Komplett VM-kaos: Utøverne må dele gullet etter skandalerenn

CORTINA/OSLO (NRK): To gullvinnere, norsk fiasko, utøverslakt og nådeløse eksperter. VMs parallellstorslalåm hadde virkelig alt.

Cortina

DELTE: Marta Bassino og Katharina Liensberger delte gullet etter at de kom likt i mål, selv om sistnevnte var betydelig raskere totalt.

Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Dramatikken oppsto som en resultat av at de to parallelle løypene rett og slett ikke var parallelle nok. Det viste seg at den røde traséen var betydelig raskere enn den blå, noe som gjorde at løperen med kortest sammenlagttid, ikke nødvendigvis var løperen som gikk helt til topps.

Det er fordi reglementet sier at uansett hvor langt bak man er etter den første omgangen, starter man maks et halvt sekund bak når det hele skal avgjøres.

I kvinnenes finale slo Katharina Liensberger Marta Bassino med over ett sekund i runde én. Men da forspranget ble kuttet til et halvt sekund, kunne Bassino kjøre inn til gullet i rød løype.

De to finalistene kom helt likt i mål, noe som betydde at Liensberger egentlig var den raskeste løperen i finalen.

Bassino ble dømt først i mål, men i reglene står det at medaljen skal deles om løperne får lik tid i finalen eller bronsefinalen.

Løsningen ble derfor å dele gullet mellom italieneren og østerrikeren.

– Ifølge reglene er det helt riktig at de deler gullet. Det som er leit i dag er at det er så stor forskjell på rød og blå løype, og at tidsdifferansen på et halvt sekund var for lite, sier Marius Arnesen.

– Som et amerikansk valgsystem

Den østerrikske landslagssjefen Christian Mitter opplevde dagen som en berg-og-dalbane, og at de måtte lese regelverket noen ganger før de skjønte at gullet skulle deles.

Han var uansett kritisk til at det nesten holdt på å koste dem gullet.

– Sportslig sett er det helt urettferdig. Hun (Liensberger) var raskere. Jeg følte at det var som et amerikansk valgsystem der den som får flest stemmer ikke blir president, sier Mitter.

Kjetil André Aamodt er blant dem som mener at maksgrensa bør fjernes helt. Det er Mitter enig i.

Peter Gerdol.

FIKK KRITIKK: Renndirektør i FIS Peter Gerdol måtte svare på alle reaksjonene som strømmet inn etter tidenes første parallellstorslalåm i VM.

– Man har maksgrensa der for show. For at man skal ha en sjanse selv om man kjører ut. Men dette er ikke et show, det skal være sportslig rettferdig og logisk. I dag var det ikke logisk. Men rettferdigheten seiret til slutt, sier Mitter.

Renndirektør i FIS Peter Gerdol ble konfrontert med kritikken etter rennet. Han forstår reaksjonene, men mener lite erfaring med slike renn er noe av forklaringen.

– Jeg skjønner godt at ikke alle er fornøyde, men det utviklet seg ikke slik vi hadde tenkt, sier Gerdol.

Han legger til at de ikke kunne gå inn og endre reglene da de skjønte at problemet hadde oppstått, men forsikrer om at de skal se hva de kan gjøre før lagkonkurransen i morgen. Da skal det kjøres i en lignende løype.

– Vi skal gjøre det vi kan for å ikke havne i samme situasjon i morgen. Vi skal prøve å forbedre oss, sier Gerdol.

– Det er så urettferdig

Hjemmehåpet Federica Brignone raste da hun ble slått ut av lagvenninnen Marta Bassino i kvartfinalen.

– Det er det minst rettferdige rennet jeg har kjørt. Hvis du starter i den rød løypa får du bare et halvt sekund til motstanderen, som henter mer enn det i andre runde. Det er virkelig urettferdig. Se på Meillard, han var den raskeste. Jeg er virkelig pissed og forbanna, sier Brignone til NRK.

Italieneren sikter til semifinalen mellom Meillard og Philip Zubcic. Sveitseren hadde vært klart raskest hele dagen, men ble offer for forskjellen mellom løypene. Dermed mistet han mest sannsynlig sitt første VM-gull på nettopp det. Mathieu Faivre tok til slutt gullet blant herrene

Brignone

REAGERTE: Marta Bassino vant VM-gull, men etterpå var lagvenninnen Federica Brignone mest opptatt av å hudflette VM-arrangøren.

Foto: Gabriele Facciotti / AP

Brignone sier hun vil ta det opp med det internasjonale skiforbundet.

– Det er så urettferdig, sier hun mens hun peker på en av løperne som taper idet hun intervjues.

Haugan ut på båre

Timon Haugan var eneste norske deltaker i tidenes første parallellstorslalåm i VM. Men VM-debuten endte alt annet enn godt.

Haugan skulle ut i heat nummer to mot Linus Strasser, men i det han skulle hive seg ut fra start, dro han skulderen ut av ledd.

– Det er litt vondt, jeg kjenner den er litt løs. Men det er definitivt bedre enn sist, da fikk jeg den ikke på plass i bakken. Da måtte jeg på sykehuset for å gjøre det der. Da tok det to timer og var litt verre, sier Haugan.

Haugan har nemlig slitt med skuldra tidligere, men det er to år siden sist han fikk den ut av ledd.

– Jeg skal ta noen bilder og se om det er noe som er strekt bare for å være sikker. Vi får se hvordan jeg kjenner meg i morgen. Jeg håper at jeg kan være med i resten av VM, sier han.

VM i alpint, Cortina 2021. Timon haugan

VONDT: Timon Haugan fikk skulderen ut av ledd akkurat i det han skulle hive seg ut i bakken.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Siste nytt

 • Formel 3-løp avlyst

  Dennis Hauger og de andre Formel 3-førerne må nøye seg med to løp på Sotsji-banen i helgen. Lørdagens 2. løp er nemlig avlyst på grunn av massivt regnvær i den russiske byen, melder NTB. Fra før ble 1. løp flyttet fram til fredag på grunn av værmeldingene, og i nettopp det løpet sikret Hauger seg Formel 3-tittelen. I formel 1 ble den siste treningen avlyst.

  Sotsji F1 / F3
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Sørloth mister landskamper

  Alexander Sørloth mister VM-kvalifiseringskampene mot Tyrkia og Montenegro med skade, melder TV 2 og NTB.

  – Det er ikke noe mer å kommentere annet enn at vi mister en god spiller som i min tid har prestert godt. Det gir andre muligheter, skriver landslagssjef Ståle Solbakken til NTB.

  Sørloth haltet av banen da Real Sociedad vant 3–2 borte mot Granada torsdag. Ifølge TV 2 er det ikke snakk om en alvorlig skade, men likevel nok til at han ikke rekker landskampene.

  Norge møter Tyrkia 8. oktober og Montenegro 11. oktober.

  Alexander Sørloth
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Trekker seg som juryleder

  Bokseren Cecilia Brækhus trekker seg som juryleder i Brobyggerprisen etter Dagbladets saker om tilknytning til en organisasjon i Saudi-Arabia.

  Dagbladet har skrevet at en av årets prisvinnere, Mohammad al-Issa, tidligere justisminister i Saudi-Arabia, leder Muslim World League. Organisasjonen har betalt fire millioner kroner til prisgrunnlegger Aamir J. Sheikh og Kjell Magne Bondevik, som kunngjorde tildelingen av prisen sammen med Sheikh.

  – Jeg gikk inn i dette for å være med på å gjøre noe for å bygge broer mellom ulike kulturer og religioner. Jeg har nå blitt gjort kjent med forhold jeg burde vært informert om tidligere. Disse opplysningene gjør det umulig å fortsette mitt samarbeid med organisasjonen, sier Cecilia Brækhus til avisen.

  Cecilia Brækhus
  Foto: Mari Sollid Eide / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal