Hopp til innhold

Kamerovervåkningen kan være ulovlig

På flere skoler i Bærum er store deler av skolegården overvåket av kameraer døgnet rundt. Kameraene gir mulighet for å zoome nært inn på elevene.

Rykkinn skole, avdeling Gommerud

Rektor ved Gommerud skole, som er en av skolene som overvåker skolegården, sier opptakene ved hans skole går til et avstengt rom som bare han og vaktmester har tilgang til.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Datatilsynet er svært skeptisk til det avanserte utstyret som er valgt, og at det gjøres opptak også i skoletiden.

– Skal man først ha kameraovervåkning må man gjøre jobben skikkelig. Da skal det merkes tydelig at området er overvåket. Det er brudd på personopplysningsloven å ikke gjøre det, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet.

– Det er snakk om kameraer som kan fjernbetjenes, og zoome inn detaljer på lang avstand. Dette minner om spaning i politiet, ikke forebygging av hærverk og innbrudd på en skole.

Ove Skåra

Ove Skåra i Datatilsynet er skeptisk til utstyret som skolene har valgt.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Står på døgnet rundt

Det er eller ikke bare på kveldene at kameraene står på. Ved til sammen sju skoler gjøres det opptak døgnet rundt, bekrefter kommunalsjef for skole Solveig Juel.

– Skolene har fått kameraovervåkning fordi de gjentatte ganger har vært plaget av hærverk og innbrudd. Kameraene står på hele døgnet fordi det også skjer uønskede episoder på dagtid.

At overvåkingen foregår også mens elevene er på skolen gjør Datatilsynet enda mer betenkt. Dette er det knapt gitt tillatelse til i Norge.

– Det er normalt ingen akseptabel begrunnelse for å overvåke elever i skoletiden i skolegården, sier Skåra.

– Vi er veldig opptatt av hva Datatilsynet mener, og vi er veldig opptatt av at elevene skal ha en god personsikkerhet. Men det er likevel behov for å overvåke bygningene, sier Juel.

Hva mener du om at skoler overvåler skolegårder døgnet rundt? Kommenter nederst i artikkelen.

Andre tiltak

Kameraovervåking av elevene er ikke ulovlig dersom kommunen kan forsvare nødvendigheten av det.

Datatilsynet viser likevel til at hærverk sjelden skjer i skoletiden, og at det finnes andre måter å gardere seg mot at uønskede personer tar seg inn på skolens område.

– Mitt råd til Bærum kommune er at de bør ha en eller flere voksne personer ute i skolegården når elevene er der, sier Skåra i Datatilsynet.

Artikkel fortsetter under illustrasjonen

Gommerud skole

Gommerud skole har 2 faste kameraer og 5 programmerebare domer.

Foto: Bærum kommune

– Potensiale for misbruk

Rektor ved Gommerud skole, som er en av skolene som overvåker skolegården, sier opptakene ved hans skole går til et avstengt rom som bare han og vaktmester har tilgang til. Han avviser at utstyret brukes til å zoome inn på elevene.

I så fall er de avanserte kameraene unødvendige, samtidig som de kan innby til misbruk, advarer Datatilsynet.

– Hvis skolen ikke har et saklig behov for å kunne zoome inn på lang avstand og følge enkelt personer ved hjelp av dette kameraet så har de heller ikke noe grunnlag for å bruke så kraftig utstyr.

– Personvern og potensialet for misbruk er stort. Skolen kan falle for fristelsen til å bruke opptakene mot elever og lærere som kommer for sent, eller som røyker i skolegården. Altså mindre forseelser som ikke har noe å gjøre med innbrudd og hærverk, sier Skåra

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter.