Hopp til innhold

Pinnekjøttet danker ut ribba

Nordmenn spiser 300 tonn svineribbe i løpet av jula. Men pinnekjøttet danker ut ribba i popularitet. Hva liker du best?

Ribbetallerken

Ifølge forsker Annechen Bugge spiser 60 prosent av alle som bor i Oslo ribbe på julaften. Men hovedstadens innbyggere blir stadig mer glad i pinnekjøtt. Illustrasjonsfoto.

Foto: unknown, Ole Andreas Bøe / NRK

Det er mindre enn én uke til jul, og når maten er bespist og pakkene åpnet, har vi nordmenn fått i oss 300 tonn svineribbe og 750 tonn pinnekjøtt.

Salget av det typisk vestlandske pinnekjøttet har økt med ti prosent i landet. Forskere mener at nordmenn har blitt mer tradisjonelle de siste årene. Men hva spiser egentlig folk på julaften?

Ribbe, lutefisk eller pinnekjøtt?

- Da er det ribbe, medisterpølser, og sånne ting. Jeg vet ikke hvorfor vi startet med det, men det er det som er tradisjonen i vår familie, sier en mann NRK Østlandssendingen møter på gata.

- Vi har pleid å spise båte lutefisk og ribbe i jula, forteller en annen.

Les:

En bergenser vi treffer holder seg unna den vanligste julematen, som ribbe og pinnekjøtt:

- Vi spiser torsk. Det er fra min farmors gamle juletradisjon fra Bergen, da vi feiret jul der. Det var noe spesielt med det, så nå skal vi prøve oss på det.

De fleste NRK Østlandssendingen har snakket med sier at julemat-tradisjonene er viktige når det kommer til julematen. Og selv om vår venn fra Bergen mener at tradisjonen ikke er så viktig lenger, er det feil. I alle fall om vi skal tro forsker Annechen Bugge.

Hun har forsket på nordmenns mat- og matvaner for Statens institutt for forbrukerforskning og mener vi nordmenn de siste åra har økt vår interessen for den tradisjonelle maten.

Les også: Ribbekrise på julaften

- Tradisjoner er viktige

- De aller fleste sier at tradisjoner er viktige for dem når det kommer til julen. De aller færreste ønsker å bytte ut de trafdisjonelle rettene i julehøytiden. Og når det kommer til julekveldsmiddagen, og spørsmål om hva man foretrekker hvis man kunne valgt helt fritt, topper ribbe og pinnekjøtt statistikken, forteller hun til NRK Østlandssendingen.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.



Men selv om julesultne nordmenn har blitt mer glad i det tradisjonelle, er vi fortsatt glad i fornyinger og sier ja takk til å spisejulemat mer en bare på julaften.

- En viktig endring de seneste årene når det gjelder nordmenns preferanser knyttet til mat er nettopp det med økende interesse for lokale spesialiteter og tradisjonsmat. Det er særlig tydelig i Oslo, som på mange måter er matkulturelle trendsettere, sier Bugge.

- Og den økende velstanden har også ført til at julematen har bredd om seg i tid. Det kan synes som om de aller fleste har lyst til å være innom de ulike tradisjonsrettene i løpet av desember måned. Hvis man har ribbe på julaften, er det ikke uvanlig å også servere pinnekjøtt eller lutefisk en av de andre dagene, fortsetter hun.

Les også: Julemat med Tina

Regionale forskjeller

I år spiser nordmenn altså 300 tonn svineribbe og 750 tonn pinnekjøtt. Ifølge Bugge er de regionale forskjellene store når det gjelder julematen.

- 75 prosent av de som bor på Vestlandet som spiser pinnekjøtt og 60 prosent av de som bor på Østlandet spiser svineribbe. Men det er helt opplagt at pinnekjøttet brer om seg. Det er det man særlig har sett en økning av de senere årene, at også Oslo-folk har fått sansen for det.

Denne saken kan du høre på Østlandssendingens Lang Lunsj-sending fra klokken 11 torsdag.

Hva mener du er den beste julematen? Kommenter nedenfor!

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo