Hopp til innhold

Ap og SV terrorhetset på valgstanden

Politikere fra Arbeiderpartiet og SV som står på valgstand opplever hets etter terroraksjonen på Utøya. Enkelte sier at Arbeiderpartiet har fått som fortjent.

Video SV terrorhetset på valgstanden

KLIKK FOR VIDEO: «Hvis han der idioten skulle plaffe ned noen, så var det heller SV sin ungdomsleir han skulle plaffet ned.»

Nora Fjelddalen

Nora Fjelddalen.

Foto: SV

Mandag denne uken ble Nestleder i Oslo SV Nora Fjelddalen, skjelt ut ved valgboden.

– Jeg ble veldig paff og sjokkert, og synes det var fryktelig ubehagelig.

En kvinne sa til nestlederen i Oslo SV at terroraksjonen på Utøya burde vært rettet mot deres ungdomsorganisasjon.

NRK var tilfeldigvis på stedet og fanget opp hva kvinnen sa.

«Velferdsstaten er i ferd med å gå under på grunn av SV sin innvandringspolitikk. Hvis han der idioten skulle plaffe ned noen, så var det heller SV sin ungdomsleir han skulle plaffet ned.»

– Når man står på stand er man vant til at det kan bli diskusjoner med høy temperatur og stor uenighet, men jeg ble mye mer satt ut enn jeg hadde trodd da hun trakk den veldig direkte parallelllen til terrorhandlingen på Utøya, sier Fjelddalen.

Hør radiosaken.

Reportere Kaja Figenschou og Petter Sommer.

Mener de fikk som fortjent

Og nestlederen er ikke den eneste, også politikere på Arbeiderpartiets stand har opplevd hets når de står i valgbodene i årets valgkamp. Flere har sagt at politikken til Arbeiderpartiet gjorde at de fikk som fortjent på Utøya. Partisekretær i Oslo Ap Rune Tokle sier det er en ny type hets.

– Den typen henvendelser har vi ikke fått på samme måte før.

– Hva slags utsagn sikter du til da?

– Det er en del utsagn som er relatert til det som skjedde 22. juli, men jeg vil ikke gå inn i detaljer. Det er en del utsagn som har virket sårende på enkelte, spesielt på AUF-ere som står på stand, sier Tokle.

(Saken fortsetter under bildet)

Valgboder

Arbeiderpartiet lar ingen AUF-ere stå alene på stand i valgkampen etter at flere har opplevd hets i valgboden.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Er ekstra på vakt

Tolke understreker at det stort sett er hyggelig å stå på stand, men sier Arbeiderpartiet er litt ekstra på vakt i denne valgkampen.

– Veldig mange av de AUF-erne som står på stand har hatt forferdelige opplevelser på Utøya eller har venner som har hatt det. Derfor sørger vi for at det er flere enn kun AUF-ere som står på stand.

– Hvorfor det?

– Vi mener det er viktig å passe på hverandre. Når noen har hatt den type opplevelser er det viktig at de har en støtte hvis de skulle oppleve noe ubehagelig på stand.

– Jeg vil oppfordre alle sammen som opplever eller overhører hatefulle ytringer i valgkampen om å ta avstand fra det.Jeg synes det er viktig at man sørger for å få slutt på det og sier fra om at vi ikke aksepterer det, sier Tokle.

Lover politihjelp

Bjørn Hansen

Bjørn Hansen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det er ikke tradisjon for at politiet har vakthold ved valgbodene, men hets av politikere blir tatt alvorlig. Det sier stasjonssjef ved Sentrum politistasjon Bjørn Hansen.

– Det vil i kjølvannet av hendelser komme merkelige ytringer. Dersom de på valgbodene er urolige og engstelige, så er det fullt mulig å kontakte oss og da skal vi sende en bil med en gang, sier Hansen.