André Villa: - Jeg er mer seriøs enn de andre

For mange utenforstående handler motocross kun om show og ville stunt. For André Villa er det dønn seriøst.

Video André Villa vil bli best i verden

Norske André Villa, en av de største stjernene innenfor fristil motocross, leker ikke toppidrettsutøver. Han reiser 190 døgn i året, har personlig trener i Spania og er ekstremt opptatt av kosthold.

- Du må hele tiden trene fysisk, passe på hva du spiser, kosthold, som andre toppidrettsutøvere. For å henge med i toppen må du ha helse på topp, sier Villa til NRK.

- Er du mer seriøs enn de andre utøverne?

- Ja, det er jeg. Jeg er en av de mest seriøse utøverne i fristil motocross når det gjelder trening og kosthold, sier Villa.

Les: NRK sender X-fighters

Ikke burger til frokost

Villa jobber aktivt med sin personlige trener også når han er rundt omkring i verden og trener. Han har blitt en av fristil motocross-sirkusets veteraner, og må ta ekstra vare på kroppen.

- Vi gamlegutta har ofte flere skader. Du må være smart, og restituere kroppen 100 prosent. Rehabiliteringstrening er en del av fristil motocross, sier Villa.

- Jeg skiller meg nok ut på den måten. En del av de amerikanske utøverne spiser heller burger til frokost. Neida, ler Villa.

André Villa

André Villa under en kvalifiseringsrunde i Texas.

Foto: STR / Reuters

"Klin kokos" som yngre

Fristil motorcross er en spektakulær idrett. Villa mener man må finne balansen mellom å "pushe" for lite og for mye, og at alderen har hjulpet han med å finne nettopp den balansen.

- Da jeg var yngre var jeg klin kokos. Jeg tok flere sjanser, og ville det utrolige. Jeg har jobbet med tålmodigheten, sier han.

2010 var nær perfekt for Villa, men i siste runde i X-fighters i Roma gjorde han en avgjørende feil. Dermed gikk han akkurat glipp av sammenlagtseieren.

- De første dagene etter Roma var det tunge. Livet mitt er en drøm om å bli best i det jeg driver med, fristil motocross. Det tok noen dager, så sa jeg til meg selv at jeg måtte se framover. Det var en nødvendig erfaring, sier Villa til NRK.

André Villa

Fristil motorcross er en ekstremsport. Her faller Villa av sykkelen i 2008.

Foto: HO / REUTERS

Vil vinne neste år

Målet er å vinne hele X-fighters-serien neste år. Og om de yngre utøverne ikke når opp til nordmannen neste sesong, kan de kanskje takke hamburgerne. Men Villa er ikke redd for dem.

- De yngre lærer nok etter hvert de også, smiler han.

Siste nytt

 • Casper Ruud videre i Miami

  Casper Ruud slo mandag Jason Jung fra Taiwan i to strake sett og er videre til 2. kvalifiseringsrunde i Miami Open, som er siste hinder før turneringen. Nå venter vinneren av oppgjøret mellom australske Alex Bolt og Jevgenij Donskoj fra Russland.

  Tennis - Australian Open - Casper Ruud of Norway v Quentin Halys of France - Court 19, Melbourne, Australia
  Foto: Thomas Peter / Reuters
 • Ajer klar til Spania-kampen

  Kristoffer Ajer blir klar til den første EM-kvalifiseringskampen borte mot Spania på lørdag, i følge landslagssjef Lars Lagerbäck. 20-åringen fullførte ikke for Celtic mot Dundee lørdag, etter at han fikk en smell i ansiktet og måtte ha behandling.

  A-landslag fotball menn 2018 Norge-Bulgaria
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sundby ferdig for sesongen

  Martin Johnsrud Sundby står over verdenscupavslutningen i Canada, skriver Norges Skiforbund i en pressemelding. «Luften har rett og slett gått ut av ballongen», heter det. Totalt skal 20 norske utøvere delta i minitouren i Quebec.

  Sundby.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal