NRK Meny
Normal

André Villa: - Jeg er mer seriøs enn de andre

For mange utenforstående handler motocross kun om show og ville stunt. For André Villa er det dønn seriøst.

Video André Villa vil bli best i verden

Norske André Villa, en av de største stjernene innenfor fristil motocross, leker ikke toppidrettsutøver. Han reiser 190 døgn i året, har personlig trener i Spania og er ekstremt opptatt av kosthold.

- Du må hele tiden trene fysisk, passe på hva du spiser, kosthold, som andre toppidrettsutøvere. For å henge med i toppen må du ha helse på topp, sier Villa til NRK.

- Er du mer seriøs enn de andre utøverne?

- Ja, det er jeg. Jeg er en av de mest seriøse utøverne i fristil motocross når det gjelder trening og kosthold, sier Villa.

Les: NRK sender X-fighters

Ikke burger til frokost

Villa jobber aktivt med sin personlige trener også når han er rundt omkring i verden og trener. Han har blitt en av fristil motocross-sirkusets veteraner, og må ta ekstra vare på kroppen.

- Vi gamlegutta har ofte flere skader. Du må være smart, og restituere kroppen 100 prosent. Rehabiliteringstrening er en del av fristil motocross, sier Villa.

- Jeg skiller meg nok ut på den måten. En del av de amerikanske utøverne spiser heller burger til frokost. Neida, ler Villa.

André Villa

André Villa under en kvalifiseringsrunde i Texas.

Foto: STR / Reuters

"Klin kokos" som yngre

Fristil motorcross er en spektakulær idrett. Villa mener man må finne balansen mellom å "pushe" for lite og for mye, og at alderen har hjulpet han med å finne nettopp den balansen.

- Da jeg var yngre var jeg klin kokos. Jeg tok flere sjanser, og ville det utrolige. Jeg har jobbet med tålmodigheten, sier han.

2010 var nær perfekt for Villa, men i siste runde i X-fighters i Roma gjorde han en avgjørende feil. Dermed gikk han akkurat glipp av sammenlagtseieren.

- De første dagene etter Roma var det tunge. Livet mitt er en drøm om å bli best i det jeg driver med, fristil motocross. Det tok noen dager, så sa jeg til meg selv at jeg måtte se framover. Det var en nødvendig erfaring, sier Villa til NRK.

André Villa

Fristil motorcross er en ekstremsport. Her faller Villa av sykkelen i 2008.

Foto: HO / REUTERS

Vil vinne neste år

Målet er å vinne hele X-fighters-serien neste år. Og om de yngre utøverne ikke når opp til nordmannen neste sesong, kan de kanskje takke hamburgerne. Men Villa er ikke redd for dem.

- De yngre lærer nok etter hvert de også, smiler han.

Siste nytt

 • Klare for EM-finale

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for EM-finale etter en overbevisende oppvisning mot spanske Pablo Herrera og Adruab Gavira. Den norske duoen vant 2-0 med settsifrene 21-19, 21-16.

  Anders Mol & Christian Sørum
  Foto: NORGES VOLLEYBALLFORBUND
 • Sesongbeste for Amalie Iuel

  Iuel løp 400 meter flatt på tiden 51.99 Det er sesongbeste, 18 hundredeler bak hennes personlige rekord, og under EM-kravet. Hun kan derfor velge å også løpe flatt i EM selvom hekk er hovedøvelsen.

  Amalie Iuel
  Foto: Ali Iqbal Tahir/NRK
 • Ny Kamara-scoring i USA

  Ola Kamara chippet inn utligningen etter en fantastisk pasning fra Zlatan Ibrahimovic da Los Angeles Galaxy snudde 1–0 til 1–3 mot Philadelphia Union. Hans åttende scoring denne sesongen. Zlatan og Michaël Ciani sto for de andre Galaxy-målene.

  SOCCER-USA-LAG-DCU/
  Foto: Kirby Lee / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street