NRK Meny
Normal

– Russisk doping-lab ødela over 1 400 prøver før kontrollørene kom

Dopinglaboratoriet i Moskva mister trolig lisensen og alle russiske friidrettsutøvere risikerer nå å bli utestengt fra Rio-OL neste sommer.

 Richard Pound

LEDET UTVALGET: Tidlgere WADA-president Richard Pound har ledet det uavhengige utvalget som har undersøkt dopingbeskyldningene mot WADA.

Foto: BENOIT DOPPAGNE / Afp

– Konklusjonen vår er at dette ikke kunne skjedd uten at (den russiske) staten enten støttet eller i hvert fall visste om det, og på den måten tillot det. De må ha visst om det, sier tidligere WADA-president, Dick Pound, på en pressekonferanse i Geneve mandag.

Han har ledet en uavhengig kommisjon, nedsatt av Verdens Antidopingbyrå (WADA), som mandag la frem en knusende rapport om russisk friidrett.

Ifølge rapporten skal 1 417 dopingprøver ha blitt destruert på laboratoriet i Moskva med overlegg for å ødelegge bevis. Dét betyr at laboratoriet trolig kommer til å bli fratatt sin WADA-lisens.

– Dette er verre enn vi trodde, sier Pound om funnene kommisjonen har gjort.

Rapporten viser omfattende korrupsjon og hemmeligholdte positive dopingprøver i landet, og verst av alt - de mener altså at den russiske stat har visst om alt.

Idrettsverdenen er i sjokk etter at en rapporten ble lagt frem mandag.

Laster Twitter-innhold

– Utesteng dem

Ifølge nettstedet Inside The Games anklager WADA-kommisjonen konkret det russiske sikkerhetspolitiet for å spille en stor rolle i å dekke over systematisk doping i russisk idrett.

Sebastian Coe

IAAF-PRESIDENT: Sebastioan Coe.

Foto: GREG BAKER / Afp

Konsekvensen som de foreslår er like nådeløs som rapportens konklusjon:

– Vi anbefaler at det russiske forbundet utestenges fra all friidrett i 2016, sier Pound.

Dét kan bety at Russland ikke får delta i Rio-OL neste sommer.

– Det er prisen man kan måtte betale hvis man ikke reparerer problemet. Dette er en mulighet til å bli kvitt det gamle systemet. Det er bedre å starte med det nå enn å slåss mot det.

– Hvis ikke de gjør det frivillig, må det få konsekvenser. Utfallet kan bli at ingen russiske friidrettsutøvere får delta i Rio-OL, men hvis russerne tar dette problemet ved roten med en gang håper jeg de kan delta i Rio, sier Pound.

Laster Twitter-innhold

Coe: – Dette kom fra det blå

Et stort antall positive russiske dopingprøver skal altså ha blitt sjult eller ødelagt. I tillegg skal en en rekke personer ha stukket store pengebeløp i egen lomme.

– Jeg er sjokkert, sint og veldig trist. Anklagene som vekket meg rundt potensiell utpressing, kom fra det blå og de fleste i sporten deler nok disse følelsene, sa IAAFs ferske president Sebastian Coe til BBC tidligere mandag.

Laster Twitter-innhold

Han visste allerede da om hva som skulle komme senere.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal