Ronnie O'Sullivan
Foto: LEON NEAL / Afp

Geniet

Ronnie O'Sullivan (38) er snookersportens aller største stjerne. Nå er det tre millioner i potten når snookerens Da Vinci går for et sjette VM-gull. Les historien om «The Rocket».

– Ronnie er mannen å slå, og ingen kan slå ham om han er i form, sier motstander Ken Doherty til The Guardian før VM begynner.

Idrett handler om menn og kvinner som forsøker å beherske sitt virke. Det er verdslig og det er ensformig. Noen idrettsutøvere er med på å gjøre sport til kunst. Noen utøvere tar sport til et nivå der det er vanskelig å fatte genialiteten og prestasjonen i det som skjer.

 Ronnie O'Sullivan vinner VM i snooker

Ronnie O'Sullivan vant VM i snooker for ett år siden og jakter nå sin sjette VM-tittel.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Eksempler er Lionel Messi på sitt beste i fotball, Roger Federer i velmaktsdagene i tennis, Sven Kramers beste 10 000 metere, Floyd Mayweather i bokseringen, Bobby Fischer i sjakk, og Tiger Woods på golfbanen.

Snookersporten har også sitt eget geni. Et geni som utøver magi på grønn filt med en kø og 22 baller.

Ronnie O'Sullivan er en utøver som får selv det mest umulige til å se lettvint ut, og får spillet snooker til være grasiøst og atletisk. Lørdag gjør han seg klar til å forsvare verdensmestertittelen sin i legendariske The Crucible Theatre som har vært vertskap til VM i snooker siden 1977.

Og snooker er en sport som fascinerer. I Storbritannias sportsverden er det bare fotball som trekker høyere TV-tall enn snooker.

Gal eller genial – «The Rocket» fascinerer

Som mange genier før ham har O'Sullivan, med kallenavnet «The Rocket» på grunn av sitt hurtige spill, også mørkere sider. Han har slitt med narkotikamisbruk og depresjoner, men har ved hjelp av idrettspsykolog Steve Peters vunnet over de voldsomme humørsvingningene.

Dette har gjort at han nå spiller sin kanskje beste snooker noensinne – kanskje den beste snookeren noengang sett.

«Raketten» er perfeksjonist og meget selvkritisk, selv når han vinner. I tillegg har han flere ganger de siste årene sagt han skal slutte med snooker, men han virker nå å ha fått tilbake spillegleden og lysten på å spille nydelig snooker. Da spiller han snooker som kan virke umenneskelig.

Ikke bare setter han umulige støt – han gjør det med både høyre og venstre hånd. O'Sullivan er like god med begge hender, noe som er en kjempefordel når han skal manøvrere seg rundt det store snookerbordet.

O'Sullivan står fortsatt med det raskeste maksimums-breaket i snooker-historien. Et maksimumsbreak er 147 poeng og for å oppnå det må en spiller senke annenhver svart og rød kule og tømme bordet uten å bomme. I klippet under gjør O'Sullivan dette på like over fem minutter.

Gentlemanssportens urokråke

Ronnie O'Sullivan lager grimaser

O'Sullivan er ikke kjent for å bry seg mye om kotyme og hva andre synes om han. Han skjærer gjerne grimaser når når langputtene ikke går dit han vil. Noe som skjer svært sjelden om dagen.

Foto: LEON NEAL / Afp

Snooker har en meget streng gentlemanskodeks og Ronnie O'Sullivan kommer kun unna med sine krumspring fordi han har et gudbenådet talent.

Helt siden han var ung har O'Sullivan vært en kjempetalent i snooker. Han vokste opp med en far som drev sex-butikker i Essex og brukte alt av penger og ledig tid på sønnen, Ronnie jr.

Da O'Sullivan var 16 år skjedde tragedien som skulle være med å prege livet hans videre. Faren havnet i et barslagsmål og drepte en mann med en kniv. Han havnet 18 år i fengsel, og sønnen byttet ut snookerhull med vannhull og startet med dop- og alkoholmisbruk.

O'Sullivan har blant annet:

  • Blitt straffet for bruk av marijuana.
  • Gått til fysisk angrep på en representant fra snookerforbundet.
  • Utført obskøne gester overfor journalister mens kamera gikk.
  • Før VM i 2009 uttalte han at han kunne vinne hele turneringen ved å spille på 70 prosents innsats.
  • Gått hjem midt i en kamp mot legenden Stephen "King" Hendry.

Men nå er O'Sullivan tilbake og spiller snooker som underholder. Og akkurat det ønsker han at flere av sine konkurrenter også gjorde.

– Vi er i underholdningsbransjen, og publikum kjøper billetter for å bli underholdt, ikke for å kjede seg. Jeg skulle ønske det ble gjort en større innsats for å spille attraktiv snooker, men folk spiller for å oppnå resultater uansett, sier 38-åringen før VM begynner.

Kan ta sin sjette VM-seier i Sheffield

VM i snooker spilles hvert år og det spilles alltid i The Crucible i Sheffield.

– Det finnes ikke noe bedre sted å spille, sier O'Sullivan selv om teateret i Sheffield til BBC.

Nå ønsker London-gutten O'Sullivan å vinne VM for tredje år på rad og dermed også heve premiesjekken på nesten 3 millioner kroner.

32 spillere deltar etter en kvalifisering der norske Kurt Maflin røk ut i andre av fire kvalifikasjonsrunder.

Han er storfavoritt når VM settes i gang påskeaften og hans første motstander er finske Robin Hull som slo ut verdensmester fra 2002 Peter Ebdon i kvalifiseringen.

De to har en lang historie og O'Sullivan har sagt at ham selv og Hull var de to beste spillerne i U21-VM i 1991.

En turnering det 15-årige enigmaet fra London vant.

Følg VM i snooker på World Snooker sine hjemmesider.

 Ronnie O'Sullivan putter

Dimensjonene på et snookerbord er 3569 mm x 1778 mm, betraktelig større enn et normalt biljardbord. Dette, sammen med at hullene og kulene er mindre gjør at det å beherske snooker er en kunstform. Akkurat nå heter den største kunstneren Ronnie O'Sullivan.

Foto: IAN KINGTON / AFP