Hopp til innhold

Til kamp mot befolkningsveksten

Romerike har passert en kvart million innbyggere, men ikke alle er like fornøyd med den kraftige befolkningsveksten.

Folkemengde

«Folkets Røst» nekter å akseptere befolkningsvekst som et ubestridelig faktum. Illustrasjonsfoto.

Foto: colourbox.com

I Skedsmo er det dannet en ny by- og bygdeliste for å kjempe imot de mange byggeplanene. «Folkets Røst» vil gå til valg på å lytte til folkelige opprør i utbyggingssaker.

Østlandssendingen kunne i går fortelle at Romerike passerte en kvart million innbyggere i desember, og Skedsmo runder trolig 50 000 om ett års tid.

Vil ikke akseptere

Bjørn Ødegaard og Reidar Mo fra "Folkets Røst"

Bjørn Ødegaard og Reidar Mo fra «Folkets Røst» by- og bygdeliste foran den verneverdige bebyggelsen i Lillestrøm som ble reddet for noen år siden.

Foto: Olav Juven / NRK

I 2030 kan folketallet ha passert 70.000, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Reidar Mo understreker at «Folkets Røst» ikke er imot all utbygging, men nekter å akseptere befolkningsveksten som et ubestridelig faktum.

– Det virker som om det er en naturlov som sier at vi skal ha 20-30 000 nye innbyggere i løpet av noen år. Vi kan ikke forstå at det skal være hensiktsmessig for dem som bor i kommunen i dag og for dem som skal ha en fremtid i denne kommunen. En balansert utbygging må til, sier Mo.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Vil stoppe befolkningsveksten

Advarer mot å stoppe utbygging

– Det er mulig å si nei til boligbygging i Skedsmo, sier varaordfører Boye Bjerkholt (V).

Han advarer derimot mot konsekvensene.

Boye Bjerkholt

Varaordfører Boye Bjerkholt (V) konstaterer at det å bygge i høyden nær Lillestrøm stasjon, er noe av det lureste man kan gjøre.

Foto: Olav Juven / NRK

– Det blir flere mennesker i dette landet, og folk ønsker å bo i området rundt Oslo. Alternativet til å bygge rundt knutepunktene, som Lillestrøm og Strømmen, er å bygge på jorder og bygge ned skogholtene på Romerike, sier Bjerkholt.

– Så det å bygge ut på Lillestrøm, som kanskje har det beste kollektivtilbudet i landet utenfor Oslo, er kanskje noe av det lureste man kan gjøre?

– I bærekraftsperspektiv og i et klimaperspektiv er det absolutt det. I Oslo-området er det ikke plass til at hele veksten skal være bilbasert. Vi er avhengig av at veksten som kommer til å komme, for det blir flere folk uansett om man vil eller ikke, skal være kollektivbasert, sier varaordføreren.

– Bare betong

I noen tilfeller har protestaksjoner allerede virket. I det såkalte kulturkvartalet i Lillestrøm greide lokale krefter å stanse store boligblokker for noen år siden.

– Alt ville vært revet og det ville vært ny bebyggelse i hele området. Det ville vært vesentlig dårligere enn det er i dag, sier Reidar Mo.

– Alle trær og åpne plasser ville vært borte. Det hadde vært bare betong igjen, sier Bjørn Ødegaard.

Nå står kampen om et hotell i kvartalet.

Frykter trafikk og høyhus

I Lillestrøm har en helt ny bydel poppet opp i løpet av de siste 10-15 årene, og planene er mange både i Lillestrøm, på Strømmen og i andre deler av Skedsmo.

Initiativtakerne bak «Folkets Røst» by- og bygdeliste frykter mer trafikk, flere høyhus og at grønne lunger og verneverdig bebyggelse går tapt. Bjørn Ødegaard er redd selv småhusbebyggelsen i Lillestrøm står for fall.

– Man starter med funkisbyen, det blir som å kappe land. Man tar bit for bit, etter hvert vil høye bygg skygge for andre og man spiser seg videre og videre, sier Ødegaard.

Les også: Stadig flere unge i Oslo-området | Snart 600 000 i Oslo