Hopp til innhold

En halv million har sett Munchs jubileumsutstilling

Søndag er siste sjanse for å se Edvard Munchs jubileumsutstilling, men belag deg på kø om du vil innom i helgen. Så langt har nesten en halv million sett utstillingen.

Stein Olav Henrichsen

- Dette er helt vilt, sier direktør ved Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen om besøkstallene.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Det har gått over all forventning og dette er helt vilt, sier direktør ved Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen.

Jubileumsutstillingen, som feirer at det er 150 år siden Edvard Munch ble født, åpnet 2. juni og er den største samlingen av kunstnerens verker noen sinne.

Allerede uker etter åpningen satte utstillingen rekord i besøkende.

– Så vidt jeg vet er den siste rekorden på en utstilling i Norge fra Goya-utstillingen på Nasjonalgalleriet i 1997 som hadde rundt hundre tusen besøkende. Nå er vi oppe i nesten fem ganger så mange.

Siste sjanse

Velkommen til Munch 150 i Nasjonalgalleriet!

I Nasjonalgalleriet (bildet) finner vi Edvard Munchs bilder fra 1884 og tyve år fremover, mens utstillingen i Munch-museet spenner over de siste førti år av hans virke, altså fra 1904 til hans død i 1944.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Utstillingen er i hovedsak fordelt på Nasjonalmuseet og Munchmuseet, og i helgene har det vært lange køer for å komme inn.

Fredag holder museene langåpent til midnatt, og hvis du ikke orker å stå i kø er museumsdirektørens tips:

– Gå nå. Med den interessen det er nå så blir det lange køer til helgen, men i dag og fredag blir det kortere ventetider, sier Henrichsen.

– Skulle holdt åpent lengre

Utstillingen er den mest omfattende presentasjonen av Munchs verker, som noen sinne er samlet.

I tillegg til museenes egne samlinger, har 20 forskjellige eiere bidratt, og museumsdirektøren synes det er en smule trist at utstillingen er over til helgen.

– Vi skulle gjerne hatt den mye lengre, men vi har brukt flere år på å samle alle verkene utstillingen består av. Dette er en opplevelse for livet, og vi vil ikke klare å samle en så stor utstilling på i hvert fall 50 år, sier han.

Stor interesse

I tillegg til rekordbesøk på jubileumsutstillingen, vekker Munch stor interesse internasjonalt. Over 20 000 presseartikler ble skrevet om kunstneren i fjor, ifølge Munchmuseet.

– Det er ganske overraskende at vi har en norsk stemme som så lenge etter sin død faktisk er i stand til å lære oss mer om oss selv, sier Henrichsen.

– Munch behandler de eksistensielle spørsmålene i mennesket, som angst, sjalusi, liv, død og kjærlighet. En tematikk som angår mange.

Fra rommet med rekonstruksjon av Livsfrisen slik den var utstilt i Berlin i 1902.

Fra rommet med rekonstruksjon av Livsfrisen slik den var utstilt i Berlin i 1902.

Foto: Nina Skurtveit / NRK