Hopp til innhold

- Får ikke holde skogen hemmelig

Full seier til Naturvernforbundet i retten. Godseier Løvenskiold må ut med kart og informasjon om de gamle skogene sine.

Skog

Illustrasjonsfoto.

Foto: Harald Sørheim

Naturvernerne har i flere år vært ute etter kartfestet informasjon om gamle skoger i Oslo og Akershus.

Det var Løvenskiold som trakk Naturvernforbundet (NOA) for retten for å slippe å levere ut informasjonen, etter at NOA hadde fått enstemmig medhold i den statlige klagenemnda for miljøinformasjon.

I tingretten i fjor fikk Naturvernforbundet medhold på noen punkter , i Langmannsretten ble det full seier, og godseier Løvenskiold må gi fra seg informasjonen.

Vil registrere miljøverdier

Gjermund Andersen

Gjermund Andersen

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

- Dette er svært gledelig. NOA har her vunnet en stor seier, til gavn for alle som ønsker å ta del i miljødebatten. Det er første gang en slik sak har vært prøvet for Lagmannsretten, og resultatet betyr at det blir vanskeligere å nekte miljøinformasjon utlevert, sier Gjermund Andersen, daglig leder i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus.

Forbundet ønsker tilgang til kartene slik at de kan påvirke prosesser som påvirker miljøet i de gamle skogene. De har i flere år registrert miljøverdier i marka, men har hatt problemer på grunn av vanskelig tilgjengelig informasjon.

- Det er i de gamle skogene miljøverdiene finnes, både de største opplevelsesverdiene og de biologiske verdiene, skriver Naturvernforbundet i en pressemelding.

- Ikke forretningshemmeligheter

Lagmannsretten mener at informasjonen om gammel skog er å anse som miljøinformasjon som allmennheten har rett på. Retten legger vekt på at informasjonen ikke kan anses som forretningshemmeligheter. Naturvernforbundet har ifølge dommen krav på informasjon i form av detaljkart eller elektronisk.

Hos Løvenskiold er de skuffet over dommen.

- Vi er litt overrasket over avgjørelsen og skuffet over resultatet. Vi synes det er en ensidig dom, hvor retten har lyttet mest til den ene siden, sier skogsjef, Rolf Hatlinghus.

De neste dagene vil de studere dommen nærmere og vurdere om det blir anke til Høyesterett.

- Dette er en viktig sak for hele næringen, ikke bare for oss, sier Hatlinghus.

Partene må bære sine egne saksomkostninger, noe Naturvernforbundet reagerer på.

- Det merkverdige i saken er at det er NOA, en liten og fattig organisasjon som må stå og forsvare vedtaket i en statlig nemnd i retten, med alle kostnader og all risiko. Det rimelige hadde vært at det var Staten som var motpart for de som ikke ønsker å følge miljøinformasjonslovens regler, sier Andersen.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Twitter .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.