Hopp til innhold

Slakter politikernes proffbokse-ja: – De bør revurdere avgjørelsen

Idrettsmedisinerne er sjokkerte over regjeringens ønske om å oppheve proffbokseloven og knockoutloven. – Knockout er selve definisjonen på hjerneskade, heter det i en uttalelse som støtter det norske forbudet.

Erna Solberg og Siv Jensen

Erna Solberg og Siv Jensen har gått inn for å la Cecilia Brækhus bedrive proffboksing i hjemlandet. Det er den norske legestaben sterkt imot.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg synes det er en svært betenkelig avgjørelse. Det er godt dokumentert at proffboksing medfører hjerneskade, sier Eva Kristin Birkelund, overlege og leder i Norsk Forening for idrettsmedisin og fysisk aktivitet, til NRK.no.

Birkelund er overlege i ortopedi, og har satt seg grundig inn i konsekvensene ved gjentatte slag mot hodet - slik proffboksing tillater.

Frykter politikerne ikke kjenner saken

Hun mener regjeringens ønske om å oppheve proffbokseforbudet strider mot norsk idrettspolitikk.

– At man skal tillate en idrett der det er om å gjøre å påføre folk slag mot hodet... du kan sammenligne det med hvorfor det ikke er tillatt å påføre folk hjernerystelse, sier Birkelund, og kommer med en klar oppfordring til den påtroppende regjeringen:

– De bør revurdere avgjørelsen. Det kan virke som om de ikke har satt seg inn i de medisinske konsekvensene ved å tillate slag mot hodet, sier Birkelund.

Parkinson, alzheimer og demens

Birkelund viser til en rapport utført i England i 2007, som tok for seg de dramatiske følgene ved gjentatte slag mot hodet.

Rapporten er dyster lesning for dem som er glad i proffboksing.

Der kommer det nemlig frem at mange hjernerystelser over lang tid - slik som gjerne er tilfelle blant proffboksere - kan føre til alvorlige sykdommer som demens, Parkinsons sykdom og Alzheimers.

Studien hevder også at det er registrert mellom 7-8 dødsfall i året grunnet profesjonell boksing.

Det beste eksempelet på at proffboksing kan gi varige mén er bokselegenden Muhammad Ali, som i 1984 ble diagnosert med Parkinsons.

Ali, som tidlig i karrieren var kjent som en munnrapp og intelligent mann, mistet både taleevne og evnen til å bevege de største musklene i ansiktet etter å ha blitt rammet av sykdommen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Muhammad Ali

Muhammad Ali var en frittalende mann i glansdagene. Her holder han et innlegg under et muslimsk møte i 1968 (t.v.). 15 år senere mistet han store deler av taleevnen og ansiktsuttrykk da han fikk Parkinsons sykdom (t.h.).

Flere leger støtter forbudet

– Boksing som konkurranseform kan knapt kalles en sport. Som leger kan vi ikke stå å se på at voldelige slåsskamper er tillatt, heter det i den britiske rapporten fra 2007.

I 2011 ble «Norsk Forening for idrettsmedisin og fysisk aktivitet» bedt om å komme med sitt syn i debatten rundt proffboksing. Også da var standpunktet krystallklart:

«Det bør være totalforbud mot kampsport der knockout er lov!», het det i en høringsuttalelse publisert i januar 2012.

Høringsuttalelsen legger også ved en lang rekke referanser til medisinsk forskning som forteller at hjerneskade er langt vanligere enn tidligere antatt i knockout-utsatte sporter.

«Jeg er meget urolig for signaleffekten og skadevirkningene ved å legalisere en aktivitet der målet er å slå knockout på motstanderen - som igjen er selve definisjonen på en hjerneskade. Hjerneskade er i medisinsk litteratur definert som besvimelse eller annen forbigående tap av bevissthet», heter det i et brev fra Eirik Vikane, spesialist på idrettsmedisin ved Haukeland Universitetssykehus.

  • Les professor emeritus Vidar Lehmanns tidskrift om hvorfor proffbokseforbudet ikke bør oppheves.

Frp: – Det forekommer skade i all idrett

Øyvind Korsberg

Frps idrettspolitiske talsmann Øyvind Korsberg mener argumentene fra idrettslegene er gammelt nytt.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Frps idrettspolitiske talsmann Øyvind Korsberg har i lang tid gått i bresjen for å oppheve det norske proffbokseforbudet.

Han er ikke overrasket over idrettslegenes motstand mot å fjerne proffbokseforbudet og knockoutloven.

– Det er forsåvidt kjente argumenter for dem som er imot proffboksing. Men skulle man forby all idrett som medfører en form for skade, er det mange idretter som burde vært forbudt i dag. Det er også mange type fritidsaktiviteter som medfører skade og død. Basehopping er et eksempel på det, sier Korsberg til NRK.no, og legger til:

– Boksere vet hva de gjør når de går i ringen, og de blir fulgt tett opp både før og etter kamper. Men at det kan forekommer skader, er det ingen tvil om, erkjenner Korsberg.

– Idrettslegene mener dere politikere ikke har satt dere godt nok inn i de medisinske konsekvensene ved å tillate slag mot hodet. Har de rett?

– Den påstanden er jeg helt uenig i. Dette med proffboksing har vært jevnlig debattert på stortinget, og alle synspunkter har vært luftet. Men at det vil være uenighet rundt å tillate proffboksing, er det ingen tvil om og det erkjenner vi, svarer Korsberg.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal