Hopp til innhold

Mangler sårt fagfolk

Antallet ledige stillinger innen bygg og anlegg i Akershus er doblet det siste året. NHO mener norske lærlinger ikke er flinke nok.

Byggebransjen

Illustrasjonsbilde.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Bare det siste halvåret er det blitt utlyst 472 stillinger som faglært elektriker i Akershus, noe som er en økning på nesten 1000 prosent fra i fjor, da det bare ble utlyst 45.

– Etterspørselen etter rørlegger, tømrer bygg- og anleggsingeniører og elektriker er særlig høy, sier fungerende leder i NAV Akershus, Oddvar Paulsen.

Gir for få læringplass

Han tror årsaken er at selskaper i flere år har tatt inn for få lærlinger.

– Vi er stygt redde for at selskapene er for forsiktige i nedgangstider, sier han.

Regiondirektør Olaf Stene i NHO mener på sin side at lærlingene ikke er flinke nok.

– Det store problemet er at yrkesfagene er for lite attraktive, de tiltrekker seg ikke flinke nok elever. Vi har ikke gode nok lærlinger som bedriftene kan rekrutere og lære opp videre.

Han tror det må gjøres grep i yrkesutdanningen ved videregående skoler.

– Det må gjøres noe med yrkesfagene, og da spesielt innen bygg og annlegg. Man må finne andre måter å utforme yrkesfagene på i samarbeid med næringslivet som kan gjøre den mer attraktiv, sier Stene.

Irrelevante fag

Stene og NHO sitter med konkrete forslag på hvordan dette kan gjøres.

– Etter kunskapsløftet fikk bygg- og anleggsnæringen ett tyvetalls fag inkludert i utdanningsprogrammet, og det gjør at det første året for mange elever blir irrelevant.

For å løse de teoretiske utfordringene i klasserommet, vil Stene ha elevene tidligere ut i bedrifter.

– Et annet problem er at mange av de som søker har problemer med teorien, og at man i større grad kunne begynne opplæringen i bedrift og veksle mellom skole og bedrift i gjennom løpet.

Rekruterer lærebedrifter

Men å endre utdanningsprogrammet tar tid, derfor letes det nå også etter mer kortsiktige løsninger.

– Vi jobber med å rekruktere flere lærebedrifter. Vi har et eget prosjekt i Oslo og Akershus og i de andre østlandsfylkene der vi rett og slett oppsøker bedrifter og spør om de kan være lærebedrifter.

– Midlertidig nedgang

På tross av at de økonomiske grafene peker nedover i Europa, er det gode tider i bygg og anleggsbransjen i Oslo-området.

Paulsen i Nav tror mange bedrifter skyter seg selv i foten hvis de ikke tar inn tilstrekkelig med lærlinger hvert år.

– Selv om det er urolige tider i Europa nå, og vi kan merke midlertidig nedgang neste år, vil det gå opp igjen. Da er det veldig viktig å ha tilgang på kvalifisert arbeidskraft.