Hopp til innhold

Lover å fjerne rusmiljøene

Politiet skal nå ta for seg område for område, for å stoppe det åpenlyse salget og bruken av narkotika i Oslo.

Knut Storberget Kåre Stølen

Stasjonsjef Kåre Stølen sammen med justisministeren.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Det har nok gått for langt i Oslo, så nå skal politiet bli synlige i de åpenlyse brukermiljøene, sier stasjonsjef Kåre Stølen ved Grønland Politistasjon til NRK Østlandssendingen.

Ifølge bladet Politiforum skal innsatsen konsentreres om rusmiljøene langs nedre del av Karl Johan, Vaterland, Grønland, Grünerløkka/Akerselva og ved Oslo S.

Stølen anslår overfor Dagsavisen at de omtalte rusmiljøene omfatter mellom 4.000 og 5.000 personer som bruker heroin og andre tyngre stoffer som
amfetamin og kokain.

Flere mobile politiposter

- Vi skal ta både dem som selger og kjøper narkotika på disse stedene. Hvis de flytter til andre steder, skal vi følge etter dem. Vi skal ikke lenger ha noen åpne rusmiljøer i Oslo, sier Stølen.

Store deler av politikorpset er involvert i kampen. I tillegg til Grønland og Sentrum politistasjoner skal blant andre trafikkpolitiet, heste- og hundepatruljer og organisert kriminalitet involveres.

Tror du politiet klarer å fjerne de åpne narkomiljøene i Oslo? Si din mening nederst i artikkelen.

De positive erfaringene med en mobil politipost på Grünerløkka har gjort at man vil opprette flere slike poster i nærheten av rusmiljøene.

LES OGSÅ: Krever narko-stopp på Grünerløkka

Mye er gjort

Kåre Stølen sier at arbeidet allerede er i gang.

For fire uker siden var det et møte mellom politimesteren, UDI og politiets utlendingsenhet. Etter det er over 50 kriminelle asylsøkere pågrepet for salg av narkotika, og halvparten av dem er ennå i politiets varetekt.

Illustrasjonsbilde: Politibil under utrykning
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Dessuten har det vært mange ran i disse områdene. Også for dette er 50 personer siktet.

LES OGSÅ: 84 ran langs Akerselva

Totalt er over 1.000 personer pågrepet hittil i år, for ulike typer narkotikaforbrytelser.

- Ille andre steder også

Oslos rykte som Europas heroinhovedstad, vil Stølen ikke umiddelbart gå med på.

- De som har reist litt vet at det ikke nødvendigvis er så bra andre steder heller. Her i Norge har vi et åpent samfunn, mens andre steder gjemmer bort problemet, mener han.

Stasjonsjefen har tidligere etterlyst tiltak fra Oslo kommune og helsemyndighetene for å få hjelp med de tyngste rusmiddelmisbrukerne.

LES OGSÅ: Vil flytte «Plata» til Stortinget

Nå understreker han at de samarbeider med myndighetene på høyt nivå, og Stølen håper at helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hansens løfte om økt innsats for de narkomane på sikt kan føre til konkrete tiltak.