Hopp til innhold

Forsvarer fysioterapitilbudet på sykehjem

Oslo ligger godt over landsgjennomsnittet når det gjelder fysioterapidekning, og brukerne er stort sett fornøyd, sier byrådssekretær Oddbjørg Minos. Pårørendeforeningen er uenig og krever mer fysioterapi.

Oddbjørg Minos og Sofienbergsenterets sykehjem

Byrådssekretær Oddbjørg Minos (KrF) sier at fysioterapidekningen i Oslo er bedre enn snittet for andre norske byer.

Foto: Oslo kommune/Signe Karin Hotvdt/NRK

I Oslo får beboere med fast plass på sykehjem i snitt fysioterapi i litt over en halvtime i uka. Dette er godt over landsgjennomsnittet som er på rundt 20 minutter i uka.

Det finnes ikke lovfestede krav om hvor mye fysioterapi en sykehjemsbeboer har krav på, – det er det opp til politikerne (og økonomien) lokalt å bestemme.

– For lite med en halvtime i uka

Vesla Bjørge og Peter Kleinert

Vesla Bjørge mener fysioterapitilbudet som mannen Peter får, er altfor tynt.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Flere pårørende har tatt til orde for at dette er altfor lite. Sammen har de engasjert seg i den nystartede foreningen for pårørende til sykehjemsbeboere.

Linda Birkenes måtte mase i måneder før hennes gamle far fikk et bedre tilbud på St Hanshjemmet. Vesla Bjørge har valgt å trå til selv ved daglig oppfølging av hennes sengeliggende mann på Sofienberghjemmet.

Felles for dem er at de mener at en halvtime fysioterapi i uka ikke er nok til å bevare funksjoner eller øke førligheten. De ønsker seg daglig fysikalsk oppfølging.

Ulike behov

Oddbjørg Minos er byrådssekretær for eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF). I ferietiden er det Minos som svarer på vegne av byråden.

Hun peker på at beboerne på institusjoner har ulike behov, og at fysioterapitjenester på et sykehjem er prioritert.

– Noen brukere har best nytte av hverdagsaktiviteter, mens andre kan ha mer omfattende behov og må ha større grad av individuelt tilpassede tjenester.

Bra at pårørende sier fra

Oddbjørg Ingeline Minos

Oddbjørg Ingeline Minos er byrådssekretær (KrF) for eldre i Oslo

Foto: Oslo kommune
Sykehjem

Et stort fleretall av de spurte sier seg fornøyd med kvaliteten på sykehjemmet, ifølge Oslo kommune.

Foto: Bertil Persson / Scanpix

Minos sier det er bra at pårørende engasjerer seg og kjemper for sine.

– Jeg opplever det positivt når brukere og pårørende sier ifra om forhold der de ønsker endring. Uten tilbakemeldinger kan vi vanskelig tilpasse tjenestene til det bedre, sier Minos.

Flertall fornøyd

En brukerundersøkelse fra 2012 som Oslo kommune har gjennomført blant beboere på 51 sykehjem viser at 91 prosent av brukerne og 88 prosent av de pårørende er fornøyde med tjenestene.

Minos peker også på at Oslo kommune har en høyere tetthet av fysioterapitjenester enn landet for øvrig, også sammenlignet med Bergen, Stavanger og Trondheim.

Oslo hadde i fjor i snitt 0,52 timer fysioterapi i uka per bruker. Gjennomsnitt for landet er 0,33 timer per. uke.

Minos viser til ferske tall som viser at i de tre første månedene i år har bruken økt noe – til 0,56 timer fysioterapi i uken per pasient. Måltallet er 0,55 timer per uke.

Til sammen er det i Oslo knyttet 75 årsverk til fysioterapi i institusjon, sier Oddbjørg Minos til NRK Østlandssendingen.

Ber misfornøyde klage

Hva er ditt råd til pårørende som ikke er fornøyd?

– Pårørende som mener de får for lite fysioterapi, bør ta opp dette med det aktuelle sykehjemmet, og klage skriftlig gjennom klagesystemet slik at vi kan etterprøve forholdene. Det er også viktig med de tilbakemeldingene vi får gjennom pårørerende og brukerundersøkelsene som gjennomføres årlig, sier Minos.

Flere med økt behov

Minos sier at dekningen og bruken av fysioterapi i sykehjem nå er faglig sett forsvarlig. Men at flere og sykere pasienter er en utfordring.

– Flere med behov for mer omfattende behandling skrives ut fra sykehus tidligere enn før, og vi vurderes kontinuerlig om det er behov for å styrke de forskjellige tilbudene og fagkompetansen i sykehjemmene, og da spesielt i korttidsavdelingene.

Er en halvtimes fysioterapi per uke nok til å bedre førligheten til en sengeliggende person?

– Behov for fysioterapitjeneste skjer etter individuelle vurdering av beboerne. Noen beboere har ikke behov for fysioterapi, andre har behov for det og får flere timer per uke. Innsatsen pleiepersonellet gjør overfor beboerne i alle dagliglivets gjøremål og hele døgnet, er også viktig for å ivareta og bedre førligheten, påpeker Minos.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo