får beskjed om å ikke se på dem. Jeg skjønner ingenting av det som skjer. Jeg følte ikke jeg hadde noe annet valg, siden jeg hadde en pistol i ryggen, sier Nøstvik.

Mens den ene raneren holder Nøstvik nede med en pistol rettet mot ham, drar den andre raneren for å tømme nordlendingens konto.

– Jeg blir truet til å gi i fra meg pin-koden, og det er ikke alltid jeg husker den. Heldigvis husket jeg den akkurat den kvelden. En av ranerne tar kortet med seg til Carl Berners Plass, og tømmer kontoen for over 20.000 kroner.

Jeg vet ingenting, men ranerne sier at de skal hente vann til meg, for at jeg kan tørke vekk blodet i ansiktet. Jeg tror dem en stund, men finner ut at det var nok bare for at de skulle få et ekstra forsprang, forteller nordlendingen.

Redd for samboeren

Etter nesten en time, ender Nøstviks mareritt, men han begynner å bekymre seg for samboeren.

– Etter at ranerne forsvinner, legger jeg på sprang. Jeg blir redd for samboeren min, siden de hadde spurt meg om hvor jeg bodde, og at samboeren min var "very pretty", med en grusom stemme, sier Nøstvik.

Uten telefon satser Nøstvik på at samboeren er trygg hjemme, men han kommer til et tomt hus.

- Samboeren er ikke hjemme, og jeg blir livredd for henne. Jeg trodde at hun var ute for å lete etter meg, men kunne ikke kontakte henne, siden jeg ikke hadde noe telefon, forteller Nøstvik.

Heldigvis for nordlendingen, tok det ikke lange tiden før samboeren kom tilbake.

- Hun kom inn døra etter ti minutter, og hun fikk sjokk av å se meg i min tilstand. Da var det bare å ringe politi og ambulanse, sier Nøstvik.

Sjokkert over tallene

Ranet har satt sitt preg på Nøstvik, og når han får høre om de mange ran i hovedstaden i år, blir han betenkt.

– Det er sjokkerende høye tall. Det må bli gitt mer ressurser til politiet. Det er ekstremt viktig å slå hardt ned på hverdagskriminaliteten. Vi kan ikke slå oss til ro med dagens situasjon, hevder Nøstvik.

For hans egen del, vil det bli vanskelig å glemme det grufulle ranet.

– Jeg har alltid følt det trygt, frem til nå. Frykten vil på et eller annet vis, alltid være der. Men jeg kan ikke la meg knekke, avslutter Nøstvik.

En nigeriansk og en gambisk mann, begge 20 år, er nå siktet for ranet på Nøstvik. Politiet mener at de er en del av en ransgjeng som har herjet hovedstaden i høst. De skal stå bak 17 ran fra midten av august til slutten av september.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo