Hopp til innhold

Helsefagarbeiderne får ikke lærlingeplass

Elever som går på skole for å bli helsefagarbeider i Oslo og Akershus får ikke lærlingplass på sykehusene fordi Oslo Universitetssykeshus og A-hus ikke vil ta dem imot.

Lege

Statistikker viser at vi vil trenge over 40 000 flere helsefagarbeidere innen 2030.

Foto: Ill.foto:Eirill Wiik, Wiik, Eirill

Mange av elevene ved helsefagarbeiderlinjen på Holtet videregående skole har lyst til å ha læretiden sin på et sykehus.

Men verken Oslo Universitetssykehus eller A-hus åpner dørene sine for lærlingene. Til tross for at det er et krav fra Helse Sør-Øst at sykehusene skal ha læreplasser innenfor helsefagarbeiderutdanningen.

– Jeg synes det er veldig synd. Oslo burde går foran som et godt eksempel, sier leder av ressursskolen for helse- og sosialfagene i Oslo Grete Wisløff.

– Bør inkluderes i utdanningen

Wisløff mener at helsefagarbeideren er en viktig ressurs for sykehusene.

– Helsefagarbeideren er naturlig i forhold til daglig stell, matservering og medisinutdeling. De har behov for helsearbeiderfaget i fremtiden, og må da også være med på å utdanne dem, og ikke bare ta imot dem når de er ferdigutdannet.

Mener det er for dyrt med lærlinger

Nesten 40 elever i Oslo og Akershus, som er midt i sin helsefagarbeiderutdanning, står nå uten læreplass. Statistikker viser at vi vil trenge over 40 000 flere helsefagarbeidere innen 2030.

Det har vært satset på å øke rekrutteringen til utdanningen. I 2006 ble den forandret fra hjelpepleier til helsefagarbeider med to års praksis for å bedre utdanningen.

Likevel vil ikke sykehusene ta inn lærlingene. Fagleder for fag- og pasientsikkerhet på Ullevål sykehus Sissel Haavaag mener det blir for dyrt.

– Vi har vært gjennom en stor omorganiseringsprosess og i forhold til det å komme i økonomisk balanse så er det det viktigste for oss. Skal man ta opp lærlinger må man gi dem lønn i læretiden.

– Uforståelig

– Det forstår jeg ikke. I Oslo har kommunen bevilget penger slik at man får ekstra midler for lærlinger som kommer fra Oslo, slik at det ikke er den store utgiften, sier Wisløff.

Men Sissel Haavaag kan ikke love at de vil ta inn lærlinger.

– Det vil fremtiden vise. Vi har fått ett oppdrag og vi må se på hvordan vi løser det i fremtiden.

Det synes ikke elevene på Holtet videregående skole er godt nok.

– Jeg synes det er dårlig gjort. Vi har ikke lyst til å jobbe på sykehjem, men på sykehuset. Det er viktig at man i alle fall jobber for å få inn noen.