Hopp til innhold

Munch-tiltalt kan bli rettshistorisk

For femte gang skal en domstol ta stilling til om 41-åringen skal dømmes som bakmann for Munch-ranet i 2004.

Munch-ranet
Foto: Arkivfoto / Scanpix

Norge og resten av verden er i ferd med å glemme at de uerstattelige maleriene Skrik og Madonna ble stjålet i 2004. Kunstverkene er restaurert og tilbake i Munch-museet på Tøyen i Oslo.

Like fullt må tiltalte på tirsdag enda en gang sette seg i tiltalebenken når Borgarting lagmannsrett for tredje gang skal vurdere om han skal dømmes i saken.

Hans sak er i ferd med å lage rettshistorie. Totalt er det femte gang domstolen skal vurdere hans skyld i saken.

Redusert rolle

Påtalemyndigheten mener han var en sentral bakmann da tre ranere stjal bildene den 22. august 2004. Forsvareren, advokat Morten Furuholmen, mener Hoen er offer i et råttent spill der politiet og påtalemyndigheten har gitt kjente kriminelle nærmest immunitet fra å bli straffeforfulgt.

Heleritiltalt, Morten Furuholmen.
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Hoens rolle er blitt mer og mer redusert etter at saken har gått gjennom flere runder i rettsapparatet. Det eneste som gjenstår er at han skal ha skaffet til veie en elendig bil som ikke engang var egnet til et slikt ran, sier Furuholmen til NTB.

Skrik og Madonna var borte i to år før de endelig kom til rette den 31. august 2006. Hvem og hvordan maleriene ble returnert er forsøkt tildekket av politiet, men flere har hevdet at NOKAS-dømte David Toska hadde en finger med i dette spillet.

Påtalemyndigheten har også lagt til grunn at ranet av bildene ble foretatt for å ta ressurser fra politiets etterforskning av dødsranet i Stavanger et halvt år tidligere, 5. april 2004.

Skadet "Skrik" på utstilling
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

To dømt

Av totalt seks personer som har vært tiltalt for Munch-ranet, har bare to rettskraftige dommer. Stian Skjold og Petter Tharaldsen var begge med på selve ranet av maleriene. Den tredje raneren var lenge under etterforskning, men døde derimot før han ble tiltalt og stilt for retten. Tre andre er frikjent.

Les også: Dommerne uenige i Munch-saken

Se også: Ni år for Munch-ran

Tilbake står 41-åringen som statsadvokaten mener hadde en sentral rolle i planleggingen av ranet. Den 41 år gamle håndverkeren fra Oslo nekter konsekvent for å ha hatt noen sentral rolle. Han erkjenner befatning med bilen, men nekter for at han visste hva den skulle brukes til.

Juryen i Borgarting lagmannsrett kom til den slutningen at han var skyldig etter tiltalen om deltakelse i ranet. Denne beslutningen skjøv imidlertid fagdommerne til side hele to ganger ettersom de mente det ikke var grunnlag i de bevisene påtalemyndigheten hadde lagt fram i retten for å si at tiltalte var skyldig.

Nekter straffskyld

Aktor i saken, statsadvokat Geir Evanger, har til tider vært svært frustrert og oppgitt over resultatene i retten og har sagt at saken nesten er en farse og at han ikke lenger har noen nye kommentarer til saken.

Advokat Morten Furuholmen sier derimot at han tror klienten kan bli frikjent når saken kommer opp for retten på nytt.

- Han nekter straffskyld og jeg håper vi nå kan sette sluttstrek med et positivt resultat, sier Furuholmen.