Hopp til innhold

370 kniver beslaglagt i Oslo i år

Psykisk syk mann ble tatt med kjøkkenkniv på vei til T-banen.

Knivaksjon på T-banen

De fleste som blir sjekket, er positive til politiets knivaksjoner.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

- For to uker siden tok vi en person som var psykisk syk, som hørte stemmer, på vei inn på T-banen. Han ble sjekket, og da fant vi en 35 centimeter lang kjøkkenkniv i en bag, sier politibetjent Keyvan Pourpak.

I går var Grønland politiet på plass igjen og gjennomførte en knivaksjon i Oslo sentrum.

Hittil i år har Oslo-politiet gjennomført rundt 30 slike aksjoner, rundt 20 av disse har vært gjennomført den siste måneden.

- Vet hvor vi skal lete

Sammen har politidistriktene i Oslo en langsiktig og helhetlig plan for å forebygge voldsepisoder og knivaksjonene er et av fokusområdene.

Aksjonen innebærer organisert form for søk etter våpen i aktuelle områder hvor det tidligere har oppstått voldsepisoder.

Egne folk analyserer tall på hvem som anmelder og hvor det blir anmeldt. Det gir politiet en pekepinn på hvor de skal lete.

- Denne gangen har vi fått tillatelse til å sjekke nedre deler av Karl Johan, Grønland T-bane og nedre del av Grünerløkka. Områdene kan variere fra gang til gang, ut i fra hvor ting skjer, sier Pourpak.

Færre knivbeslag i år

Og aksjonene ser ut til å ha effekt. Antall knivbeslag på offentlige steder er redusert i Oslo.

370 kniver ble beslaglagt totalt i Oslo frem til september i år, i fjor var det 420 knivbeslag i samme periode.

Stasjonssjef på Grønland Politistasjon, Kåre Stølen, tror nedgangen skyldes blant annet den forebyggende effekten det har med et politi som er synlig for alle.

Han tror det har stor betydning at politikrisen fra i sommer nå er løst, og at aktiviteten er tilbake på et normalt nivå.

- Tallene vil øke. Men det som er mest positivt med det, er å se den forebyggende effekten det har at vi er ute i disse områdene, sier han.

Blir verdsatt

Og knivpatruljene opplever at folk flest er positive til aksjonene.

- Majoriteten av de som blir sjekket setter pris på at vi er der, og gjør den jobben vi gjør. Noen få er selvsagt litt uenige, de reagerer mot politiet slik de pleier å gjøre, og blir sinte. Men i hovedsak er folk fornøyde med den jobben vi gjør, sier Pourpak.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo