Hopp til innhold

Nytt system for kollektivreisende

Fra og med søndag skal 77 takstsoner i Oslo og Akershus reduseres til 8. Omleggingen skal gjøre det enklere å være kollektivreisende.

soner igjen

På søndag våkner alle kollektivtrafikanter i hovedstadsområdet opp til en ny virkelighet. Da har takstsonene blitt både større og færre, samtidig som det innføres lik pris i Oslo og Akershus.

200 personer i Ruter skal jobbe døgnet rundt denne helgen for å få på plass det nye pris- og sonesystemet i kollektivtrafikken i Oslo og Akershus.

– Det er hundrevis av trikker, busser og båter, og vi skal ut og sjekke hver eneste en. Vi skal teste ut et billettsalg og kjøre igjennom kortavlesning bare for å se at alt fungere, sier Espen Håkonsen, IT-sjef i Ruter.

Vi tror det skal gå bra, men potensielt er det mye som kan gå galt.

Espen Håkonsen, IT-sjef i Ruter

Fornøyde med nytt system

Adm. direktør i Ruter, Bernt Reitan Jensen, og fylkesordfører Nils Aage Jegstad er begistret for den nye pris- og sonestrukturen.

– Utfordrende

Omleggingen skal gjøre det enklere å være kollektivreisende i oslo-området, men Håkonsen innrømmer at det også vil kunne by på utfordringer.

– Dette er den største utfordringen siden oppstarten av Ruter. Nå endres absolutt alle enhetene i hele det elektroniske billettsystemet i Oslo og Akershus. Vi tror det skal gå bra, men potensielt er det mye som kan gå galt.

Informasjonssjef i Ruter, Gry Isberg

Informasjonssjef i Ruter, Gry Isberg, sier det nye systemet er historisk.

Foto: Ruter AS

– Har tatt nesten 40 år

Pendlerne i Akershus vil allerede torsdag få merke at noe stort er i emning. Akershuspolitikere og Ruteransatte vil stå på mange jernbaneperronger for å forberede passasjerene på den store omleggingen.

– Vi skal formidle at dette er en gledelig og historisk begivenhet som det har tatt nesten 40 år å få på plass. Det innebærer et mye mer oversiktlig og enklere sonesystem for våre kunder. Og for de aller fleste så betyr det også rimeligere reiser, sier informasjonssjef i Ruter, Gry Isberg.

77 soner blir til 8

Romerike deles i tre soner, Follo i tre, mens Asker og vestre Bærum blir én sone. Innenfor hver sone blir det lik grunnpris for månedskortet - 590 kroner.

Prisen stiger til 1040 for to soner, mens 1490 kroner er maksprisen for månedskortet, uansett hvor mange soner som krysses innenfor Ruterområdet.

Video: Fortsatt forvirret? Se her!

– Jeg regner med at vi vil få en del spørsmål fra kunder som lurer på hva dette betyr for deres egen reisevei. Derfor har vi laget mye informasjonsmateriell slik at vi skal kunne være godt forberedt og gi så god informasjon som mulig, sier Isberg.

Ruter skal gjennom hele helgen og neste uke være ute på stasjonene for å hjelpe de reisende, og de besvarer spørsmål på nettstedene Twitter og facebook.

– Ta kontakt med oss, så skal vi hjelpe de som har spørsmål, sier Isberg.

Har du spørsmål? Du kan lese mer om det nye systemet på www.ruter.no