Hanekamhaug: – Enkelt å se det som to hamstere som slåss i et bur

Frp-politiker Mette Hanekamhaug har studert kampsporten Mixed Martial Art (MMA) på nært hold. Hun ser ingen grunn til å behandle sporten annerledes enn proffboksing.

Wilson Reis Ivan Menjivar

Det ser kanskje brutalt ut når MMA-utøvere som Wilson Reis (t.h.) og Ivan Menjivar møtes i ringen. Sportens tilhengere mener imidlertid det er mindre brutalt enn det ser ut til.

Foto: Chris Young / Ap

Hanekamhaug Kvifte Andresen

Stortingspolitikerne Rannveig Kvifte Andresen (SV) og Mette Hanekamhaug (Frp) besøkte et internasjonalt MMA-stevne i Stockholm tidligere i år. MMA-forbundet vil at idrettspresidenten skal bli med på en tilsvarende konkurranse.

Foto: Tommas Tingbjør / TEK of Norway

Mette Hanekamhaug

Frps Mette Hanekamhaug mener det ikke er noen prinsippiell forskjell mellom proffboksing og MMA.

Foto: Terje Reite / NRK
Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien mener han vet nok om MMA til å vite hva han snakker om.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
– Når du ikke kjenner MMA, så er det enkelt å se på det som to hamstere slåss mot hverandre i et bur. Da ser man ikke strukturen, taktikken og det andre rundt, sier avtroppende stortingsrepresentant for Frp, Mette Hanekamhaug.

Denne uken fortalte hennes partileder Siv Jensen at den nye regjeringen kommer til å gjøre de nødvendige lovendringene for at proffboksere som Cecilia Brækhus skal få bokse i Norge.

Det innebærer at en mer enn 30 år gammel lov mot proffboksing må fjernes, og trolig må også den såkalte knockoutloven fra 2002 fjernes eller endres.

Takker nei til MMA-invitasjon

Idrettspresident Børre Rognlien er enig i det første, men er skeptisk til forslaget om å endre knockoutloven.

Begrunnelsen hans er blant annet at man vanskelig kan fjerne knockoutloven uten samtidig å åpne for andre idretter enn proffboksing der også knockout er vanlig.

– Jeg kan ikke navnet på alt dette, men jeg ser på TV at noen slåss på nesten bare nevene inni et bur, at de slår albuene mot øynene på hverandre og så videre. Det er en type kampaktivitet jeg ikke tror det er noe flertall for å innføre i Norge, sier idrettspresidenten.

Uttalelsene får deler av MMA-miljøet i Norge til å reagere.

Kommunikasjonsansvarlig Thomas Rye Eriksen i MMA-forbundet skriver i en kronikk på Ytring at det er på tide med en «faktakorrigering» overfor Rognlien.

Han skriver blant annet at den raskt voksende idretten er godt organisert og har lite alvorlige skader.

Dessuten er det i gjennomsnittet «bare» 50-70 støt mot hodet i en MMA-kamp, mens det i boksekamper kan være mange ganger flere.

Han avslutter med å invitere Rognlien på et stevne for å lære mer, men det har idrettspresidenten ingen umiddelbare planer om å bli med på.

– Jeg takker for invitasjonen, men jeg har sett flere kamper på TV over tid, så det er helt unødvendig, skriver han i en SMS til NRK.

Har studert MMA

En som derimot har takket ja til en tilsvarende invitasjon, er Mette Hanekamhaug. Tidligere i år ble hun med MMA-forbundet på et internasjonalt stevne i Stockholm. Der så hun flere kamper, og fikk også snakke med noen av sportens største profiler.

Hun deler MMA-forbundets oppfatning av at det i deres sport er mindre slag mot hodet enn i boksing.

Siden nettopp skadefaren som følge av slag mot hodet er et av hovedargumentene for ikke å tillate proffboksing, mener hun at det er enda vanskeligere å argumentere mot å åpne for MMA i Norge.

– Jeg var positiv til sporten på forhånd, men det ble forsterket i Stockholm. Samtidig er det ikke mine subjektive holdninger og moralisering fra politikere og andre som skal styre dette, sier Hanekamhaug.

Hun presiserer at hun ikke kjenner detaljene i forhandlingene som er gjort på Sundvollen mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, og heller ikke hvor store endringer som kommer til å bli gjort i knockoutloven.

Men for Hanekamhaug gjelder den samme logikken for MMA som for å tillate proffboksing.

– Det er ingen som tvinger mennesker til å utøve idretten. Man kan bli skadet av all idrett, både alpint, hopp, fotball og golf. Hvis man nekter noen å drive med enkelte kampsporter fordi man kan skade seg, så handler det om subjektive holdninger fra politikere, sier hun.

Stor Ytring-debatt

Hos Ytring pågår det en omfattende debatt for eller mot å tillate proffboksing i Norge.

Per lørdag ettermiddag har 750 personer sagt sin mening, der en liten overvekt argumenterer mot å tillate proffboksing i Norge.

«Birte» sier ja til proffboksing og skriver at «det er faktisk en dommer til stede som stopper kampen hvis det blir for farlig. De dæljer ikke løs på hverandre uten at noen passer på».

«M Aline» er derimot kritisk til den nye regjeringens plan for å tillate proffboksing. Hun begrunner det blant annet med at «det er en sport hvor meningen er å ramme en motstander med slag som gir varige mén».

Video: Steffen Tangstad mener proffboksing kan være farlig, men støtter likevel regjeringes forslag om å tillate det i Norge.

Tidligere proff-bokser Steffen Tangstad er ikke i tvil om at boksing er farlig. Likevel støtter han den nye regjeringens planer om å igjen tillate sporten i Norge.

Steffen Tangstad legger ikke skjul på at boksing er farlig

Siste nytt

 • Arsenal våknet etter pause

  Det gikk mot nok en tam hjemmekamp for Arsenal, men etter pause våknet Pierre-Emerick Aubameyang og scoret to ganger i 3-0-seieren over Newcastle. Bukayo Saka satte inn 2-0-målet.

  Etter 19 kamper ligger Arsenal på 10.-plass med 27 poeng. Laget er ubeseiret på sine fem siste kamper. Newcastle sliter tungt og stuper videre nedover tabellen.

  Arsenal
  Foto: Shaun Botterill / AFP
 • Zlatan fortsetter å score for Milan

  Zlatan Ibrahimovic bidro med to nye scoringer da Milan møtte Cagliari mandag. Svensken er dermed oppe i 12 mål på åtte serie A-kamper denne sesongen. Dette var hans første kamp fra start på sju uker.

  Jens Petter Hauge startet sin tredje strake kamp, og mandag startet han sammen med Ibrahimovic for første gang. Nordmannen ble byttet ut etter 67 minutter, uten å ha markert seg nevneverdig denne gangen.

   Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Alberto Pizzoli / AFP
 • Full pott for Sverige og Frankrike

  Sverige, som ledes av Glenn Solberg, går videre til hovedrunden i VM med fire poeng. Det ble klart etter at de snudde den siste gruppespillkampen mot vertsnasjon Egypt, og vant med ett mål.

  I Norges gruppe så dro Frankrike til slutt i land seieren mot Sveits (25-24) , og er dermed gruppevinner. Hvis Norge tar poeng mot Østerrike, er de sikret to poeng inn i hovedrunden.

  Der venter lagene fra gruppe F, hvor Portugal er gruppevinner og også starter med fire poeng.

  Sverige
  Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal