Hopp til innhold

Sp raser mot Lan-uttalelser: – Respektløst og illojalt

Lan Marie Berg svarer på mistiliten ved å kalle det politisk spill. Senterpartiet mener hun oppfører seg respektløst overfor bystyret og byrådet.

Morten Edvardsen i Senterpartet i Oslo reagerer på intervjuene Lan Marie Berg har gitt om mistilliten i bystyret.

Morten Edvardsen i Senterpartet i Oslo reagerer på intervjuene Lan Marie Berg har gitt om mistilliten i bystyret.

Foto: Torkil Stoltz / NRK

Onsdag ettermiddag møtte avgått Oslo-byråd Lan Marie Berg (MDG) NRK til intervju.

– Det kan oppleves som at det blir mer bråk når det dreier seg om meg. Det er en situasjon jeg har lært meg å leve med, men det betyr ikke at det er rettferdig, sier hun om at hun i dag ble kastet som byråd.

Lan Marie Berg (MDG) ble i dag kastet som byråd i Oslo. Det førte til at hele byrådet gikk av.

Lan Marie Berg (MDG) er skuffet og oppgitt over å ha blitt kastet som byråd. Men hun ser framover mot stortingsvalget i høst.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Berg påpeker at det har vært store sprekker i mange prosjekter tidligere uten at byråder eller statsråder har blitt kastet.

– Jeg er skuffa over at Rødt har gått med på Frps og FNBs mistillitsforslag, og blitt med på de borgerliges politiske spill, sier hun om mistilliten mot seg.

Berg selv skal framover drive valgkamp ettersom hun er stortingskandidat for MDG. Så hun skal uansett ikke tilbake i byråd etter sommeren, og ville gått av i forbindelse med valget uansett, sier hun.

– Respektløst og illojalt

Senterpartiet ser rødt etter Lan Maries Berg uttalelser. Morten Edvardsen, som møtte for partiet i bystyret i Oslo i dag og stemte for mistilliten, sier han «rett og slett blir så forbanna at jeg nesten mangler ord».

– Det er så fullstendig respektløs opptreden ovenfor bystyret og byrådet, sier han.

Morten Edvardsen i Oslo Senterparti.

Morten Edvardsen sitter i bystyregruppa til Sp i Oslo. Det var han som representerte dem på møtet der Lan Marie Berg ble felt av mistillit.

Foto: Ragne B. Lysaker / Senterpartiet

Edvardsen mener Berg burde tatt bystyrets beskjed om manglende tillit og selv valgt å gå.

– Det voksne hadde vært å trekke seg. I stedet velger hun å sette egen prestisje først, og dra hele byrådet med seg i dragsuget. Etterpå trekker hun nærmest på skuldra over situasjonen som har oppstått – det spiller nærmest ingen rolle for hennes del, hun skulle uansett trekke seg, sier han.

Han sparer ikke på kruttet:

– Å ikke gå av var en helt unødvendig egenrådig handling, og en illojal måte å behandle sine kolleger i Ap og SV på. Ap og SV har god grunn til å føle seg brukt av MDG.

– Ikke aktuell

Mistillitsforslaget mot MDG-byråd Lan Marie Berg ble vedtatt onsdag ettermiddag av bystyret i Oslo.

Etter avstemningen onsdag har Berg vært tydelig på at hun ikke ønsker å sitte i et eventuelt nytt byråd.

– Jeg tar ansvar nå ved å si at jeg ikke er aktuell til et nytt byråd fordi jeg uansett skal drive valgkamp. Jeg sitter i et forretningsministerium, men håper det vil vare kort og at det kommer raskt på plass et nytt byråd.

Lan Marie Berg svarer NRK om mistillitsaken.

– Hvordan har de siste dagene vært for deg?

– Jeg har hatt mer kaotiske dager i mitt liv, selv om det har vært arbeidssomt. Nå er jeg klar til å drive valgkamp, sier Berg. Hun er MDGs førstekandidat til stortingsvalget til høsten i Oslo.

Ikke vurdert å trekke seg

Hun vurderte aldri å trekke seg for å unngå misitillit, sier hun. Og hun sier det ikke har vært noe krav om det:

– Jeg har ikke opplevd noe press fra byrådet for å trekke meg. Jeg har opplevd veldig mye støtte fra både Ap og SV, og at de har vært tydelige på at de mente mistilliten var helt grunnløs, sier hun.

