Hopp til innhold

Komplett VM-kaos: Utøverne må dele gullet etter skandalerenn

CORTINA/OSLO (NRK): To gullvinnere, norsk fiasko, utøverslakt og nådeløse eksperter. VMs parallellstorslalåm hadde virkelig alt.

Cortina

DELTE: Marta Bassino og Katharina Liensberger delte gullet etter at de kom likt i mål, selv om sistnevnte var betydelig raskere totalt.

Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Dramatikken oppsto som en resultat av at de to parallelle løypene rett og slett ikke var parallelle nok. Det viste seg at den røde traséen var betydelig raskere enn den blå, noe som gjorde at løperen med kortest sammenlagttid, ikke nødvendigvis var løperen som gikk helt til topps.

Det er fordi reglementet sier at uansett hvor langt bak man er etter den første omgangen, starter man maks et halvt sekund bak når det hele skal avgjøres.

I kvinnenes finale slo Katharina Liensberger Marta Bassino med over ett sekund i runde én. Men da forspranget ble kuttet til et halvt sekund, kunne Bassino kjøre inn til gullet i rød løype.

De to finalistene kom helt likt i mål, noe som betydde at Liensberger egentlig var den raskeste løperen i finalen.

Bassino ble dømt først i mål, men i reglene står det at medaljen skal deles om løperne får lik tid i finalen eller bronsefinalen.

Løsningen ble derfor å dele gullet mellom italieneren og østerrikeren.

– Ifølge reglene er det helt riktig at de deler gullet. Det som er leit i dag er at det er så stor forskjell på rød og blå løype, og at tidsdifferansen på et halvt sekund var for lite, sier Marius Arnesen.

– Som et amerikansk valgsystem

Den østerrikske landslagssjefen Christian Mitter opplevde dagen som en berg-og-dalbane, og at de måtte lese regelverket noen ganger før de skjønte at gullet skulle deles.

Han var uansett kritisk til at det nesten holdt på å koste dem gullet.

– Sportslig sett er det helt urettferdig. Hun (Liensberger) var raskere. Jeg følte at det var som et amerikansk valgsystem der den som får flest stemmer ikke blir president, sier Mitter.

Kjetil André Aamodt er blant dem som mener at maksgrensa bør fjernes helt. Det er Mitter enig i.

Peter Gerdol.

FIKK KRITIKK: Renndirektør i FIS Peter Gerdol måtte svare på alle reaksjonene som strømmet inn etter tidenes første parallellstorslalåm i VM.

– Man har maksgrensa der for show. For at man skal ha en sjanse selv om man kjører ut. Men dette er ikke et show, det skal være sportslig rettferdig og logisk. I dag var det ikke logisk. Men rettferdigheten seiret til slutt, sier Mitter.

Renndirektør i FIS Peter Gerdol ble konfrontert med kritikken etter rennet. Han forstår reaksjonene, men mener lite erfaring med slike renn er noe av forklaringen.

– Jeg skjønner godt at ikke alle er fornøyde, men det utviklet seg ikke slik vi hadde tenkt, sier Gerdol.

Han legger til at de ikke kunne gå inn og endre reglene da de skjønte at problemet hadde oppstått, men forsikrer om at de skal se hva de kan gjøre før lagkonkurransen i morgen. Da skal det kjøres i en lignende løype.

– Vi skal gjøre det vi kan for å ikke havne i samme situasjon i morgen. Vi skal prøve å forbedre oss, sier Gerdol.

– Det er så urettferdig

Hjemmehåpet Federica Brignone raste da hun ble slått ut av lagvenninnen Marta Bassino i kvartfinalen.

– Det er det minst rettferdige rennet jeg har kjørt. Hvis du starter i den rød løypa får du bare et halvt sekund til motstanderen, som henter mer enn det i andre runde. Det er virkelig urettferdig. Se på Meillard, han var den raskeste. Jeg er virkelig pissed og forbanna, sier Brignone til NRK.

Italieneren sikter til semifinalen mellom Meillard og Philip Zubcic. Sveitseren hadde vært klart raskest hele dagen, men ble offer for forskjellen mellom løypene. Dermed mistet han mest sannsynlig sitt første VM-gull på nettopp det. Mathieu Faivre tok til slutt gullet blant herrene

Brignone

REAGERTE: Marta Bassino vant VM-gull, men etterpå var lagvenninnen Federica Brignone mest opptatt av å hudflette VM-arrangøren.

Foto: Gabriele Facciotti / AP

Brignone sier hun vil ta det opp med det internasjonale skiforbundet.

– Det er så urettferdig, sier hun mens hun peker på en av løperne som taper idet hun intervjues.

Haugan ut på båre

Timon Haugan var eneste norske deltaker i tidenes første parallellstorslalåm i VM. Men VM-debuten endte alt annet enn godt.

Haugan skulle ut i heat nummer to mot Linus Strasser, men i det han skulle hive seg ut fra start, dro han skulderen ut av ledd.

– Det er litt vondt, jeg kjenner den er litt løs. Men det er definitivt bedre enn sist, da fikk jeg den ikke på plass i bakken. Da måtte jeg på sykehuset for å gjøre det der. Da tok det to timer og var litt verre, sier Haugan.

Haugan har nemlig slitt med skuldra tidligere, men det er to år siden sist han fikk den ut av ledd.

– Jeg skal ta noen bilder og se om det er noe som er strekt bare for å være sikker. Vi får se hvordan jeg kjenner meg i morgen. Jeg håper at jeg kan være med i resten av VM, sier han.

VM i alpint, Cortina 2021. Timon haugan

VONDT: Timon Haugan fikk skulderen ut av ledd akkurat i det han skulle hive seg ut i bakken.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Sportsnyheter

Serbia

Reagerer på at dette dukket opp i EM: – Uakseptabelt

Da Serbia spilte mot England, la flere merke til noen spesielle flagg på tribunen. En provokasjon, mener eksperter. Nå åpner også Uefa sak mot det serbiske forbundet.

NTB_9pxhg9OJA68.jpg

Dag Erik Pedersen bisatt i Helgeroa: – Den siste store TV-personligheten

Mange ønsket å ta et siste farvel med den folkekjære programlederen.

Jubel etter at Narvik ble tildelt alpin-VM i 2029. Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) kunngjorde sin beslutning etter et styremøte i forkant av onsdagens FIS-kongress i Reykjavik. Handout. Bildet inngår i NTBs tilbud til abonnenter på nyhetsfoto. Bildet skal kun benyttes i forbindelse med angitt sak. Foto: Norges Skiforbund / handout / NTB

Drama i kulissene da Narvik fikk VM: – Et råttent spill

Det var en heftig kamp på bakrommet da Narvik og Norge fikk tildelt VM i alpint. Norske skitopper mener FIS-ledelsen ønsket å presse ut Norge.

Siste nytt

 • Romania utklassa Ukraina etter draumemål

  Eit draumetreff frå Romanias kaptein Nicolae Stanciu sette standaren. Ukraina måtte til slutt sjå seg slått 3-0 av eit effektiv rumensk lag.

  Ukraina pressa frå start, men etter nesten halvtimen var det Romania som kunne sleppe jubelen laus.

  Eit frykteleg utspel hamna rett i beina på Romanias Lunin. Ballen finn etter kvart kaptein Nicolae Stanciu som kliner til frå 16-meteren.

  Eit effektiv rumensk lag dobla leiinga like etter pause. Denne gong er det Razvan Marin som får eit draumetreff frå 25-meter.

  Berre minuttar seinare aukar Denis Dragus til 3–0. Man tek eit kort hjørnespark og drar seg inn i Ukrainas 16-meter, før han finn Dragus, som får ei enkelt oppgåve med å setje ballen i mål.

 • Hynne gir opp OL-drømmen: – Knuser hjertet mitt

  Mellomdistanseløper Hedda Hynne gir opp håpet om å komme seg til OL i Paris i sommer. Det forteller 34-åringen selv på Instagram.

  «Denne kunngjøringen knuser hjertet mitt, men jeg vil ikke bli skadefri i tide til å bli klar for OL i Paris. Jeg må gi kropp og hode tid til å bli frisk, og så starte forberedelsene til VM i Tokyo i 2025», skriver Hynne.

  800-meterspesialisten har ennå ikke konkurrert denne sesongen. I fjor var hun med i den norske troppen i VM i Budapest, men kom seg ikke videre fra forsøket.

  Hedda Hynne
  Foto: NTB
 • 18-åring forlater Brann

  Forsvarsspilleren Sara Ritter har signert for for tyske TSG 1899 Hoffenheim. Det skriver Brann i en pressemelding.

  – Nå får jeg flytte tilbake til Tyskland og får muligheten til å studere på et av de beste universitetene i landet. Det blir spennende å komme til en så stor klubb som satser på utvikling og som har totalpakken, sier 18-åringen til Branns hjemmesider.

  Hennes siste kamp blir mot mot Åsane den 6. juli.

  Forsvarsspilleren kom til Norge med familien sin sommeren 2021, da faren fikk jobb i Bergen. Hun har tidligere spilt i Sandviken og Fyllingsdalen, før hun skrev under for Brann vinteren 2023.

  Sara Ritter
  Foto: Brann

Sendeplan

Kl. Program Kanal