Hopp til innhold

En av disse blir ny Oslo-biskop

Oslo bispedømmeråd presenterte i dag fem kandidater som kan bli ny biskop i Oslo. Tre kvinner og to menn er valgt ut.

Oslo domkirke

OSLO DOMKIRKE: I september skal Kirkerådet bestemme hvem som blir ny biskop i Oslo.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I januar annonserte Oslo-biskop siden 2005, Ole Christian Kvarme (68), at han gir som øverste kirkelige leder.

Grunnen til at han gir seg er helsemessige årsaker. Han vil ha sin siste arbeidsdag 30. september.

I dag ble derfor kandidatene til å bli ny biskop presentert. Det er fem kandidater som er valgt ut.

Oslo bispedømmeråd mottok 69 forslag. Disse fem er valgt ut:

Anne-May Grasaas
Foto: kirken.no

Anne-May Grasaas (61) er domprost i Oslo bispedømme. Grasaas er utdannet ved Det teologiske menighetsfakultetet. Hun ble ordinert til prest i 2002 i Trefoldighetskirken i Oslo. Hun har vært prest i den samme kirken fra 2002 til 2013 da hun ble domprost. Grasaas har tidligere vært daglig leder for Den Evangeliske Lutherske Frikirkes ytremisjon.

Kåre Rune Hauge
Foto: kirken.no

Kåre Rune Hauge (58) er sokneprest i Høyrbråten, Fossum og Stovner menighet i Østre Aker prosti i Oslo. Han er utdannet ved Det teologiske menighetsfakultetet og ble ordinert i Arna kirke i 1986. Han har arbeidet som studentprest, landssekretær og generalsekretær for Norges kristelige Student- og skoleungdomslag.

Marit Halvorsen Hougsnæs
Foto: ka.no

Marit Halvorsen Hougsnæs (57) er direktør i Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter (KA). Hun er utdannet ved Det teologiske menighetsfakultet og ble ordinert til prest i Oslo domkirke i 1992. Hun har vært underdirektør i Kirkerådet og kapellan og sokneprest i Oslo bispedømme.

Sturla Johan Stålsett
Foto: Torstein Ihle / Kirkens Bymisjon

Sturla Stålsett (53) er professor ved det teologiske menighetsfakultetet. Han tok teologisk doktorgrad ved Universitetet i Oslo. Stålsett ble ordinert i 2004 i Oslo domkirke. Han har vært generalsekretær for Kirkens Bymisjon i Oslo. Han er sønn av tidligere biskip i Oslo, Gunnar Stålsett. Han er også svogeren til Kari Veiteberg.

Kari Veiteberg
Foto: Marion Klaseie / NRK

Kari Veiteberg (56) er bymisjonsprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken. Hun er utdannet ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo og ble ordinert til prest i 1992 i Nidarosdomen. Hun har teologisk doktorgrad. Hun har arbeidet som kapellan i Nidaros, faglærer og stipendiat ved Universitetet i Oslo, vikarierende sokneprest i Sør Hålogaland og studierektor ved Liturgisk senter i Trondheim.

I september skal Kirkerådet velge den nye biskopen ut ifra de tre kandidatene som får fleste stemmer på Kirkerådets møte.

Bispedømmet omfatter Oslo kommune og kommunene Asker og Bærum i Akershus fylke.