Lan Marie Berg sier hun er overrasket over at Rødt gikk sammen med høyresiden for å kaste et rødgrønt byråd.

Lan Marie Berg sier hun er overrasket over at Rødt gikk sammen med høyresiden for å kaste et rødgrønt byråd.

Berg sier hun håper et nytt rødgrønt byråd er på plass raskt. For alt tyder på at Raymond Johansen vil bli byrådsleder på nytt. Også Rødt støtter dette, som det står lengre nedi saken.

Byrådet går av

Byrådsleder Raymond Johansen hadde tidligere onsdag gjort det klart at om Berg må gå, går hele byrådet av.

Konsekvensen er at Oslo står uten byråd. Men Johansen skal lede et forretningsministerium fram til et nytt byråd er på plass.

Byrådet i Oslo går av etter at mistillitsforslaget mot MDGs byråd Lan Marie Berg fikk flertall.

Byrådet i Oslo går av etter at mistillitsforslaget mot MDGs byråd Lan Marie Berg fikk flertall.

Fra og med torsdag skal ordfører Marianne Borgen (SV) snakke med partiene for å prøve å stable på plass et nytt byråd.

– Det er ingen tidsbegrensning for når vi må ha nytt byråd på plass. Men jeg håper det kan skje ganske raskt, sier Borgen.

Oslos ordfører Marianne Borgen

Oslo-ordfører Marianne Borgen syns situasjonen er trist.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Burde gått selv

Etter møtet forsvarte Eivor Evenrud i Rødt deres avgjørelse. Partiet ble avgjørende for at mistilliten fikk flertall.

Hun har flere ganger sagt at Berg burde gå selv, og gjentok dette etter møtet:

– Jeg skjønte før møtet i dag at utfallet nok ville bli som det ble. Jeg håpet likevel at byråden selv ville gå av, og si at hun ikke var villig til å ofre hele byrådet for sin post, sier hun.

Berg svarte kontant på denne påstanden i sin pressekonferanse og påpekte at det er Rødt som har gått sammen med høyresiden om å kaste byrådet. Og dermed satt Oslo i en situasjon uten byråd.

Men Rødts Evenrud mener det ikke blir politisk kaos i Oslo, og påpeker at pandemihåndteringa fortsetter som før, og at bystyret skal vedta revidert budsjett i møtet etterpå. Og det vil neppe bli borgerlig byråd, tror hun:

– Ordføreren skal snakke med alle partiene. Min oppfordring og mening er at flertallet er det samme, og jeg foretrekker at Raymond Johansen forsøker å danne nytt byråd, sier hun.

Eivor Evenrud på Rødts pressekonferanse om mistillit mot Lan Marie Berg.

Rødts Eivor Evenrud stemte for mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg onsdag.

Foto: Anders Fehn / NRK

Johansen vil bli byrådsleder igjen

Selv om byrådet går av blir Johansen altså sittende som byens «leder». Og han håper å bli byrådsleder på nytt:

– Min ambisjon er å danne nytt byråd utgått fra Ap, MDG og SV. Og fortsette et parlamentarisk samarbeid med Rødt, sier han.

Han sier at samarbeidet med Rødt har vært godt, og at hans ønske er at et nytt byråd skal samarbeide med dem videre til tross for mistilliten. Samtidig uttrykte han seg kritisk til utspillene fra politikere utenfor bystyret som har uttalt seg om saken - som MDGs partileder Une Bastholm.

Johansen sier også at han mente det var mest ryddig for hele byrådet å gå av, når det ble rettet mistillit mot én byråd. Han avviste også at han mente Berg hadde satt seg selv foran byrådet og burde ha gått.

– Jeg har stilt meg helt bak min byråd. Jeg er uenig i grunnlaget for mistillit.

Høyre: – Uheldig

Høyre stemte også for mistillitsforslaget. Men gruppeleder Anne Haabeth Rygg sier hun mener situasjonen er trist:

– Vi håpet byråden skulle trekke seg, men det skjedde ikke, og byrådslederen har valgt å avtre med hele sitt byråd. Det er uheldig for byen i situasjonen vi er i med koronaen, det blir en småkaotisk situasjon, sier hun.

Høyre er det største partiet i bystyret i Oslo, og Rygg sier de er villige til å ta på seg byrådsansvaret. Men de erkjenner at det er lite trolig med noe borgerlig byråd og at flertallet i bystyret ikke tyder på at det blir Høyre-ledet byråd.