Hopp til innhold

Skrik 17 år yngre enn man trodde

Nasjonalgalleriet og Munch-museets krangel om hvem som har det eldste Skrik-maleriet er endelig løst. Resultatet vil sjokkere mange.

Skrik på Munch-museet

Bildene ble lagt i spesialbygde montre og vist for publikum i fem dager i slutten av september 2006, før konserveringen og utbedringen av skadene startet.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Munch malte bildene etter en svært angstfylt naturopplevelse i 1892.

Munch-museets Skrik er én av to malte versjoner av motivet - en annen befinner seg i Nasjonalgalleriet i Oslo.

Begge har vært datert til 1893, men nå viser en ny datering i forbindelse med restaureringsarbeidet, at Munch-museets Skrik skal være malt så sent som i 1910.

Skrik

Ikke malt i 1893, som tidligere antatt.

Foto: Sidsel de Jong / SCANPIX

Vist i 1893

Nasjonalgalleriets versjon er signert og datert 1893, og mange fagfolk har ment dette er den første utgaven.

Begge er malt på papplate, og på Nasjonalgalleriets versjon har kunstneren også malt ansatser til motivet på baksiden av platen.

Skrik - én av de to versjonene - ble første gang vist på en utstilling på Unter den Linden i Berlin i desember 1893. I 1895 laget Munch en viktig litografisk versjon av motivet.

Pasteller og skisse

Det finnes også to pasteller, den ene i Munch-museets eie, en annen i privat. Munch-museet har også et skisseblad med utkast til Skrik.

I dag viste Munch-museet fram de verdenskjente Munch-maleriene Skrik og Madonna fram igjen, nesten fire år etter ranet.

De to versjonene av Edvard Munchs verdensberømte bilder har gjennomgått en omfattende konserverings- og reparasjonsprosess.

Og det er i forbindelse med det møysommelige arbeidet med Skrik at maleriet har fått ny datering.

Saken fortsetter under bildet.

Munch-ranet

Munch-ranet 22. august 2004.

Foto: Arkivfoto / Scanpix

Ny verkskatalog

De to kunstskattene ble revet ned fra veggene i Munch-museet i et væpnet ran 22. august 2004. Maleriene kom til rette 31. august 2006 etter to års politiarbeid.

Bildene blir nå hovedattraksjonen på Munch-museets sommerutstilling som åpner om to dager.

Helt siden 2004 har Munch-museet gått gjennom alle kunstnerens malerier. Museet vil presentere en helt ny verkskatalog, som også vil vekke internasjonal oppmerksomhet etter at resultatet av arbeidet med Skrik og Madonna er lagt til.

Merket av skadene

Da politiet lyktes å få tilbake de to maleriene, viste det seg at begge hadde fått svært hard medfart og omfattende skader.

Bildene ble lagt i spesialbygde montre og vist for publikum i fem dager i slutten av september 2006, før konserveringen og utbedringen av skadene startet.

Munch-museet karakteriserer dette arbeidet som en møysommelig og tidkrevende prosess. Mens Skrik har fått en fuktskade, som ikke lar seg utbedre på forsvarlig måte, er Madonna så godt som ferdig konservert.

- Ikke forringet

Den siste retusjeringen vil bli utført etter sommerutstillingen.

- Bildene er selv etter konserveringen merket av skadene som oppsto i forbindelse med ranet. Men den kunstneriske opplevelse av bildene er ikke forringet, sier museumsleder Ingebjørg Ydstie.

Utstillingen varer fra 23. mai til 26. september og inneholder også relevante kunstverk fra samlingene og informasjon om selve konserveringsprosessen.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo