Hopp til innhold

Kvinnefengsel holder innsatte for lenge innelåst

Innsatte ved Bredtveit kvinnefengsel i Oslo sitter innesperret på cellene sine alt for lenge. Nye fanger må sone sammen med innsatte med store psykiske problemer, og de har nesten ikke tilgang på tolk.

Bredtveit kvinnefengsel

Bredtveit kvinnefengsel får krass kritikk i en fersk rapport fra sivilombudsmannen.

Foto: Forsberg, Espen / SCANPIX

Sivilombudsmannens forebyggingsenhet besøkte Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt 15. og 16. mars. I det landsdekkende fengselet soner domfelte, forvaringsdømte, og varetektsfengslede kvinner.

Konklusjonen etter besøket er at de innsatte soner under alt for dårlige forhold.

Hele rapporten kan leses HER.

– Vi har stor respekt for det FN-mandatet forebyggingsledelsen hos sivilombudsmannen har. Vi mener selvfølgelig ikke at innsatte skal oppleve umenneskelige eller uverdige forhold i vårt fengsel, sier fengselsleder Nils Leyell Finstad ved Bredtveit fengesel til NRK.

Innelåst i helgene

På grunn av lav bemanning må de innsatte ved to av avdelingene tilbringe størsteparten av helgene på sin egen celle, isolert fra andre.

Kun fem timer per dag kan de ta del i et fellesskap, til tross for at de ikke soner med restriksjoner.

– Jeg vil understreke at det er et stor aktivitetsnivå totalt sett gjennom uka, sier Finstad.

 Marit Lorås, tillitsvalgt og fengselsbetjent på Bredtveit fengsel.

– Jeg tror vi trenger 7-8 flere ansatte for å ha en forsvarlig turnus, men vi har verken nok penger eller nok folk, sier Marit Lorås.

Foto: Privat

Den europeiske torturkomiteen krever at innsatte burde få minst åtte timer utetid fra cella hver dag.

– Vi har fått pålegg fra departementet om at vi ikke får lov til å jobbe 12 timers arbeidsdager lenger, og har derfor endret turnusen. Det har dessverre gått utover de innsatte, forteller Marit Lorås, tillitsvalgt og fengselsbetjent på Bredtveit fengsel.

Dette er et punkt som fengselsledelsen sier de skal se svært nøye på.

Krevende soningsforhold

Sivilombudsmannen har også avdekket at flere nyinnsatte fanger opplever det som svært tungt å starte soning på avdelingen der innsatte med store psykiske problemer også bor.

– Det er trangt på Bredtveit, og det er dårlig støyisolert. På grunn av de fysiske forholdene i fengselet er dette en utfordring. Men de nyinnsatte opplever det som svært belastende. Mange er i en personlig krisesituasjon, og har ikke godt av et så urolig miljø, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger til NRK.

Bredtveit har lenge ønsket seg en egen avdeling for de med de største psykiske utfordringene, men har av økonomiske årsaker ikke fått det.

Portrett av sivilombudsmann Aage Thor Falkanger

– Lokalene og økonomiske ressurser begrenser de ansatte og ledelsen, men vi mener det er noe å ta tak i her, mener sivilombudsmann Aage Thor Falkanger.

Foto: Sivilombudsmannen

– Hos oss er det innsatte som soner for ubetalte bøter nært tungt belastede psykiske tilfeller. Dette er tungt og slitsomt for de ansatte også, sier tillitsvalgt Lorås.

Mangel på tolk og kvinnelig fastlege

Breivik fengsel benytter seg alt for skjeldent av tolker i arbeidet med utenlandske innsatte.

Utenlandske innsatte har krav på informasjon på et språk de forstår.

Fengselsledelsen sier de er enige i at de bruker tolker i for liten grad.

Et annet punkt i rapporten viser at de innsatte ikke har tilgang på kvinnelige fastleger.

– Det er ansatte i fengselet som sørger for at innsatte blir sjekket av en kvinnelig gynekolog. Kvinnelige sykepleiere kan også være med innsatte som ønsker det når de skal til legen, forteller fengselsleder Finstad.

Bredtveit fengsel

Bredtveit fengsel har en avdeling med høyt sikkerhetsnivå med plass til 45 innsatte. Fengslet har også en avdeling med lavere sikkerhetsnivå med plass til 19 innsatte.

Foto: Vilde Alette Monrad-Krohn

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo