Hopp til innhold

Kunstnerne forlater Borgen

Mandag forlot motvillig de siste kunstnerne kulturhuset Borgen i Middelalderparken i Oslo. Jernbaneverket vil rive bygget for å lage plass til Follobanen.

Motvillig forlot i dag de siste kunstnerne Kulturhuset Borgen i Middelalderparken i Oslo. Jernbaneverket vil rive bygget, fordi de trenger tomten til Follobanen.

Billedkunstner Siri Blumenthal flytter ut av Borgen.

– Jeg har ikke ord. Og det vi oppdaget nå, er at slike hus og arbeidsmuligheter for kunstnere og kulturarbeidere er borte fra Oslo, sier billedkunstner Siri Blumenthal.

Kunstnere, arkitekter, musikere og håndverkere har leid lokaler i Borgen billig. Det har gjort det mulig å overleve, for på det private markedet er prisene for høye.

Ikke endelig bestemt at det skal rives

Øystein Øyen har leid halve bygget av ROM eiendom, som eies av NSB, siden 1993. Han har leid det ut videre til kunstnerne. Nå er Borgen kjøpt av Jernbaneverket, og planen er at bygget skal rives i forbindelse med utbygging av Follobanen. Nå er han redd for at kommunnen vil rive først, og angre etterpå. Men da er det for sent.

Øystein Øyen

Øystein Øyen inne i det tomme lokalet.

Foto: Dragan Cubrilo/NRK

Men reguleringsplanen for Follobanen er ikke vedtatt, og Jernbaneverket har heller ikke fått svar fra Oslo kommune om riving av Borgen. Planen er likevel at det skal rives i januar 2013, hvis kommunen godtar rivesøknaden.