Hopp til innhold

Hurdal på bånn

Hurdal kommune er en av kommunene i Norge hvor færrest har bredbånd. Se her hvordan det ligger an i vårt distrikt.

Internett
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Bare en av tre husstander i Hurdal har bredbånd ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Og det gjør Hurdal til en av de dårligste kommunene på bredbånd i Norge. Bare i underkant av 20 andre kommuner har færre Husstander i kommunen med bredbånd . Og det er grunn til å tro at det at få har bredbånd kommer av dårlig utbygging.

Det er Statistisk Sentralbyrå som har sett på bredbåndsbruken i Norge .

Tilgang virker sterkest

- Tallene viser to ting, tilbud og etterspørsel. På den ene siden kan de vise hvorvidt det er mulig å få bredbånd i kommunen, og på den andre siden viser de hvor mange som ønsker bredbånd, forteller Kjell Lorentzen i Statistisk Sentralbyrå. 

Hvilken av disse faktorene som virker sterkest i de ulike kommunene vet de lite om.

- Jeg antar at det er tilbudssiden som virker sterkest, nettopp det at man ikke har tilgang på bredbånd, sier Lorentzen. 

Nesten likt i Oslo og Akershus

65 prosent av husstandene i Oslo, og 64 prosent i Akershus har nå bredbåndsabonnement, og 64 prosent i Akershus har nå bredbånd.

I Akershus er det Bærum og Nittedal som ligger på topp.70 prosent av husstandene har bredbånd i både Bærum og Nittedal

Kommunen i Norge med flest bredbåndsabonementer er Modalen kommune i Hordaland. Der har 95,2 prosent bredbånd. Landsgjennomsnittet er 59 prosent.

Høy inntekt og mange barn 

At en kommune har høy prosentadel med bredbånd, vil bety at det er rimelig bra utbygd og at mange er interesserte.

I denne undersøkelsen har de ikke sett på etterspørselssiden. Men i 2006 vist IKT-undersøkelsen at inntekt og familiestørrelse var viktige faktorer for hvorvidt man valgte å ha bredbånd.

- Undersøkelsen vist klare forskjeller i forhold til husholdets inntekt og størrelse. Familier med barn har gjerne bredbånd. Menn har dessuten bredbånd i større grad enn kvinner, men det er ikke snakk om så store forskjeller, sier Lorentzen.  

Kartlegger utbyggingen

Utdanning og ulik arbeidssituasjon spiller også inn. Pensjonister har bredbånd i mye mindre grad enn studenter. Nesten 100 prosent for studenter skoleelever tilgang, enten hjemme eller på studiestedet.

Konsulentfirma Teleplan jobber med en utredning for Fornyings- og administrasjonsdepartementet om hvordan utbyggingen er. Resultatet kommer til høsten. Hvordan tilgangen er på bredbånd i ulike kommuner i Norge har man ikke oversikt over nå.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo