Hopp til innhold

Flere oppsøker overgrepsmottaket

Flere enn 300 har vært på overgrepsmottaket på legevakten i Oslo så langt i år.

Legevakta i Oslo

13 prosent flere har oppsøkt overgrepsmottaket på legevakten i Oslo så langt i år – sammenlignet med samme tid i fjor.

Foto: Anniken Mihle / NRK

Det har vært en stor økning i antall overfallsvoldtekter i Oslo. 39 personer har anmeldt en overfallsvoldtekt i hovedstaden så langt i år.

Aftenposten har fått tilgang på helt ferske tall fra Oslo politidistrikt som viser at det ikke er kun antallet overfallsvoldtekter som øker. Også andre typer voldtekter har hatt en økning.

  • Til nå er 131 personer anmeldt for forsøk på eller fullbyrdet voldtekt. Det er en økning på 16 prosent i forhold til samme tid i fjor.
  • Fra januar til 20. september hadde 312 personer vært på overgrepsmottaket, som er en del av Oslo kommunale legevakt. Det er en økning på nesten 13 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

Til tross for en registrert økning, understreker leder for vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt Hanne Kristin Rohde at mørketallene er store.

Kun en av ti søker hjelp

Daglig leder på overgrepsmottaket på legevakten Henriette Myhre Waitz opplyser at det er mange som ikke søker hjelp.

– Undersøkelser har vist at bare 10 til 15 prosent av personene som blir utsatt for seksuelle overgrep, oppsøker helsevesen eller politi for å få hjelp, sier Myhre Waitz til avisen.

Les: Voldtektsmenn går løs i Oslo | Fire av fem voldtekter blir henlagt | Flest voldtekter skjer i fylla |

Barn under 14 år får hjelp på Barnehuset eller på sykehus. De som oppsøker overgrepsmottaket er ungdommer, kvinner og menn fra 14 år og langt inn i pensjonsalderen.

– Usikre på om de skal anmelde

Henriette Myhre Waitz minner om viktigheten av å oppsøke mottaket så raskt som mulig etter et seksuelt overgrep. Da er det større sjanse for å sikre spor etter en eventuell gjerningsmann.

– Bare rundt halvparten av dem som kommer til oss velger å anmelde det seksuelle overgrepet til politiet. Noen gjør det med en gang. Andre bruker lang tid på å bestemme seg.

Alle som søker hjelp på legevakten får forklart hvilke rettigheter de har. Overgrepsmottaket oppbevarer alle prøver som blir tatt. Da får overgrepsofferet ubegrenset tid til å tenke på om hun eller han skal anmelde overgrepet eller ikke.