Hopp til innhold

Store problemer for nødnettet

Det kan bli ytterligere forsinkelse av nødnett-utbyggingen.

Nødnettmast
Foto: Nokia Siemens Networks

Også i skogsområder i Akershus er det bråk rundt utbyggingen av politiet og brannvesenets nye nødnett.

I Asker var det planlagt en radiomast ved Semsvannet og en annen i marka ved Vinnulstad. Nå stanses begge prosjekter etter konflikter med verneinteresser.

Les også: Bygging av nødnett forsinkes - naboene frykter stråling

Les også: Protesterer mot nødnettmast på Ila

Les også: Vil ikke ha mast i marka

Direktoratet for Nødkommunikasjon frykter at en flytting vil føre til dårligere dekning for dem som skal bruke utstyret.

- Dette er arbeidsverktøyet til brann og politi, så det er viktig at vi får dekning der folk ferdes, sier senioringeniør Marianne Masdal.

I Semsvannet landskapsvernområde ikke langt fra Skaugum ville utbyggerne av nødnettet reise en 42 meter høy radiomast.

Det ville nemlig gitt optimal radiodekning for politiet og andre nødtetater som skal bruke det nye samandsutstyret, forteller Masdal.

- Dette er viktig. I redningsaksjoner og tilfeller der det er skogbrann. Det brenner like godt i et vernet skogområdet enn i et ikke vernet området.

Området er underlagt et strengt vern. I 1992 ble det erklært som landskapsvernområde, med de begrensninger det gir for bruken.

- Området har høye kulturminneverdier, kulturlandskapsverdier, kulturverdier og naturverdier. Derfor har området fått en spesiell beskyttelse. I utgangspunkter er master og faste innretninger i slike områder forbudt, sier rådgiver hos fylkesmannen, Christian Hillmann.

Også fylkeskommunen er skeptisk og påpekt at basestasjonen trenger dispensasjon fra kulturminneloven.

Trekker søknaden

Uten engang å ha forsøkt å få dispensasjonene de trenger gir utbyggerne nå opp og trekker byggesøknaden. Selskapet Pro Invenia, som jobber for utbygger Nokia Siemens Networks, trekker samtidig søknaden for en annen 42 meter høy radiomast som skulle bygges i marka ved Vinnulstad i Asker.

Selskapet skriver at basestasjonene er "avvist av vernemyndighetene", og at det er "besluttet å se på løsninger som ikke er like gode, men som kanskje er brukbare".

Samtidig som nødnett-utbyggingen på østlandet er over ett år forsinket, må det altså letes etter nye steder å sette mastene.

- Det er frustrerende fordi det tar lengre tid å få det ferdig. Hvis det i tillegg blir en litt dårligere plassering, så kan det gi litt dårligere dekning, sier senioringeniør Marianne Masdal i direktoratet for nødkommunikasjon.

240 basestasjoner

Nødnettet som nå bygges ut i flere fylker på østlandet skulle stått ferdig for over ett år siden.

Av 240 basestasjoner er det fortsatt 20 som ikke er godkjent, opplyser Direktoratet til NRK Østlandssendingen.

Seks er planlagt i Asker og Bærum. Særlig i Bærum har det vært sterke protester fra flere nabolag som frykter at stråling fra mastene kan utgjøre helseproblem.

En basestasjon ved Toppenghaug barnehage er derfor vedtatt flyttet lenger unna. Riksantikvaren har også stoppet oppsetting av en basestasjon på taket av verneverdige Ila Landsfengsel.

Nødnettmast
Foto: Nokia Siemens Networks