Hopp til innhold

Tør ikke oppheve bussanbud

Oslo bystyre stanser ikke tildelingen av det omstridte bussanbudet i Oslo Vest. Bare Rødt vil oppheve kontrakten selv om det skulle resultere i millionsøksmål.

Buss fra Ruter

Det politiske flertallet vil ikke annulere tildelingen av busskjøringen i Oslo Vest. Rødt mener korrupsjonsavsløringene i kollektivtrafikken gir grunn til å stanse tildelingen.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Allerede i november i fjor fremmet partiet Rødt sitt forslag om å stanse bussanbudet i Oslo vest. Begrunnelsen var at kravet til lengde på bussene var så spesifikt at kun én bussfabrikk produserte busser med riktig lengde.

Les: Krever ny utlysning av milliardkontrakt

Etter det har en Ruter-ansatt som var sentral i anbudsprosessen, blitt siktet i den store korrupsjonssaken innen kollektivtrafikken i hovedstaden. Dette er nok et argument for å oppheve anbudet, mener Rødt.

Gjør saken vanskeligere

Men før bystyret rakk å behandle forslaget, ble anbudet tildelt busselskapet Nobina. Det kompliserer saken, erkjenner Rødts Ingrid Baltzersen.

– Rødt mener at byråden har utøvd passivt eierskap alt for lenge. Når det har gått så langt blir det mye mer politisk vanskelig å handle og stoppe anbudsprosessen, sier hun.

Men kontrakten er ikke undertegnet, og det er ikke for sent å snu, fortsetter Baltzersen.

Les: Vil ikke trekke anbud på tross av korrupsjonsanklager

Fare for søksmål

– Rødt ønsker at vi nå skal stanse denne prosessen. Vi mener at byråden og Oslo kommune må vise handlekraft når det kommer til denne type saker.

Hun mener at kommunen bør ta risikoen på å få et erstatningskrav på nakken fra selskapet som har vunnet anbudskonkurransen.

Les: To nye pågripelser i Unibuss-saken

Det var bak lukkede dører i et ekstraordinært møte, i bystyrets samferdsels- og miljøkomité i går, at kommuneadvokaten advarte politikerne på det sterkeste mot å tukle med Oslo vest-kontrakten.

– Det er ganske klart fra juridisk hold at når noen har fått tildelt en kontrakt, så er det betydelige vanskeligheter forbundet med å annullere tildelingen. Da er det klart at det kan komme erstatningskrav, sier Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari.

Forsiktig flertall

Mens Rødt altså fortsatt vil ha et bystyrevedtak om å kansellere milliardkontrakten, er de andre partiene langt vagere i sine formuleringer. De ber samferdselsbyråd Ola Elvestuen vurdere om det foreligger informasjon som tilsier at prosessen bør stanses før kontrakten underskrives.

Det lover Elvestuen å gjøre, selv om han gjentar det han har sagt hele tiden, nemlig at Ruters styre må ta beslutningen.

– Det vi kan gjøre er å medvirke til at alle sider av saken blir vurdert og at Ruter fortar de nødvendige avveininger, men beslutningen må ligge hos Ruter, avslutter Elvestuen.

Les: Korrupsjonsskandalen i Unibuss

Les: Unibuss-direktøren er sparket