Hopp til innhold

– Utsetter barn for helseskade

Mobiloperatør skal leie plass til basestasjoner i lysmaster rundt en rekke offentlige idrettssanlegg i Oslo-området.

Mobilantenner i lysmaster på idrettsanlegg i Bergen

Mobile Norway vil bruke lysmaster ved idrettsanlegg i Oslo og Akershus til mobilantenner som her i Bergen.

Foto: Mobil Norway

Leie av lysmaster er svært kostandsbesparende fordi operatørene slipper å sette opp egne master.

Norges miljøvernforbund mener derimot at mobilselskapene ikke har noe på idrettsbanen å gjøre, og mener strålingen kan utsette barn og unge for uødvendig helseskade.

– Forskning viser at barn er mest sårbare fordi de er under utvikling, cellene utvikler seg og organene utvikler seg, men også fordi de har mindre kropper så strålingen trenger lengre inn i kroppen, sier fagansvarlig i forbundet, Sissel Halmøy.

Hun mener barna har krav på beskyttelse.

– At vi av økonomiske årsaker ofrer barnas helse synes jeg er grusomt.

Miljøvernforbundet måler strålingsstyrken

Billig løsning

I Oslo får mobilselskapet Mobile Norway tillatelse til å henge sine antenner i master ved elleve idrettsbaner. Selskapet som eies av teleselskapene Tele 2 og Network Norway, bygger nå ut sin dekning i Bærum, og vil også her leie master ved tre idrettsanlegg.

Eiendomssjef Arild Sunde

Eiendomssjef Arild Sunde sier det ikke er noen grunn til å frykte for idrettsbarnas helse.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Vi har sett at lysanlegg er egnet som bærere av våre antenner når vi skal etablere basestasjoner, og basestasjoner må vi ha om vi skal ha dekning, sier eiendomssjef Arild Sunde.

Les også: Sjekker mobilstråling

Ingen helsefare

Også Telenor og Netcom benytter lysmaster i sin mobiltrafikk. Arild Sunde i Mobile Norway legger ikke skjul på at leie av lysmaster er en billig og enkel løsning for mobiloperatørene.

De slipper å bygge dyre master som det ofte blir protester mot fordi mange mener de er stygge. Noen grunn til å frykte for idrettsbarnas helse er det derimot ikke, mener han.

– For det første er de ganske høye, og avstanden til baneområdet gjør at det elektromagnetiske feltet som blir etablert blir veldig lavt.

Mobilantenne i lysmast ved idrettsanlegg i Bergen

Mobilantenner i lysmaster ved idrettsanlegg i Bergen.

Foto: Mobile Norway

Heller ikke Statens strålevern ser noe risiko ved at mobilbransjen setter sine basestasjoner ved idrettsarenaene.

– Den forskningen vi har så langt tilsier at man ikke ser noen helseeffekter ved så lav eksponering som det er her. All forskning på dette området er ikke fullført, men så langt ser ikke dette ut til å være noen risiko, sier seksjonssjef Merethe Hannevik.

Helt bak mål

Norges Miljøvernforbund stoler derimot ikke på Statens stråleverns vurderinger.

– Strålingen på idrettsbanen kommer dessuten på toppen av all annen elektromagnetisk stråling som barn og unge utsettes for daglig, sier fagansvarlig Sissel Halmøy.

Enkelte kommuner, blant annet Oslo, forbyr mobiloperatørene å sette opp basestasjoner på skolene. Kommunene bør også holde mobilbransjen vekk fra idrettsbanene mener Norges Miljøvernforbund.

– Det er summen av alt som er mye. Det er helt bak mål at vi bestråler barna når de er ute i frisk luft og skal trene.

Venter på konklusjon

Helse og omsorgsdepartementet har nedsatt en ekspertgruppe som skal vurdere om de norske strålegrensene eventuelt bør justeres.

Med mindre gruppen kommer med nye konklusjoner blir det ikke noe forbud mot basestasjoner ved idrettsanlegg, sier Oslos miljøbyråd Jøran Kallmyr.

– Vi kommer til å følge de rådene vi får fra ekspertene på stråling. Kommunen har ingen spesiell kompetanse på det området her, det er Statens strålevern som har ekspertene på dette. Vi venter på konklusjonen fra ekspertene.

Video nsps_upload_2009_12_15_19_23_18_1558.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.