Hopp til innhold

– Russisk doping-lab ødela over 1 400 prøver før kontrollørene kom

Dopinglaboratoriet i Moskva mister trolig lisensen og alle russiske friidrettsutøvere risikerer nå å bli utestengt fra Rio-OL neste sommer.

 Richard Pound

LEDET UTVALGET: Tidlgere WADA-president Richard Pound har ledet det uavhengige utvalget som har undersøkt dopingbeskyldningene mot WADA.

Foto: BENOIT DOPPAGNE / Afp

– Konklusjonen vår er at dette ikke kunne skjedd uten at (den russiske) staten enten støttet eller i hvert fall visste om det, og på den måten tillot det. De må ha visst om det, sier tidligere WADA-president, Dick Pound, på en pressekonferanse i Geneve mandag.

Han har ledet en uavhengig kommisjon, nedsatt av Verdens Antidopingbyrå (WADA), som mandag la frem en knusende rapport om russisk friidrett.

Ifølge rapporten skal 1 417 dopingprøver ha blitt destruert på laboratoriet i Moskva med overlegg for å ødelegge bevis. Dét betyr at laboratoriet trolig kommer til å bli fratatt sin WADA-lisens.

– Dette er verre enn vi trodde, sier Pound om funnene kommisjonen har gjort.

Rapporten viser omfattende korrupsjon og hemmeligholdte positive dopingprøver i landet, og verst av alt - de mener altså at den russiske stat har visst om alt.

Idrettsverdenen er i sjokk etter at en rapporten ble lagt frem mandag.

Laster Twitter-innhold

– Utesteng dem

Ifølge nettstedet Inside The Games anklager WADA-kommisjonen konkret det russiske sikkerhetspolitiet for å spille en stor rolle i å dekke over systematisk doping i russisk idrett.

Sebastian Coe

IAAF-PRESIDENT: Sebastioan Coe.

Foto: GREG BAKER / Afp

Konsekvensen som de foreslår er like nådeløs som rapportens konklusjon:

– Vi anbefaler at det russiske forbundet utestenges fra all friidrett i 2016, sier Pound.

Dét kan bety at Russland ikke får delta i Rio-OL neste sommer.

– Det er prisen man kan måtte betale hvis man ikke reparerer problemet. Dette er en mulighet til å bli kvitt det gamle systemet. Det er bedre å starte med det nå enn å slåss mot det.

– Hvis ikke de gjør det frivillig, må det få konsekvenser. Utfallet kan bli at ingen russiske friidrettsutøvere får delta i Rio-OL, men hvis russerne tar dette problemet ved roten med en gang håper jeg de kan delta i Rio, sier Pound.

Laster Twitter-innhold

Coe: – Dette kom fra det blå

Et stort antall positive russiske dopingprøver skal altså ha blitt sjult eller ødelagt. I tillegg skal en en rekke personer ha stukket store pengebeløp i egen lomme.

– Jeg er sjokkert, sint og veldig trist. Anklagene som vekket meg rundt potensiell utpressing, kom fra det blå og de fleste i sporten deler nok disse følelsene, sa IAAFs ferske president Sebastian Coe til BBC tidligere mandag.

Laster Twitter-innhold

Han visste allerede da om hva som skulle komme senere.

Siste nytt

 • Carlsen knuste Nakamura i ny gigantduell

  Magnus Carlsen brukte bare tre partier på å beseire Hikaru Nakamura i årets sjette Champions Chess Tour-turnering mandag.

  Dermed fikk en formsterk Carlsen en drømmestart på turneringen.

  Mandagens duell ble spilt over fire partier hurtigsjakk. Der innledet Carlsen med en overbevisende seier, før det ble remis i parti nummer to.

  Deretter leverte den norske sjakkstjernen et nytt kjempeparti med hvite brikker. Carlsen skaffet seg raskt et solid overtak i stillingen, og til slutt ga Nakamura opp.

  – Det er ikke gøy å tape på tre partier mot en av dine argeste konkurrenter, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  I forkant av duellen var Carlsen tydelig på at Nakamura er spilleren han legger mest prestisje i å møte om dagen.

  – Ja, definitivt. I hvert fall når det ha ndlert om lynsjakk eller raskere enn det, sa han til TV 2. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Nye skadeforfall for Norge - Bjelde og Nautnes ute

  Søndag kom beskjeden om at Caroline Graham Hansen ble skadet under fredagens kamp mot Østerrike og dermed ikke var blant spillerne som reiste sydover for kampen mot Portugal tirsdag.

  Mandag ble det også klart at Emilie Nautnes ikke blir med i tirsdagens kamp. Angriperen var ubenyttet reserve under kampen mot Østerrike.

  Pressesjef Halvor Lea opplyser til NRK at Nautnes ikke ble med til Portugal på grunn av en skade.

  – Hun fikk en smell i ankelen og vi tok beslutningen om at hun ikke ble med rett før vi reiste, sier trener Leif Gunnar Smerud.

  Med til Portugal er Thea Bjelde. Forsvarsspilleren startet kampen mot Østerrike, men ble byttet ut i pausen etter å ha fått seg en smell.

  – Er hun klar til å starte i morgen?

  – Nei. Hun er ute, sier Smerud.

  Treneren bekrefter at årsaken er smellen Bjelde fikk mot Østerrike, etter at landslagsteamet testet hvordan Bjelde lå an på mandagens trening.

  – Det er synd for Thea og synd for oss. Hun gjorde en veldig god figur den omgangen hun spilte mot Østerrike, men nå er hun ute. Da må vi finne en erstatter.

  Thea Bjelde
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Friidrettsstjernenes sjef åpner for å bli Bjervig-erstatter

  Friidrettstoppen Erlend Slokvik sier han vil lytte dersom Norges Skiforbund skulle ønske ham som Espen Bjervigs erstatter som langrennssjef.

  Det er Adresseavisen som har spurt Slokvik hvordan han ville stille seg til en eventuell henvendelse fra skiforbundet.

  – Blir jeg forespurt, vil jeg vurdere det. Har foreløpig kontrakt i friidrett fram til Paris-OL i 2024, sier friidrettstoppen til avisen.

  Slokvik har vært sportssjef i Norges Friidrettsforbund siden 2018. (NTB)

  Erlend Slokvik på en pressekonferanse.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste